Mnogo pitanja vezana za linux. Need help

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
The Freak

Mnogo pitanja vezana za linux. Need help

Post Postao/la The Freak »

Ovako koristin windovse vec 5 godina i znam sve seme kako ih ubrzat kako ovo, kako ono. Na linux me nagovorio jedan frend i privuklo me je graficko okruzenje linuxa i tako skinem verziju 7.10 linuxa ubuntu. Istaliram i odma krecu problemi.
1. Linux mi se dize tocno 3m i 10s. Puno jeb... puno se dize, niti ima bootloga samo crn ekran i to je to.Zasto?
2. Kako instalirat zvuk, mislim zvuk ima , pokrenem mp3 fali codec, mislim ne svira nista. Kako to mogu rijesit?
3 Kako instalirat grafiku? Imam ATI radeon 9550.
4.Kad idem stavit appearance - visual effect- extra. Javlja mi ovo " The composite extension is not availible" Sto je to?
5. Kako napisat onaj znak monky za e-mail :)
6. I jos nesto kad se izgasi pojavljiju mi se neka cudna slova ili brojke. Jeli je to normalno ili nenormalno

Molim vas ko boga pomozite mi da rijesim ovi problem neznam stvarno koga da pitam. Molim vas hvala vam unaprijed od srca :D
Markec
Spol: M

Re: Mnogo pitanja vezana za linux. Need help

Post Postao/la Markec »

The Freak je napisao/la:Ovako koristin windovse vec 5 godina i znam sve seme kako ih ubrzat kako ovo, kako ono. Na linux me nagovorio jedan frend i privuklo me je graficko okruzenje linuxa i tako skinem verziju 7.10 linuxa ubuntu. Istaliram i odma krecu problemi.
1. Linux mi se dize tocno 3m i 10s. Puno jeb... puno se dize, niti ima bootloga samo crn ekran i to je to.Zasto?
2. Kako instalirat zvuk, mislim zvuk ima , pokrenem mp3 fali codec, mislim ne svira nista. Kako to mogu rijesit?
3 Kako instalirat grafiku? Imam ATI radeon 9550.
4.Kad idem stavit appearance - visual effect- extra. Javlja mi ovo " The composite extension is not availible" Sto je to?
5. Kako napisat onaj znak monky za e-mail :)
6. I jos nesto kad se izgasi pojavljiju mi se neka cudna slova ili brojke. Jeli je to normalno ili nenormalno

Molim vas ko boga pomozite mi da rijesim ovi problem neznam stvarno koga da pitam. Molim vas hvala vam unaprijed od srca :D
1. Ovo će ti netko drugi odgovoriti.
2 svi zatvoreni formati nisu uklučeni u ubuntu (i u drugim nekim distrama) jer u nekim zemljama zakon zabranuje ubacivanje zatvorenog formata. pa korisnici stavljaju zasebno nakon instalacije. Inaće imas distre koje izlaze kao dvije verzije recimo linux mint imas man verzija (s zatvorenim formatima ) i light verzija (bez zatvorenog formata)
aj kad vec imas ubuntu, ova naredba ti instalira sve kodeke, flash, javu upiši u konzolu

Kod: Označi sve

sudo aptitude install ubuntu-restricted-extras

3 Ovako, driveri nisu slobodni, proizvodaci nedaju dokumentaciju za izradu opensource drivera pa se oni u većini slučajeva instaliraju zasebno. Odi na system, administration i nađi Hardware drivers ili Restricted drivers. i stavi kvaćicu na svoju graficku na popisu. i skinut ce ti drivere i instalirati
Ati je otvorio prije pola godine neke djelove svoje grafe, radeon, (nazalost ne sve, ) opensource driver su ubacili na zajdnoj verziju ubuntua 8.10 koji je izasao jućer.

4 Zato jer nisu instalirani driveri za grafu pa ti compiz neradi
5 utipkaj ALT GR pa V
6 linux je otvoreni kod, pa i stave da se vidi postupak gašenja, Tako se lako vidi u ćemu je greska . Ako su neki odredeni znakovi, mozda ne mislimo na isto, pa uslikaj.

Ako imas jos pitanja. slobodno pitaj
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

The Freak je napisao/la:Ovako koristin windovse vec 5 godina i znam sve seme kako ih ubrzat kako ovo, kako ono. Na linux me nagovorio jedan frend i privuklo me je graficko okruzenje linuxa i tako skinem verziju 7.10 linuxa ubuntu. Istaliram i odma krecu problemi.
Za početak bi ti vrlo toplo preporučio da skineš/nabaviš ZADNJU verziju Ubuntua koji nosi naziv Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex). Zašto?
Zato što je moguće da dobar dio tvojih problema stoji u već starašnom kernelu kojeg ima Ubuntu 7.10 (razlika u verzijama je godinu dana, a za godinu dana mnogo toga se promjeni, doda, izdebugira)

Gdje skinuti? Upravo ovdje :)

Nakon što instaliraš najnoviji Ubuntu, idemo rješavati preostale probleme. OK?

I da, dobrodošao u svijet GNU/Linuxa i na naš forum... nadam se da te početni problemčići neće pokolebati... ;) A mi ćemo ti ovdje pomoći koliko god znamo i umijemo.

Pozz.
The Freak

Ali kako cu to sve sredit dajte mi neko rjesenje pogotovo za zvuk i grafiku.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

The Freak je napisao/la:Ali kako cu to sve sredit dajte mi neko rjesenje pogotovo za zvuk i grafiku.
Vrlo je moguće da će ti grafika PUNO lakše i bolje proraditi pri samoj instalaciji novijeg Ubuntua koji sam ti predložio u svom prethodnom postu!
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

The Freak je napisao/la:Ali kako cu to sve sredit dajte mi neko rjesenje pogotovo za zvuk i grafiku.
Markec ti je već objasnio, ali evo pogledaj ovaj vodič za instalaciju, pred kraj imaju upute za instalaciju drivera za grafiku, kao i za codece...
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
The Freak

Evo me instalirao sam upravo kubuntu 8.10. Stvarno predobro. ALi sad me muci internet, grafika, zvuk. Ako imate volje mi pomoc bio bi vam zahvalan.

Hvala
Markec

Post Postao/la Markec »

The Freak je napisao/la:Evo me instalirao sam upravo kubuntu 8.10. Stvarno predobro. ALi sad me muci internet, grafika, zvuk. Ako imate volje mi pomoc bio bi vam zahvalan.

Hvala
Sto te muci kod grafike, Jesi li instlalirao drivere, (koju grafu imas)

A zvuk, dali bas uopce nema zvuka ili mislis na kodeke,
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

• Za zvuk, odnosno kodeke, napravi ovo:

Kod: Označi sve

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
    Kad te pita za šifru, ukucaj svoju login šifru (znakovi se ne pojavljuju dok kucaš - to je normalno!)
    To će ti na sustav instalirati puno stvari koje biti mogle zatrebati i inače u radi.
  • Za grafulju, odi na Sistem -> Administration -> Hardware drivers
    Kada ukucaš šifru, te kada se pojavi glavni prozor, pogledaj da li ti u spisku drivera nudi driver za ATI karticu. Ako da, označi ga i klikni na Activate.
  • Kod efekata ti javlja onu poruku, baš zato jer nemaš instalirane drivere za grafu koji podržavaju 3D efekte. to će riješiti ovo gore što sam ti napisao.
  • Što je sa internetom?? Kako se spajaš na internet? Uređaj, tip veze?
NELE86

Post Postao/la NELE86 »

Sto se neta tice ako ti je obicni adsl preko modema kucaj u kozoli pppoeconf i samo unesi podatke :D
Odgovori