ubuntu 8.10

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Mravac

Re: ubuntu 8.10

Post Postao/la Mravac »

DA isprobao sam to, aliimas samo read support, i gore pise da je to ext2 driver ali cita i ext3...to nikako nije rejsenje problema jer treba nesot i pisati mozda na taj disk iz widnowsa, a i nemoze na svkai komp koji dode ici stavljati taj driver
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Mravac je napisao/la:DA isprobao sam to, aliimas samo read support, i gore pise da je to ext2 driver ali cita i ext3...to nikako nije rejsenje problema jer treba nesot i pisati mozda na taj disk iz widnowsa, a i nemoze na svkai komp koji dode ici stavljati taj driver
Ext3 = Ext2 + Journal (potpuno su kompatibilni pri čitanju i pisanju, samo ext2 nema journaling)
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Mravac je napisao/la:DA isprobao sam to, aliimas samo read support, i gore pise da je to ext2 driver ali cita i ext3...to nikako nije rejsenje problema jer treba nesot i pisati mozda na taj disk iz widnowsa, a i nemoze na svkai komp koji dode ici stavljati taj driver
Može pisati, ja ga već barem 2 godine koristim i normalno pišem/brišem po ext3 particijama 8-)

Što se tiče USB-a - pukni vfat i mir. Ne znam zašto kompliciraš s NTFS-om? Jedino ako imaš stick preko 4GB-a, onda stavi NTFS, a to onda ionako nije bitno za performanse u Linuxu (ipak je to stick koji ne koristiš nonstop). Ako misliš disk nosat uokolo, na druga računala... napravi mini vfat particiju od 50mb i stavi na nju taj driver za čitat ext3 iz windowsa (tak ja imam).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
anubis

Post Postao/la anubis »

Evo ga ovako stvari stoje....
1. fasciniran sam činjenicom da imam usb disk koji brže piše nego čita r/w 300kbps / 27Mbps, to me fascinira, zato što nikada nisam naišao na takvu situaciju
2. disk je od 250 GB, FAT32 fs, USB 2.0, te mu za jedan divx 700 Mb treba 69 min (otprilike).
3. prebacio sam sve podatke, njih 1680 GB na 5 USB prijenosnih diskova, i sada trebam to kopirati sve nazad, kopirao sam u linuxu, i kopirao sam u windowsu, ali problem je isti presporo čita...

pitanja...
1. Dali reformatiranjem iz FAT32 u neki drugi fs možda mogu povećati vrijeme čitanja, ili je to fizička stvar na koju se nemože utjecati?
2. Dali ext3 za windowse funkcionira dobro ili ima nekih problema?
Empires rise and fall but linux is eternal
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

anubis je napisao/la: pitanja...
1. Dali reformatiranjem iz FAT32 u neki drugi fs možda mogu povećati vrijeme čitanja, ili je to fizička stvar na koju se nemože utjecati?
2. Dali ext3 za windowse funkcionira dobro ili ima nekih problema?
1. Da ako je FAT32 ili NTFS prilično fragmentiran, pošto Ext3 ima izuzetno malu fragmetaciju tu bi moglo biti nekih povečanja. OStalo je stvar fizike diska i daljnja ubrzanja mogu se postići upotrebom više diskovnih (RAID) polja.

2. Ne znam, ne koristim WIndowse tamo gdje koristim Linux.
Markec

Post Postao/la Markec »

Za ext3 pod windowsima mislim da radi bez problema, samo trebas staviti driver za čitanje tih particija. Ne koristim više windowse tako da probaj googlati da nađes taj driver.
anubis

Post Postao/la anubis »

a neznam ni sam što da napravim...
zole052

Post Postao/la zole052 »

Pa ono ako si vise u windowsima onda pusti NTFS a ako si uglavnom u ili uvijek u linuxu onda ti se uzasno pocnu fragmentirati diskovi. Inace nemam nikakvih problema sa NTFS particijama osim fragmentacije a kazu ljudi po netu da i EXT3 pod windowsima radi dobro... pa ono sam procjeni...

EDIT: Ako si bas odlucio prijeci na linux u neko dogledno vrijeme onda EXT3 ako nisi i cekas nove windoze da izadju onda ti je bolje pustiti NTFS...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
anubis

Post Postao/la anubis »

Instalirao sam ext3 support na windows i komp mi je blokavao...ali teže my computer otvorim i treba mu do 5 min za reakciju
čim sam ga makao sve je bilo super
...kopirat ću sve fileove preko linuxa...windowse koristim radi igara...većinom sam u linuxu...
Markec

Post Postao/la Markec »

anubis je napisao/la:Instalirao sam ext3 support na windows i komp mi je blokavao...ali teže my computer otvorim i treba mu do 5 min za reakciju
čim sam ga makao sve je bilo super
...kopirat ću sve fileove preko linuxa...windowse koristim radi igara...većinom sam u linuxu...
koji si instalirao, daj probaj ovaj http://www.fs-driver.org/download.html
piše ext2, no mislim da bi trebalo raditi i za ext3 jer su skoro slični. Nažalost nisam našao ext3 no budem još pogledao, javi kako ti radi.
Odgovori