Balkanska zajednica otvorenog koda

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Markec
Spol: M

Re: Balkanska zajednica otvorenog koda

Post Postao/la Markec »

schmrz je napisao/la:@4ndY:
@zzankola: Šta se tačno treba dodatno uraditi da bi se taj progam mogao koristiti u kombinaciji sa ostalim playerima koje si naveo?
jesi li skužio da vlc, totem, klear ti playeri imaju mogučnost da gledaju tv, no nemaju u sebi alat za skeniranje kanala. e a na uputama se navodi korištenje w_scana koji nije baš jednostavan. On skenira kanale, i napravi listu chanel listu i ti moraš nju (taj file) ručno ubaciti u kofiguracijsku mapu recimo od totema ili vlc ili neki drugi program.
zole052

Post Postao/la zole052 »

schmrz je napisao/la: @zzankola: Šta se tačno treba dodatno uraditi da bi se taj progam mogao koristiti u kombinaciji sa ostalim playerima koje si naveo?
Ne bih znao, ja sam jednom pokusavao namjestiti vlc da gledam tv preko njega ali nisam uspio i odusto, Markec je naveo totem, vlc i klear a cini mi se da i Me TV sluzi za gledanje dvb-t -a...
Na primjer kod mene: Taj w_scan kreira channels.dvb file u kojem su podaci o tv stanicama koje je naso i onda taj file moram snimiti u home/.kde/share/apps/kaffeine/ i to je to, samo pokrenem kaffeine i radi sve. Kada sam proucato onaj Me TV ima istu semu samo se drukcije zove taj file u kojem su podaci o kanalima... sada je pitanje kako rade drugi programi, vjerojatno slicno ako ne isto... i trebalo bi saznati da li taj w_scan moze napraviti taj file za sve te navedene programe...
Mislim trebalo bi se odluciti da li ste vi ljudi koji bi radili zainteresirani za to ili mozda da pocekamo jos koju ideju za neki drugi program.
A ako bi poceli treba viditi da li ima netko tko zna kako rade ti ostali programi jer ja sam samo Kaffeine uspio namjestiti da mi radi :mrgreen:
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
schmrz

Post Postao/la schmrz »

Ja mislim da bi najbolje bilo da vi koji imate tv tuner da pronadete nacin za svaki od navedenih playera da radi u kombinaciji sa w_scanom. Koliko vidim vlc jednostavno otvorite sa channels.conf fajlom koji generise w_scan i to je to. Za totem treba u konfiguracijski folder gstreamera postaviti dvb-channels.conf fajl koji generise w_scan. Kada skupimo na jednom mjestu informacije za sve playere isprogramirati takav programcic ne bi trebao biti uopste problem, jer ustvari treba samo uraditi graficki interfejs i jos uraditi dio koji ce za odabrani player odraditi konfiguraciju. Naprimjer za vlc bi mogao napraviti desktop launcher koji ce otvarati vlc sa konfiguracijskom fajlom, za totem upisati konfiguracijski (dvb-channels.conf) fajl u ~/gstreamer0.10/ folder i sl...

Nemojte stati na ovom prijedlogu naravno, i ostali su prijedlozi dobrodosli :)
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

A zašto neka dobra mala distribucija sa naprimjer nakim normalnim fontovima za početak.
Ovdje sigurno ima neko tko zna složit distru?
I am the one and only....
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

zlatkoA je napisao/la:A zašto neka dobra mala distribucija sa naprimjer nakim normalnim fontovima za početak.
Ovdje sigurno ima neko tko zna složit distru?
Font? Fontovi su ti znanost za sebe... M$ fontovi su kao najbolji, ali je RedHat napravio kvalitetne fontove (Liberation) iste metrike kao i M$-ovi truetype.

Sad ti je moderno distre (u tom tvom kontekstu) slagait preko "spinova" - 2-3 sata posla.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Ma to nije to .Ti spinovi su samo šminka + drugi izbor programa koliko vidim.
I am the one and only....
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Pa uzmi onda LFS i udaraj :lud
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

zlatkoA je napisao/la:Ma to nije to .Ti spinovi su samo šminka + drugi izbor programa koliko vidim.
Pa ono, može se i bolje customizirat osim same šminke. Na kraju, možeš reći da je Ubuntu samo ušminkani Debian ;)
Ili da je RedHat samo jako testirana Fedora, ili da je PCLinuxOS zapravo Mandriva, a Mint Ubuntu.

Ali radit svoju distribuciju iz početka je u najmanju ruku izmišljanje tople vode.

Nova distribucija se radi ukoliko ni jedna ne zadovoljava neke uvjete, ali i tada se uzme ona koja je najbliža tome da zadovolji te uvjete i onda se prepravi. Ako želiš distribuciju, recimo, sa svojim fontovima - uzmeš Ubuntu ili Fedoru (ili što već) i prepakiraš je ih u distribuciju sa svojim fontovima - as simple as that. Tako se to radi. Npr. imaš Omega Linux - identičan Fedori, samo dolazi sa svim multimedijalnim paketima (closed-source s kojima Fedora ne dolazi po defaultu).

Osigurat potpuno nove repozitorije, mirrore, support, posebno prilagođavat pakete (sve patchat), testirat da sve radi i na kraju okupit novu zajednicu je sigurno puno teža solucija.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Markec

Post Postao/la Markec »

Ja isto mislim da je bezveze stvarati novu distribuciju. Treba se okrenuti applikacijama, ili pobolšanju jedne distribucije. No ako to pobolšanje distribucije donosi nešto revolucionarno onda možemo to objaviti na ubuntu brainstorm pa se možda nađe na idućoj verziji ubunteka, također isto možemo uraditi i za ostale distribucije fedora, opensuse itd.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Ma bezveze se sada ici igrati distribucijama, ima ih vise nego dovoljno... bacite se na neki program korisni... samo davajte prijedloge ako se tko sjeti necega.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori