ubuntu 8.10
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- anubis
- Spol: M
ubuntu 8.10
kada selektiram veliki broj fileova među kojima su fileovi od 1 mb njih par stotina do iso image-a koji su po 12 gb sve ide uredno dok nedođe do kopiranja tog velikog filea..
pr..
kopiram sve iso image sa diska na usb disk i javlja mi error da mu je file prevelik...
pomoć molim vas
pr..
kopiram sve iso image sa diska na usb disk i javlja mi error da mu je file prevelik...
pomoć molim vas
Empires rise and fall but linux is eternal
- Markec
Re: ubuntu 8.10
Ako si koristio linux prije dok si prebacivao podatke i onda ih izbrisao, moras znati da nisu obrisani. Samo su skriveni, bolje reć prebaćeni u koš za smeće na usb stick.anubis je napisao/la:kada selektiram veliki broj fileova među kojima su fileovi od 1 mb njih par stotina do iso image-a koji su po 12 gb sve ide uredno dok nedođe do kopiranja tog velikog filea..
pr..
pomoć molim vas
Odi na nautilus, uđi u usb stick, i klikni gore na izbornik view, pa klikni na Show hidden filles
Trebala bi se pojaviti mapa koja ima ispred toćku (sve sto ima ispred toćku je skriveno) a kod tebe bi trebalo to biti .Trash-1000 obriši tu mapu, i imat ćes prostora.
Nadam se da je rijeć o tome, al pazi, usb stickovi su uglavnom pod fat32 datotećnim sustavom, tako da nemožeš na njega staviti fileove veće od 4gb
- DoDo
odakle kopiraš kamo?anubis je napisao/la:kada selektiram veliki broj fileova među kojima su fileovi od 1 mb njih par stotina do iso image-a koji su po 12 gb sve ide uredno dok nedođe do kopiranja tog velikog filea..
pr..
pomoć molim vas
ako kopiraš na usb stick ili neku drugu particiju koja je u FAT32 datotečnom sustavu, ograničenje veličine datoteke ti je 4 GiB.
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
- anubis
kopiram sa IDE diska ( Maxtor 180 GB) na USB disk (Werbatim 250 GB) - file sustav na USB disku je po defaultu, nisam ga reformatirao...
kopiram ISO image od minimalne veličine 6.5 GB pa do 12 GB....svi podaci su uspiješno kopirani osim ISO image-a.....
sada stvarno neznam dali je USB disk u FAT32 formatu trenutno sam na poslu pa ću to provijeriti doma, ali imam i USB Icy Box u kojem mi je IDE disk od 180 GB koji je u NTFS-u i sve jedno mi ne kopira isti problem....
kopiram ISO image od minimalne veličine 6.5 GB pa do 12 GB....svi podaci su uspiješno kopirani osim ISO image-a.....
sada stvarno neznam dali je USB disk u FAT32 formatu trenutno sam na poslu pa ću to provijeriti doma, ali imam i USB Icy Box u kojem mi je IDE disk od 180 GB koji je u NTFS-u i sve jedno mi ne kopira isti problem....
- DoDo
Ak je po defaultu, onda je FAT32.anubis je napisao/la: file sustav na USB disku je po defaultu, nisam ga reformatirao...
Glede ovog s NTFS-a, linux podrška za NTFS nije baš bajna, pa se slobodno može okriviti i sam ntfs driver, ali to nisam 100% siguran. Da nije datoteka možda oštećena? (makar to ne bi smjelo imati veze)
Nekak sam bez ideja...
Malo OT...
Zbog cega kazes da linux podrška za NTFS nije baš bajna? Ja imam jos uvijek sve diskove u NTFS-u jer nemam vanjski hard a imam pune particije pa neznam kako to rjesiti... ali buduci da mi sve radi bezprijekorno nisam se ni zamaro sa time.
Zbog cega kazes da linux podrška za NTFS nije baš bajna? Ja imam jos uvijek sve diskove u NTFS-u jer nemam vanjski hard a imam pune particije pa neznam kako to rjesiti... ali buduci da mi sve radi bezprijekorno nisam se ni zamaro sa time.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- DoDo
Ne samo da nije bajna, nego je katastrofalna!zzankola je napisao/la:Malo OT...
Zbog cega kazes da linux podrška za NTFS nije baš bajna?
ntfs-3g driver (koji je u kernelu) ima djelomičnu pravilnu podršku samo za čitanje datoteka (tu se misli čitanje svih datoteka, bez obzira o tome koja su njihovi vlasnici i koja su prava nad tim datotekama). Što se pak pisanja tiče, pisanje je nadasve sporo (200 KiB/s - 500 KiB/s - red veličine bržeg interneta), a fragmentacija nastala tim pisanjem je užasna. A naravno, prava nad datotekama su full zaboravljena (makar ih u unixu i nije moguće implementirati zbog nepoštivanja POSIX standarda, no nitko ne kaže da podrške ne može biti (npr. prilagodba file browsera ntfs-ovom načinu upravljanja pravima nad datotekama)).
No prava nama i nisu pretjerano bitna, jer ionako sve bitne podatke stavljamo na unixoidne particije. Mene najviše živcira sporo pisanje i stvaranje velike fragmentacije prilikom pisanja na ntfs particije. No nitko nema potrebu imati NTFS particiju ako nisu neki windowsi instalirani pokraj linuxa. U tom slučaju defragmentacija ntfs-a iz windowsa rješava stvari. Ja sam odbrojavao dane do trenutka kada sam se konačno riješio svih ntfs particija na svome laptopu. Eh, kad bih se još istih mogao riješiti i na deskopu, stvar bi bila bajna...
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Pa prvo, ntfs-3g driver se vrti u tzv. userspaceu, a ne samom kernelu - što može imati neke posljedice (ne znam sigurno, ali pretpostavljam na stabilnost i preformanse). Nije u kernelu jer se radi o zatvorenom (Microsoftovom) proizvodu.zzankola je napisao/la:Malo OT...
Wikipedija:
Details on the implementation's internals are closed, which makes it difficult for third-party vendors to provide tools to handle NTFS.
Tako da, iako dobro radi, nije napravljeno po specifikacijama.Due to the complexity of internal NTFS structures, both the built-in 2.6.14 kernel driver and the FUSE drivers disallow changes to the volume that are considered unsafe, to avoid corruption.
Osobno nisam nikad izgubio podatke s NTFS-a kroz Linux, ali mi se znalo desit da je ntfs-3g proces riknuo i morao sam ga restartat.
(preporuka: sprži jedan dio podataka na DVD-ove i onda prebacuj malo... igraj Solitaire s podacima
EDIT: DoDo je brži
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
- anubis
znači osim reformatiranja u NTFS prijenosne diskove, trebaju mi u NTFS imam dual boot....nema mi lijeka...
ali ja do sada osim malo sporijeg kopiranja na NTFS-u nisam vidio probleme do sada.....(veliki fajlovi), iako sam pobornik ext3 fs-ava, precizniji bolji brži
barem koliko sam ja primjetio u kopiranju istih fajlova...
ali ja do sada osim malo sporijeg kopiranja na NTFS-u nisam vidio probleme do sada.....(veliki fajlovi), iako sam pobornik ext3 fs-ava, precizniji bolji brži
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'