Nvidia driver problem

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
krpavlic
Kontakt:

Nvidia driver problem

Post Postao/la krpavlic »

Pozdrav svima!

Primjetio sam da nemam zadnju verziju Nvidia drivera pa sam danas išao ručno instalirati zadnju verziju. Slijedio sam upute odavde i problem je nastao kada sam stisnuo ctrl+alt+F1, tj. kada sam isključio X11 a nisam imao na papiru upute pa sam resetirao komp na silu :cry: . Dalje sam nekako uspio "instalirati" driver uz pomoć jednog foruma (ne sjećam se više kojeg) ali mi je max rezolucija dalje bila 800x600. Dalje, u Hardware drivers više nisam imao ništa i onda sam tek napravio pravo s**** kad sam po uputi s nekog foruma napravio ovo

Kod: Označi sve

sudo rm /user/lib/Xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
i
sudo rm /user/lib/Xorg/modules/drivers/nv_drv.so
Čak se više ni ne sjećam što sam dalje radio sve, uglavnom, instalirao sam Envy te sam pomoću njega instalirao driver i više manje driver radi, ali opet nemam ništa u Hardware drivers listi i ne mogu aktivirati nikakve efekte.
Još se zna pojavljivati ovo

...
Starting periodic command scheduler crond
..
Cheking battery state...
Running local boot scripts (/etc/rc.local)
i jpš hrpa errora za Network manager kada ulazim/izlazim u/iz Linuxa.

Postoji li ikakva šansa da se to nekako popravi a da ne moram reinstalirati Ubuntu?

Hvala!
Grof
Site Admin

Re: Nvidia driver problem

Post Postao/la Grof »

Da li je nvidia driver bio uredno prijavljen u hardware drivers prije nego si počeo raditi "užase" po sistemu?
Provjeri u Synapticu da li imaš instalirane ove pakete i ako nemaš instaliraj ih preko Synaptica:

linux-restricted-modules 2.6.24-19-gene*
linux-restricted-modules 2.6.24-21-gene*
nvidia-glx-new
nvidia-kernel-common
pa vidi nakon toga i reboota kako se sistem bude ponašao
krpavlic
Kontakt:

Falilo e samo ovo:

nvidia-glx-new
a pri instalacii sam morao maknuti iste od Envy-a, i opet sam na 800x600. Razmislam napraviti ovo.

ps. ne rade mi i neka slova na tipkovnici :x
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

krpavlic je napisao/la:Falilo e samo ovo:

nvidia-glx-new
a pri instalacii sam morao maknuti iste od Envy-a, i opet sam na 800x600. Razmislam napraviti ovo.

ps. ne rade mi i neka slova na tipkovnici :x
Daj pošalji na forum svoj /etc/X11/xorg.conf da ga malo vidim.... (kompresiraj ga u zip ili gz da ga možeš poslati)
krpavlic
Kontakt:

Evo salem od sada i od prie.
xorg.conf.gz od sada, xorg.conf.1.gz prethodni.
Probat cu maknuti sve od nvidie i vidit sta ce bit pa eventualno ponovno instalirat, a ako ne upali, reinstal Ubuntua.. da ne gnavim bez veze.
Privitak/ci
xorg.conf.1.gz
(599 bajt(ov)a) Preuzeto 166 puta.
xorg.conf.gz
(687 bajt(ov)a) Preuzeto 162 puta.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ovaj prethodni xorg.conf je DOBAR, a ovaj kojeg imaš sada je LOŠ!

Dakle, vrati ovaj stari xorg.conf (identičan je i na mojoj kanti i sve radi kako treba) Instaliraj preko Synaptica ono što ti fali, a što sam ti nabrojao u prethodnom postu, stavi taj xorg.conf prethodni kao sadašnji, a sadašnji možeš maknuti ili ga backupiraj u nešto... rebootaj kantu i probaj još jednom!
krpavlic
Kontakt:

Evo da zaključim ovdje. Ipak sm išao na (re)install i sada je sve po starom. Ostale su mi sve postavke od prije, samo sam morao ponovno poskidati update. Ali sad me zanima, kada sam bio instalirao driver preko Envy-a, Ubuntu mi je pokazivao realan refresh rate monitora, 75 Hz, a sada kada sam instalirao preko Hardware drivers, pokazuje mi 51 Hz. Nisam ostao na driveru iz Envy-a jer mi tada nisu radili nikakvi desktop efekti. Ako sada idem instalirati opet driver iz envy-a, hoće li ti efekti biti mogući?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

krpavlic je napisao/la:Evo da zaključim ovdje. Ipak sm išao na (re)install i sada je sve po starom. Ostale su mi sve postavke od prije, samo sam morao ponovno poskidati update. Ali sad me zanima, kada sam bio instalirao driver preko Envy-a, Ubuntu mi je pokazivao realan refresh rate monitora, 75 Hz, a sada kada sam instalirao preko Hardware drivers, pokazuje mi 51 Hz. Nisam ostao na driveru iz Envy-a jer mi tada nisu radili nikakvi desktop efekti. Ako sada idem instalirati opet driver iz envy-a, hoće li ti efekti biti mogući?
Ja nebih radio preko Envy-a ništa....

Ako ti samo pokazuje krivu frekvu preko hardware drivers-a, a sve drugo radi kako treba i monitor ne žmiga (uopće imaš li ti LCD ili CRT monitor?) i sav 3D radi kako treba - onda ne diraj više ništa! ;)
krpavlic
Kontakt:

LCD 17'' na 1280x1024 i nema nikakvog flickering-a. Gledano samo ovako odokativno, isti je refresh rate kao i u windozima tak da mislim da mi samo krivo pokazuje.
Ok, ništa ne diram onda. :)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

krpavlic je napisao/la:LCD 17'' na 1280x1024 i nema nikakvog flickering-a. Gledano samo ovako odokativno, isti je refresh rate kao i u windozima tak da mislim da mi samo krivo pokazuje.
Ok, ništa ne diram onda. :)
Naravno, LCD-i nemaju refresh rate kao CRT-ovi. Potpuno je to druga tehnologija prikaza slike...
Odgovori