Canon LBP5050n - problem

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Canon LBP5050n - problem

Post Postao/la Grof »

:D

Uskoro i to rješenje ide na HOW

Neka Canon opet radi pod Ubuntuom!

Nek je sila s Linuxom....
doshen

Post Postao/la doshen »

Moj canon 5050n još uvijek ne radi na mintu...
doshen

Post Postao/la doshen »

Ipak radi , preko VirtualBoxa na Windozama...
drade

Post Postao/la drade »

Pozdrav,

Ovaj printer mora raditi na linux boxu, no postoji procedura ... nije samo plug n' play !

Pokusaj sljedece (preskociti cu instalaciju paketa jer si to ocigledno odradio) kao root korisnik, uvjerenja sam da je printer spojen na usb port jer je za mreznu konekciju set komandi nesto drugaciji:
/etc/init.d/cupsys restart
/usr/sbin/lpadmin -p LBP5050 -m CNCUPSLBP5050CAPTK.ppd -v ccp://localhost:59687 –E
/usr/sbin/ccpdadmin -p LBP5050 -o /dev/usb/lp0
/etc/init.d/ccpd start
Ovo je procedura za ovaj printer, ako si sve dobro odradio trebao bi moci printati. Za test izdaj komandu:
lpr -P LBP5050 neki_file.txt
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
doshen

Post Postao/la doshen »

Još uvijek ovaj printer ne štampa na linuxu....nakon dugo vremena pokušavam opet ali ništa ..na gornju sugestiju daje m i sljedeće odgovore::
doshen@doshen-MS-6593 ~ $ /etc/init.d/cupsys restart
bash: /etc/init.d/cupsys: Nema takve datoteke ili direktorija
doshen@doshen-MS-6593 ~ $ /usr/sbin/lpadmin -p LBP5050 -m CNCUPSLBP5050CAPTK.ppd -v ccp://localhost:59687 –E
lpadmin: Unknown argument "–E".
doshen@doshen-MS-6593 ~ $ /usr/sbin/ccpdadmin -p LBP5050 -o /dev/usb/lp0
bash: /usr/sbin/ccpdadmin: Nema takve datoteke ili direktorija
doshen@doshen-MS-6593 ~ $ /etc/init.d/ccpd start
bash: /etc/init.d/ccpd: Nema takve datoteke ili direktorija
:nee
Jehonan

Post Postao/la Jehonan »

Kolega, nadam se da je ovo rješenje: http://support-asia.canon-asia.com/cont ... 72424.html Ja imam isto od canon-a multifunkcijski MG5350 i radi fantastično, s tim njihovim drajverima. Čak i ispis na DVD medije. Naravno, sve preko mreže, bežično. Ne vidim razloga da ovo ne radi.
Jehonan

Post Postao/la Jehonan »

Eh da! Sad se sjetih. Vrlo je bitno da prije instalacije printer uredno bude ne mreži. Znači uredno dodijeljena statična ili dinamična IP adresa te ostale "marginalije" iz TCP-IP protokola. Sjećam se, da sam je israv krenuo instalirati bez tih predujvjeta, rekoh, naknadno ću, no instalacijska skripta me je ljubazno upozorila da bi bilo jako pametno da ispunim taj preduvjet, dapače, mislim da i niti nije dala da nastavim, kada sam odabrao da printer nije na USB portu već na LAN-u. Eto. Možda ti to pomogne...
Odgovori