Linux Mint - Pitanja & Odgovori
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Linux Mint - Pitanja & Odgovori
Hvala mozda cudno ali proradilo sve samo od sebe.
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Za početak, dobrodošao u svijet Linuxa, Mint si odlično odabrao! Malo popuni svoje podatke da se bolje upoznamo.Bernstein je napisao/la:Prvi problem je da nemam zvuka....
Zvuk zna stvarat male, ali glupe probleme - npr. stišan na mute po defaultu ili treba odabrat drugi audo izlaz ili instalirat Alsu - kako ti je i savjetovao iweb.
Otvori Synaptic, deinstaliraj Adobe "flashplugin-installer" i instaliraj "mint-flashplugin". To bi trebalo popravit problem.Drugi problem nisam u mogucnosti da gledam niti jedan video koristim Chromium i Firefox na oba browsera mi nakon sto otvorim stranicu na kojoj ima video jednostavno zamrzne.
Najprije u "Add new drivers" skini i aktiviraj nove drajvere ako već nisi. Mate ima "MDM Login Manager" u kojem možeš podesit automatsko logiranje i postavke login prozora. Ne znam kako je to u Cimetu; probaj to riješit u "User account"Treci problem( mozda i nije problem) nakon sto upalim komp nakon nekoliko sekundi se pojavi crn ekran i vidi se kursor od misa i tako stoji par trenutaka i onda se pojavi login prozor nakon sto unesem podatke i osnem po Enteru pojavi se desktop ali se panel (inace radi se o MInt Cinnamon) pojavi tek nakon 10.15 sekundi.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- calisto053
- Moderator
Evo ako nekome zatreba: upute kako podesiti hibernaciju u Mintu 13
Kod: Označi sve
http://www.linuxandlife.com/2012/06/how-to-enable-hibernation-in-linux-mint.html
How to enable hibernation in Linux Mint 13
In Linux Mint 13, when you click on the shutdown button in the menu (in both MATE and Cinnamon), you will see options for suspend, restart and shutdown respectively on the log out window but there is none for hibernation.
To manually hibernate your computer, you can open the terminal and run the following command:
sudo pm-hibernate
The more convenient way is to get the hibernation option on the log out menu. To do so, you just need to create the file:
/etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/com.ubuntu.enable-hibernate.pkla
For example, in MATE, you can run the following command to create this file (replace pluma with gedit if you are using the Cinnamon edition):
sudo pluma /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/com.ubuntu.enable-hibernate.pkla
After the file was created, copy paste the following lines into it:
[Re-enable hibernate by default]
Identity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.upower.hibernate
ResultActive=yes
Save the file and reboot your computer. From now, there will be a "hibernate" button on the logout window and you can click on that button to put your computer into hibernation.Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Bok!
Imam problem sa zvukom na Mint 13. Do sad sam imala instaliran mint 11, ali kako se zadnje vrijeme poceo rusit Chromium i firefox, odlucila sam se napravit novu instalaciju. Na Mint 12 live mi ne radi printer tj. instalira se upali se al ne isprinta nista ne izbaci papir pa je Mint 12 otpao, a zvuk nisam ni isprobavala. Zbog kratke podrske odlucila se ya Mint 13 al zvuka nema ni na live, ni na instaliranoj verziji, dok pisac uredno radi. U alsamixeru imam sve ukljuceno tj. do vrha mi je crveno. Kartica je AMD mislim *zaboravila sam komandu za provjeru. Imam i HDMI kabel spojen na tv koji isto nema zvuk, a inace je radio.
Moram danas nesto instalirati i sredit komp pa zahvaljujem na bilo kakvoj pomoci.
Imam problem sa zvukom na Mint 13. Do sad sam imala instaliran mint 11, ali kako se zadnje vrijeme poceo rusit Chromium i firefox, odlucila sam se napravit novu instalaciju. Na Mint 12 live mi ne radi printer tj. instalira se upali se al ne isprinta nista ne izbaci papir pa je Mint 12 otpao, a zvuk nisam ni isprobavala. Zbog kratke podrske odlucila se ya Mint 13 al zvuka nema ni na live, ni na instaliranoj verziji, dok pisac uredno radi. U alsamixeru imam sve ukljuceno tj. do vrha mi je crveno. Kartica je AMD mislim *zaboravila sam komandu za provjeru. Imam i HDMI kabel spojen na tv koji isto nema zvuk, a inace je radio.
Moram danas nesto instalirati i sredit komp pa zahvaljujem na bilo kakvoj pomoci.
- Soul_Sample
kad upališ alsamixer, jel ti ispod bilo kojeg stupca piše MM? jer ako da, onda je zvuk mutean unatoč tome što je pojačan do kraja. Ispod enabled devicesa piše 00, mjutani su MM, tako da to prvo provjeri. (vrijednost mijenjaš tipkom "m" na tipkovnici)
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
Hvala ti puno. To je bilo rjesenje. Skinula sam i pulseaudio volume control, ali jedino na tv nemam zvuka. Moram jos rijesit i taj HDMI i bit ce ok.Soul_Sample je napisao/la:kad upališ alsamixer, jel ti ispod bilo kojeg stupca piše MM? jer ako da, onda je zvuk mutean unatoč tome što je pojačan do kraja. Ispod enabled devicesa piše 00, mjutani su MM, tako da to prvo provjeri. (vrijednost mijenjaš tipkom "m" na tipkovnici)
- Soul_Sample
Yay!
Uživaj!
:moderator to the rescue:
:moderator to the rescue:
- Soul_Sample
samo hm, ne treba li uz hdmi kabel i zasebni za zvuk? doduše o tome nemam pojma jer nikad nisam spajao (moderniji) tv na komp, zadnje što sam ja imao išlo preko scart-a
Obično ne treba, najčešće grafička daje i zvuk preko hdmi-jaSoul_Sample je napisao/la:samo hm, ne treba li uz hdmi kabel i zasebni za zvuk? doduše o tome nemam pojma jer nikad nisam spajao (moderniji) tv na komp, zadnje što sam ja imao išlo preko scart-a
EDIT:
Probaj dodati u GRUB-u uz kernel (gdje piše linux) radeon.audio=1
Dakle, kad se pojavi GRUB (početni izbor operativnog sustava) označi svoj željeni sustav (u ovom slučaju Linux Mint 13 pretpostavljam). Stisni slovo e i nadopiši sa razmakom u liniji gdje piše kernel (linux) ovo: radeon.audio=1 i onda stisni ctrl+x za boot.
Javi radi li
- calisto053
- Moderator
Nisam ni ja do sad spajao tv na hdmi, ali me zanima jesi li u Alsi na par mjesta označila Analog Stereo (HDMI) - hardware i output?
Po potrebi instaliraj dodtne Alsa pakete u Synapticu, pa probaj restart
Po potrebi instaliraj dodtne Alsa pakete u Synapticu, pa probaj restart
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.