Xubuntu ne vidi FAT32
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Xubuntu ne vidi FAT32
Instalirao sam kod drugara Xubuntu 8.10 i pored NTFS particije od Wina (C) /dev/sda1, postoji i FAT32 (D) /dev/sda5, koju Xubuntu ne vidi, a chak i Gparted izbacuje gresku kada "skenira" particije pri pokretanju programa i kaze da nije u mogucnosti da mountuje particiju.
Zar ne bi svaki Linux trebalo da moze da mountuje FAT32?
Molim za pomoc ko zna.
Zar ne bi svaki Linux trebalo da moze da mountuje FAT32?
Molim za pomoc ko zna.
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža!
apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Re: Xubuntu ne vidi FAT32
Možda bi bilo mudro prije toga u Windozama napraviti provjeru te FAT32 particije od možebitnih grešaka....
Ako FS nije ispravan (sadrži greške u strukturi) Linux ga ne želi mountati iz sigurnosnih razloga. Jedino ako ga mountaš sa opcijom force, samo ne znam radi li ona pod FAT32 FS-om.
Probaj u fstab-u dodati na liniji na kojoj mountaš FAT32 pod opcije - force, pa vidi
Ako FS nije ispravan (sadrži greške u strukturi) Linux ga ne želi mountati iz sigurnosnih razloga. Jedino ako ga mountaš sa opcijom force, samo ne znam radi li ona pod FAT32 FS-om.
Probaj u fstab-u dodati na liniji na kojoj mountaš FAT32 pod opcije - force, pa vidi
Mislim da bi u tom slucaju od koristi bio paket dosfstools
Kod: Označi sve
The dosfstools package includes the mkdosfs (aka mkfs.dos and mkfs.vfat) and dosfsck (aka fsck.msdos and fsck.vfat) utilities, which respectively make and check MS-DOS FAT filesystems on hard drives or on floppiesRe: Xubuntu ne vidi FAT32
U mojem osobnom iskustvu, kada linux ne želi mountat fat32 particiju, ili bilo koju drugu, onda je riječ o grešci i to ozbiljnijoj. Preproučam backup te particije i pripadajućeg diska. Znači, obavezni fsck (scandisk na winsu)
za detaljne upute.
Kod: Označi sve
man fsckEs gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
chekdisc je odradjen na Winu, nije bilo greshaka. Inache u fstab nema nishta vezano za tu particiju, pokushao sam da je mountujem komandom u folder koji sam napravio u /media, ali nisam uspeo, nisam znao dobro da upishem komandu, a morao sam da krenem kuci, bilo je kasno. Probacu josh da se poigram kad odem kod druga, mada je i meni tu neshto chudno, samim tim shto se i Gparted neshto zalio na tu particiju.
Kao krajnju soluciju, formatiracemo tu particiju u NTFS i narezati podatke, ali bih vishe voleo da mountujem ta FAT32, jer znam da bi trebalo da moze.
Kao krajnju soluciju, formatiracemo tu particiju u NTFS i narezati podatke, ali bih vishe voleo da mountujem ta FAT32, jer znam da bi trebalo da moze.
apt-get moo
Za svaki slučaj pregledaj za bad sectore sa fsck i scandiskom.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Hvala ljudi, probacu u nedelju, pa javljam shta je bilo
apt-get moo
Bio sam danas kod drugara i malo pregledao man, mountovao particiju sa sudo mount /dev/sda5 /media/Muki -t vfat, sve u redu. Posle smo je ipak prebacili u NTFS jer je drugar i tako narezao sve, a neshto mi nije ishlo sa dodavanjem pravih opcija u mount liniju fstab-a
Drugar mi je na forumu dao komandu da odmah iz Wina u cmd promptu kucam convert d: /fs:ntfs i promenim format. Al' gle samo mog iznenadjenja kad sam video da komandom, ne brishesh podatke! Super fora
Hvala Vam na pomoci, pozdrav
Drugar mi je na forumu dao komandu da odmah iz Wina u cmd promptu kucam convert d: /fs:ntfs i promenim format. Al' gle samo mog iznenadjenja kad sam video da komandom, ne brishesh podatke! Super fora
Hvala Vam na pomoci, pozdrav
apt-get moo