Program za C++

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
DŽINGIS KAN
Spol: M

Program za C++

Post Postao/la DŽINGIS KAN »

Ovako. Potreban mi je program za programiranje u C/C++. Čuo sam za Anjutu, ali ima nekih besmislica, ne mogu kompajlirat i sl. Na windowsima sam programirao u Dev C++-u. Postoji li njegova izvedba za linux? Treba mi hitno za školu, to bi bili neki jednostavni programčići. Ili znate možda koji drugi progam? Imam Ubuntu 8.10. Što preporučate?
Mravac

Re: Program za C++

Post Postao/la Mravac »

Eclipse...Pises u njemu sto god zelic, C,C++,Javu stogod...Inace baci oko i na download sekciju ove stranice, ima dobrih programa...Ima i MONODevelelop koji je prvenstveno namjenjen razvijanju u C# no mislim da podrzava i C/CPP

Ugalvnom odi u synaptec skini si Eclise i Eclipse-CDT (C development tools)....Predobar IDE

Inaće možeš programirati i iz komandne linije smao su ti potrebni build-essentialsi (ima u synaptecu), a oni su ti zapravo potrebni stogod htio kompajlirati..

Dakle upalis terminal, upises

Kod: Označi sve

pico ime.c (Mozes upisati i gedit ime.c to ce ti otvoriti graficki program)
--Sad ce ti otvoriti editor, slican EDIT-u u DOSu...tu pises program..kad si gotov stisnes Ctrl+O za spremanje, te Ctrl+X za izlaz.

Sad pises
gcc ime.c
./a.out

I to ce ti pokrenuti tvoj program

Mozes napisati i 
gcc ime.c ime
Pa pokreces s 
./ime

Zadnja izmjena: Mravac, dana/u 13 sij 2009, 18:31, ukupno mijenjano 2 puta.
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

Netbeans isto je ok...ima za C++ podrsku...ima ga u repo, a mozes
direktno novu verziju skinuti sa Sunovih stranica
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Kao što vjerojatno znaš Dev-C++ se već dugo ne razvija, ali ima jedan jako sličan program: CodeBlocks (također je u repoima) i vrlo je dobar.
Njega ti preporučujem ispred Netbeansa Eclipsea jer je jednostavniji i prvenstveno namjenjen za C/C++.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Markec

Post Postao/la Markec »

kako se u netbeansu napiše vitičasta zagrada
{} ovdi i drugdje radi a u netbeansu neradi, jednostavno ne reagira alt gr i b ili n
DoDo

Post Postao/la DoDo »

4ndY je napisao/la:Kao što vjerojatno znaš Dev-C++ se već dugo ne razvija, ali ima jedan jako sličan program: CodeBlocks (također je u repoima) i vrlo je dobar.
Njega ti preporučujem ispred Netbeansa Eclipsea jer je jednostavniji i prvenstveno namjenjen za C/C++.
Fala ti puno na ovoj preporuci. Upravo se prebacih s eclipse-a 3.4 + CDT na codeBlocks. Puuno je brži, ali nažalost nema tako dobro implementiran code-completition kao što ima eclipse.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

DoDo je napisao/la: Fala ti puno na ovoj preporuci. Upravo se prebacih s eclipse-a 3.4 + CDT na codeBlocks. Puuno je brži, ali nažalost nema tako dobro implementiran code-completition kao što ima eclipse.
Ne znam to, zbilja.
CodeBlocks sam kratko koristio (kad sam prešao s Windowsa i Dev-Cppa), sad za kodiranje trebam samo tekstualni editor po mogućnosti Kate :D (to ti je hard core).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
DoDo

Post Postao/la DoDo »

4ndY je napisao/la: Ne znam to, zbilja.
CodeBlocks sam kratko koristio (kad sam prešao s Windowsa i Dev-Cppa), sad za kodiranje trebam samo tekstualni editor po mogućnosti Kate :D (to ti je hard core).
Poznata mi je tehnika. Kad mi se jednostavno nije dalo paliti eclipse, ili sam trebao nešto skodirati na brzinu, onda sam koristio gedit + konzola: gcc/g++ + gdb. Super stvar kod CodeBlocks-a je ta što je tek nešto malo sporiji od gedita, a ima integrirani i debugger i kompajler i code-completition (kolki-tolki).
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
DŽINGIS KAN

Post Postao/la DŽINGIS KAN »

Hvala puno. Problem riješen. Uzeo sam Code::Blocks, vrlo sliči dev-u. Kod pisanja programa nije potrebno navoditi #include <conio.h> i getch() ili system ("pause")!!
Sve vrti k'o podmazan!
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Markec je napisao/la:kako se u netbeansu napiše vitičasta zagrada
{} ovdi i drugdje radi a u netbeansu neradi, jednostavno ne reagira alt gr i b ili n
Ne znam sad za Netbeans ali pogledaj pod Shortcutima programa da li mu nešto ti shortcuti znače nešto njegovo (altgr+b/n).
Inače takvim stvarima upravlja sustav (a sam kažeš da radi svugdje drugdje) - znači da Netbeans to presreće i koristi za nešto drugo (shortcuts vjerojatno).
Odgovori