Hvala na objašnjenju i puno sreće u rudarenju.drone je napisao/la:Možeš mijenjati u pravu lovu, a možeš kupovati i za BTC (Bitcoin) kod trgovina koje ga primaju (vani naravno, kod nas nisam vidio). BTC je već 5 godina tu i sve se više koristi u trgovini.Fugu je napisao/la:Gospodo, da li se iz toga na kraju izrodi kakva prava lova (ne mislim na količinu, već vrstu) ili ostaje na virtualnoj razini?
Nije mi baš najjasanije. Pratio sam vašu konverzaciju, a linkove sam samo započeo čitati, pa odustao.
Ima li tu kakvih piramidalnih elemenata ili "lanac sreće" stvari. Čiji su ti novčići kad ih se uz znanje i opremu relativno lako skupi. I otkuda?
Nema veze s piramidalnim shemama i lancima sreće iako je istina da tko se prije uključi, više će i profitirati. Kompletan sistem i vrlo kompleksni hash algoritmi su prilično dobro poštelani. Do novih novčića se dolazi "rudarenjem", a to je rješavanje kompleksnih matematičkih problema od strane procesora. Procesori su u početku mogli biti obični CPU-i, ali kako se težina povećava potrebni su sve efikasniji procesori. Potom se prešlo na GPU-e (u grafičkim karticama, pogotovo ATI), da bi i to postalo neisplativo (zbog sve veće težine zadataka i potrošnje struje). Sada su se počeli koristiti specijalni procesori, tj. računala koja nisu sposobna ništa drugo odraditi osim isključivo te jedne stvari. Takvi strojevi se zovu ASIC (kratica).
BTC nije jedina takva valuta. Pojavilo ih se još nekoliko od kojih je najznačajniji Litecoin (LTC). Algoritam za LTC je složeniji i koristi dosta memorije, pa ASIC strojevi za sada nisu prikladni za LTC nego se koriste bolje ATI grafičke kartice ili čak i obični CPU-i ako ih ima mnogo u blizini.
Međutim, pitanje je hoće li se takve valute "primiti" na duži period. Ova priča o rudarenju je zapravo sporedna (iako je to način kako se dolazi do novih "kovanica", slično kao rudarenje zlata i srebra) i više je zabava za geekove. Ono što je bitno je da bi te valute trebale zamijeniti postojeće i tako se riješiti centralizacije i manipulacija malih skupina moćnika. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Možda sve propadne, a možda se nekim čudom i raširi. Međutim, ako se raširi nitko ne garantira da sve skupa neće opet nekako završiti pod kontrolom vlasti i manjine moćnika.
Virtualno rudarenje
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: čavrljanje
Where there is a gui there's a way.
Evo, upravo sam pokrenuo namecoin na najjačem serveru koji inače ništa ne radi. Sada skida zadnje stanje sustava, a onda da vidimo što radi 8 jezgri na 3.4 Ghz i 32 GB rama.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- drone
- Moderator
Ti namecoini su za što? Kupovanje, odnosno registriranje imena .bit domena i zamjena za BTC? Ne kužim baš previše, ali nije ni bitno. Možeš ih rudariti i paralelno s BTC-ima, ali bez gubljenja hashratea, nešto kao nusproizvod? Ili sam sve krivo skužio? Ma previše mi to informacija i matematike... Za sada ću se igrati samo s LTC-ima.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
- PunkBastard
- Spol: M
Kako možeš rudariti sa CPU-om ? Ja sam na google+ ako se ne varam naišao na neki link sa stranice Bitcoina gdje je pisalo sve kako to radi i to, pisalo je da od početka koristi GPU, neovisno o težini algoritma a što teži algoritmi postaju, možeš se priključiti nekom "poolu" pa tako više računala razbijaju jedan algoritam i tako se dijeli, može se priključiti i na više poolova da se brže skuplja.shrike je napisao/la:Evo, upravo sam pokrenuo namecoin na najjačem serveru koji inače ništa ne radi. Sada skida zadnje stanje sustava, a onda da vidimo što radi 8 jezgri na 3.4 Ghz i 32 GB rama.
edit: evo link http://startbitcoin.com/ ali nije sve o tome, nisam našao drugi članak.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Zato jer ovo nije bitcoin i nema toliko ljudi. Odlučio sam probati više tih sustava i vidjeti koji mi se najviše isplati. računam na to da kod manjih valuta zbog manjeg pritiska je još uvijek moguće koristiti cpu. gpu za ovo nemam, a mislim da ukupno 14 jezgri nije za odbaciti.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Koliko ti računa hasheva u sekundi?
Još uvijek skida blokove. Javim kada krene jer i mene zanima.
- drone
- Moderator
Možda bismo trebali otvoriti posebnu temu za BTC/LTC/etc mining, preplavili smo čavrljanje.
Nego, čini mi se čim otvorimo neku novu temu, ta ubrzo zamre, nestane interesa. Ovo čavrljanje kao da je nekako privlačnije nego posebne teme. Ne smeta previše ni što se često čavrlja u threadovima. Zanimljiv fenomen.
Nego, čini mi se čim otvorimo neku novu temu, ta ubrzo zamre, nestane interesa. Ovo čavrljanje kao da je nekako privlačnije nego posebne teme. Ne smeta previše ni što se često čavrlja u threadovima. Zanimljiv fenomen.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2010-... Arch
2010-... Arch
Pa, zanimljiva je ovo tema, a mogli bi i pomoći nekome da zaradio. Dapače, danas sam malo istraživao i otkrio da postoji zapravo odlična metoda za zaradu na btc a bez da imaš brutalnu opremu.
Hoćeš je podijeliti s nama?shrike je napisao/la:Pa, zanimljiva je ovo tema, a mogli bi i pomoći nekome da zaradio. Dapače, danas sam malo istraživao i otkrio da postoji zapravo odlična metoda za zaradu na btc a bez da imaš brutalnu opremu.