Ubuntu malo želi malo ne?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
da

Ubuntu malo želi malo ne?

Post Postao/la da »

zašto to? nabavio sam Dellov lap i uz njega sam dobio Ubuntu 7.10 "for your PC" kao instalaciski. Inapravio sam dual-boot,podjelio particije i tra,la,la sve ok! do neki dan kad sam se odlučio uhvatiti u koštac sa Linuxsom kad "banana" Ubuntu se ne diže dođe do lapo i krc. nikam? Nemrem bolivit jednom se digne, a drugi puta ne! "zlobnici" znam da tako nemora biti, ali pošto sam "nevin" u Linuxu pliz help! koji mu je vrag? I to kad šljaka, šljaka sve pet, ali kad neće neće...
Mislim što mu je pa nije tipa par-nepar ili meteropata?
Markec
Spol: M

Re: Ubuntu malo želi malo ne?

Post Postao/la Markec »

da je napisao/la:zašto to? nabavio sam Dellov lap i uz njega sam dobio Ubuntu 7.10 "for your PC" kao instalaciski. Inapravio sam dual-boot,podjelio particije i tra,la,la sve ok! do neki dan kad sam se odlučio uhvatiti u koštac sa Linuxsom kad "banana" Ubuntu se ne diže dođe do lapo i krc. nikam? Nemrem bolivit jednom se digne, a drugi puta ne! "zlobnici" znam da tako nemora biti, ali pošto sam "nevin" u Linuxu pliz help! koji mu je vrag? I to kad šljaka, šljaka sve pet, ali kad neće neće...
Trebao bi pogledati i napisati ovamo, kakvu gresku javi, gdje točno stane.
Jesi li razmisljao o tome da nadogradis laptop na jos noviji ubuntu, 8.10, Velike promjene su se dogodile otada, i puno napredaka.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Markec je napisao/la:
da je napisao/la:zašto to? nabavio sam Dellov lap i uz njega sam dobio Ubuntu 7.10 "for your PC" kao instalaciski. Inapravio sam dual-boot,podjelio particije i tra,la,la sve ok! do neki dan kad sam se odlučio uhvatiti u koštac sa Linuxsom kad "banana" Ubuntu se ne diže dođe do lapo i krc. nikam? Nemrem bolivit jednom se digne, a drugi puta ne! "zlobnici" znam da tako nemora biti, ali pošto sam "nevin" u Linuxu pliz help! koji mu je vrag? I to kad šljaka, šljaka sve pet, ali kad neće neće...
Trebao bi pogledati i napisati ovamo, kakvu gresku javi, gdje točno stane.
Jesi li razmisljao o tome da nadogradis laptop na jos noviji ubuntu, 8.10, Velike promjene su se dogodile otada, i puno napredaka.
Da, stavi zadnju verziju distre.

a ako i dalje zeza, pokušaj ovo
da

Post Postao/la da »

Uh jedva sam dočekal da mi se javite zato hvala! Što se tića podizanja Ubuntu se očita do mementa kad radi neku "Analizu" sory neznam drukčije se izraziti
zadnje što napiše je (cheching battery state... i running local boot scripts) i tu zaglavi dalje ne ide, a tak bi htio nešto naučiti, ovo me počelo za....
postoje li negdje tipa zagreb nekakve radionice gdje bi mogli početnicima mali pomoć?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

da je napisao/la:Uh jedva sam dočekal da mi se javite zato hvala! Što se tića podizanja Ubuntu se očita do mementa kad radi neku "Analizu" sory neznam drukčije se izraziti
zadnje što napiše je (cheching battery state... i running local boot scripts) i tu zaglavi dalje ne ide, a tak bi htio nešto naučiti, ovo me počelo za....
postoje li negdje tipa zagreb nekakve radionice gdje bi mogli početnicima mali pomoć?
A zašto ne napraviš što sam ti naveo u zadnjem postu :?
Markec

Post Postao/la Markec »

Neznam, vjerojatno bi ti ja pokazao da sam u zagrebu doma,
ovdi mozes skinuti ubuntu 8.10 http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
server odaberi Croatia - Zagreb
i odi na download

A upute kako instalirati ovdje http://wiki.open.hr/index.php/Ubuntu_instalacija največu paznju obratis na dio za particioniranje.
da

Post Postao/la da »

Ok oprosti još ne žimku svu spiku distri misliš na 8.10 ak misliš na to upravo ga krećem skidat !
da

Post Postao/la da »

ok, sad se bacam na posel, čujemo se popodne!
Markec

Post Postao/la Markec »

da je napisao/la:Ok oprosti još ne žimku svu spiku distri misliš na 8.10 ak misliš na to upravo ga krećem skidat !
da 8.10
ti imas 7.10 (koji je izasao 2007, u 10 mjesecu a nakon njega su izasle dvije ubuntu distribuje 8.04 i 8.10 )
Nakon tvoje distre ima velikih pobolsanja, oko drivera za grafu, a i jos jednostavniji stvari, pobolsanja.
I pazi kod particioniranja, najčesto ljudi zbog neznanja obrišu cijeli hardisk (a imali su na njemu windows i podatke) . Tako da prouči dio za particioniranje.
Odgovori