Fedora 17 i sleep

Diskusije usko vezane uz Fedora i srodne distribucije (RHEL, CentOS...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Fugu
Spol: M

Re: Fedora 17 i sleep

Post Postao/la Fugu »

Evo izvješća. :facepalm
Instalacijski medij Mageie2 se nije htio butati bez obzira na uredne md5 i verifikaciju nakon sporohodnog prženja. Javlja da mu fali init...nešto i init..još nešto drugo. Dobro, ne dam se obeshrabriti. Na brzinu skidam live sliku od 703 MB, koju k3b ne želi snimiti na cd, veli, nema mjesta. Ne znam dal postoji overburn za prženje iso slike i ne želim se time bahćati te pržim tih 703 na dvd. (Svi usb stckovi su mi zauzeti). Olakšanje. Live se uredno diže, pa malo istraživanja i čačkanja. Slijedi instalacija. Instalater je OK. Zlatna sredina, ima i gorih i boljih. KDE radi glatko. Zvuka nema. Stiže uz malo podešavanja. Probavam video. Dragon je predinstaliran, pa ajd da vidim kak radi videoplayer, a da nije VLC. Ne sjeda mi nikako, a čini mi se da slika i zvuk nisu baš sinhronizirani. Instaliram VLC, sad sam već k'o doma. Ona asinhronost zvuka i slike me sve više zabrinjava. Probavam razne video formate, ali opet zvuk kasni. szbunjen Wtf? Posumnjah na podešenja zvuka, codece, playere, ali intuitivno čačkanje nije pomoglo.
Ista verzija KDE-a, playera, codeca, zvuka je uredno radila na prethodnim distrama, a sad zvuk kasni iritantno i negledljivo. :nee .
Vrijeme mi ističe i u žurbi pokušavam podesiti dozvole na ostalim diskovima, ali rutina ne prolazi i opet izgubih puno vremena, da na kraju ne uspijem riješiti tako inače jednostavnu stvar. Dakle, nedostatak vremena za rješavanje problema+zahebancija s dozvolama+nemogućnost normalnog gledanja videa rezultirala je vraćanjem imagea Fedore. (Hvala Clonezilli i onom tko je izmisli)

Vjerujem da su ti problemi riješivi, ali trenutno mi treba kde distra gdje osnovne funkcionalnosti rade Out of the Box, a fino podešavanje mogu ostaviti za kasnije.

Otvoren sam za prijedloge dobre KDE distre.

Mislim da bum opet probal s OpenSuseom.

Kopiral bum dio ovog posta u Megeia temu. Nije bogznakaj, al možda nekom pomogne.
Where there is a gui there's a way.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Fugu je napisao/la: Problemi sa sleepom dolaze i odlaze, zavisi od updatea za taj dan. U ovih mjesec dana, sigurno me bar 20x dočekala obavijest o raspoloživom updateu. Mislim, nitko te ne tjera na to, al kad se već nudi... teško je odbiti. Nanizalo se nekoliko verzija kernela od kojih se boota samo s prvim, tj. najstarijim, koji je vjerojatno došao s instalacijom.
Ako ti radi samo jedan kernel (što je vrlo čudno - mora da imaš neki komad hardvera koji je vrlo problematičan), dodaj u /etc/yum.conf liniju: exclude=kernel* i neće ti se u updateovim pojavljivat kernel sve dok ne dobiješ volju da istražiš gdje je problem.

Ovo gore za sleep - pa nikad nisam vidio gumb za sleep na PSU-u (?!). To je neki home-made ili? Na što je spojen taj gumb? USB na matičnoj? Serial? Ako je USB može biti da je problem u udevu i inicijalizaciji -> pogledaj dmesg.
Fugu je napisao/la: Probleme s nelinearnošću zvuka nisam popravio. Nije mi se previše ulazilo u to. Onako, intuitivno nisam uspio, a ubit se od surfanja u potrazi za rješenjem mi nije način jer mi je brži instal neke nove distre.
Nelinearnost zvuka može eventualno doći od krivih parametara za modul/driver zvučne kartice. Najlakše bi bilo da uzmeš distru u kojoj radi linearno očitaš te parametre i staviš ih u Fedoru.
Fugu je napisao/la: Povremeno se javljao prozor SELinuxa sa meni nerazumljivim problemima oko nekih temp. fileova. Neko vrijeme je dosađivao, a onda prestao, (odmah nakon jednog od apdejta :nee )
SELinux jednostavno isključi (možeš direktno u /etc/selinux/config).

Sretno :zamisljen
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Fugu

Post Postao/la Fugu »

4ndY je napisao/la:
Ovo gore za sleep - pa nikad nisam vidio gumb za sleep na PSU-u (?!). To je neki home-made ili? Na što je spojen taj gumb? USB na matičnoj? Serial? Ako je USB može biti da je problem u udevu i inicijalizaciji -> pogledaj dmesg.
slika
Ha ha. To je kip tipkalo skriveno sa zadnje strane računala, spojeno umjesto prednje power tipke. Dvojici malih bandita je bio vrlo interesantan plavo osvijetljeni gumb, pa sam ga prespojio. Klikali su ga stalno. Onaj sivi gumb iza je pak grebenjača za odabir intenziteta led rasvijete s dna monitora (koji je na zidu, normalno, bez vidljivih žica) prema stolu, tj. tipkovnici i mišu. Inače sam diy frik. Računala su mi možda i najslabija karika.

Imaš vrlo korisne i stručne savjete. Hvala ti na njima. Sigurno će mi prije ili poslije koristiti.

Image Fedore sam samo privremeno vratio, za slučaj da ne stignem instalirati nešto drugo, a da se moji doma mogu koristiti računalom dok me nema.
Danas sam instalirao OpenSuse, stari 12.1. Danas je situacija ipak drugačija nego prije 8 mjeseci (17.11. čini mi se) kad sam zadnji put instalirao Suse. Zadovoljan sam jer sam ipak polovio neke stvari i sad se već pomalo rutinski podešava kde.
Za sada sve radi besprijekorno, osim što se osjeća da je sporiji od prethodnih par distri.
Ima dosta prostora za optimiziranje, stignem.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Evo, samo još nešto.
Da pokažem kako izgleda update Fedore nakon vraćanja 10-ak dana starog imagea. Snimio sam ekran prije reinstala.
Update nisam obavio.
slika
Povlačim se s Fedora teme.
Pozdrav.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Mislim kako je sada očito da je Fugu glavni distrohopper foruma :)
Kao da gledam sebe prije nekoliko godina.

Mageiu sam spomenuo jer bi takva distribucija po mom mišljenju trebala raditi odmah bez ikakvih mrdanja. Slično kao Mandriva i PCLOS. Bar je to bilo pozitivno kod Mandrive.

Slažem se, ako treba prčkati, pa bolje onda instalirati nešto zbog čega će ti se prčkanje isplatiti (npr. puno paketa u repozitoriju, potpuna kontrola sustava i sl.)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Ma zapravo, nisu niti Fedora niti Mageia loše. Problemi su sigurno riješivi, ali kako nemam vremena za silne popravke, a ne želim da se netko muči umjesto mene, jednostavnije mi je prijeć na slijedeću distru. Za sada KDE jer imam spremljene sve postavke, pa brzo složim izgled i funkcionalnost prethodne distre uz postepenu evoluciju. Kad naletim na THE Distru, sigurno bum se neko vrijeme primiril. Arch vidim negdje u daljini. Jednog dana.

Probam tu i tamo i live distre, tek tolko za prvi dojam. Npr. neki dan sam probal Archbang s openbox-om, ali mi nije nikako pasao.
Ruska Rosa ima nešto kastomiziran KDE koji bi bio dobar nekome tko se zadovoljava defaultnim postavkama. U live verziji jako zapinje i trza. PCLOS je samo 32 bitna verzija, a i ne znam kok je sad kod njih od kad nema Textara (ak sam dobro napisao).
Prvak svijeta u live izvedbi je bio Mint Maya cimet 1.4. Outoffthebox je radilo sve, ali baš sve. Već sam bio na vagi, ali ne mogu još napustit KDE.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Probaj sljedeće OpenSuse.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Misliš na 12.2 beta ili što je već aktualno do finalne verzije?
Odgovori