kako napraviti backup ubuntua osim ghost za linux. Da li mozda ima jos neki program koji radi iz ubuntua backup a da nije iz dosa jer mi se iz dosa kompjuter zagrijava i jednostavno ugasi Tako da na windowsima ne radim backup sa norton ghost nego sa paragon festplatten manager koji se pokrece iz windowsa i to mi radi super .... i acronis mi to radi ali mi je paragon bolji....
Da li tako nesto postoji za ubuntu...
hvala...
s kojim programom backup ubuntua
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: s kojim programom backup ubuntua
Imash program koji se zove Remastersys i jako je dobar, koristim ga vec neko vreme.
Instalacija:
Izmenite vash menu.lst
gksu gedit /etc/apt/sources.list
i dodajte na kraju fajla:
zatim,
sudo apt-get update
pa na instalaciju:
sudo apt-get install remastersys
Upotreba Remastersys:
Da biste videli kako se koristi,
sudo remastersys
Remastersys sintakse:
sudo remastersys backup|clean|dist [cdfs|iso] [filename.iso]
Remastersys primeri:
1) da napravite Live CD/DVD ukljuchujuci i /home
sudo remastersys backup
2) Da napravite isto to ali sa zeljenim imenom .iso fajla
sudo remastersys backup custom.iso
3) Da pochistite zaostale fajlove od backupa, kada ste ga narezali
sudo remastersys clean
4) Da napravite distributivni Live CD/DVD od vasheg sistema
sudo remastersys dist
5) Da napravite distributivni Live CD/DVD samo fajl sistema
sudo remastersys dist cdfs
6) Da napravite distributivni Live CD/DVD nazvan custom.iso ali samo ako je cdfs vec prisutan
sudo remastersys dist iso custom.iso
postoji ogranichenje velichine backup opcije, tj. sudo remastersys backup (sa ukljuchenom /home particijom), na 4 Gb. Znachi ceo backup (skrchkani, komprimovani backup) mora biti do 4 Gb. To manje vishe znachi da moze sve sem lichnih stvari, mp3, video itd.
Moj backup je 3.6 Gb, ima milion programa i ceo /home, naravno bez lichnih stvari.
Instalacija:
Izmenite vash menu.lst
gksu gedit /etc/apt/sources.list
i dodajte na kraju fajla:
Kod: Označi sve
# Remastersys
deb http://www.remastersys.klikit-linux.com/repository remastersys/sudo apt-get update
pa na instalaciju:
sudo apt-get install remastersys
Upotreba Remastersys:
Da biste videli kako se koristi,
sudo remastersys
Remastersys sintakse:
sudo remastersys backup|clean|dist [cdfs|iso] [filename.iso]
Remastersys primeri:
1) da napravite Live CD/DVD ukljuchujuci i /home
sudo remastersys backup
2) Da napravite isto to ali sa zeljenim imenom .iso fajla
sudo remastersys backup custom.iso
3) Da pochistite zaostale fajlove od backupa, kada ste ga narezali
sudo remastersys clean
4) Da napravite distributivni Live CD/DVD od vasheg sistema
sudo remastersys dist
5) Da napravite distributivni Live CD/DVD samo fajl sistema
sudo remastersys dist cdfs
6) Da napravite distributivni Live CD/DVD nazvan custom.iso ali samo ako je cdfs vec prisutan
sudo remastersys dist iso custom.iso
postoji ogranichenje velichine backup opcije, tj. sudo remastersys backup (sa ukljuchenom /home particijom), na 4 Gb. Znachi ceo backup (skrchkani, komprimovani backup) mora biti do 4 Gb. To manje vishe znachi da moze sve sem lichnih stvari, mp3, video itd.
Moj backup je 3.6 Gb, ima milion programa i ceo /home, naravno bez lichnih stvari.
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža!
apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
-
martantoni
Napravio sam backup sa nortonghost 4l i velicina backuapa je 6.9 gba sto mi djeluje dosta puno s obzirom da je to samo instalacija ubuntua 8.04 sa updejtovima... Vjerovatno sam prilikom backapirnja toga trebao napraviti zipanje tog image pa bi bio manji da stani na jedan dvd... cini mi se da ima opcija u ghostu za zipanje ali nisam siguran...
Probat cu i drugu opciju sa Remastersys, samo mi nije jasna jedna stvar, kad napravim 1) opciju live cd/dvd ukljucujuci i home sta to znaci live cd/DVD - da li to znaci da mi je to backup i moze biti samo live verzija i nemoze se vratiti nazad na pc ako se distribucija zezne... ili to znaci da je to live cd/dvd i ima opciju da se vrati nazad na racunalo ako se distribucija zezne..
Probat cu i drugu opciju sa Remastersys, samo mi nije jasna jedna stvar, kad napravim 1) opciju live cd/dvd ukljucujuci i home sta to znaci live cd/DVD - da li to znaci da mi je to backup i moze biti samo live verzija i nemoze se vratiti nazad na pc ako se distribucija zezne... ili to znaci da je to live cd/dvd i ima opciju da se vrati nazad na racunalo ako se distribucija zezne..
Dobijesh i Live i instalacioni DVD. Tj. mozesh kada instalirash ponovo sa tog diska, da vratish doslovce identicno stanje kompa, a mozesh i da ga koristish kao Live po potrebi, s tim shto imash sve ono shto si ti instalirao.
Resistance is futile, you will be asimilated!
apt-get moo