Ubuntu 8.4 instaliran - pocetnik

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
martantoni

Ubuntu 8.4 instaliran - pocetnik

Post Postao/la martantoni »

Instalirao sam ubuntu 8.04 na slobodno racunalo, imam jos dva sa xp, koja su umrezena i dijele printer. Nakon pocetne instalacije ubntua, ta updejta, probavanja DVD, audio playera, spajanje na messenger, te skype (skinuo i instalirao debian paket jer je to lakse za pocetak, slicno windowsima) dosao sam do problema sa mrezom od ubuntua...
Nasao sam upute sa ovog foruma na wiki i zapeo na prvom koraku...To je clanak za umrezavanje sa sambom sa xp. Otisao sam na snaptic manager i nasao sambu (po uputama pise da trebam oznaciti kvadratic ispred imena samba kao na slici) ali on je oznacen i red ispod toga isto kako je na slici. neznam da li trebam nekako drugacije oznaciti ili ne..
Onda pise da se radi preko terminala... to je valjda cakada se stisne ctrl+alt+F1 ... tu sam se prvo trebao ulogirati i upisati password, te sam upisao komandnu liniju sudo smbpasswd -a username te stisnuo enter, dobio sam odgovor da upisem novi password za sambu i retype new password i tu stajem.. jer mi neda promijeniti password, pise eror i nemogu dalje..

Molim pomoc pocetniku iako ce sigurno biti jos pitanja.. tako je bilo za windowse koje koristim vec preko 10 godina i tu je ok...

Za prvu ocjenu mogu reci da Ubuntu nije los... i da me zanima kako dalje da podesim sve stvari koje mi trebaju i da predjem na linux..
Suko
Site Admin
Spol: M

Re: Ubuntu 8.4 instaliran - pocetnik

Post Postao/la Suko »

martantoni je napisao/la:I Otisao sam na snaptic manager i nasao sambu (po uputama pise da trebam oznaciti kvadratic ispred imena samba kao na slici) ali on je oznacen i red ispod toga isto kako je na slici. neznam da li trebam nekako drugacije oznaciti ili ne..
To ti je dobro. Ako je kvadratić označen u Synapticu, to znači da već imaš instaliranu Sambu. Ovaj korak je predviđen za ljude koji ju nemaju instaliranu.
Kako Samba dolazi standardno sa Ubuntuom, normalno je da ti je tako označena u Synapticu.
martantoni je napisao/la: Onda pise da se radi preko terminala... to je valjda cakada se stisne ctrl+alt+F1 ...
Kad se kaže teminal, onda se obično misli na program koji se nalazi u grafičkom okruženju Ubuntua.
Imaš ga pod Applications/Accesories/Terminal
To pokreni i probaj dalje po uputama.
Ti si se prije ubacio u virtualnu konzolu (sa ctrl+alt+F1), tj. izašao si iz grafičkog okruženja u tekstualno.
( Analogija ti je DOS/Windows)
martantoni

Hvala na pomoći, sad barem znam di je terminal. Napravio sam ovo i ne ide...

zdravko@ubuntu:~$ sudo smbpasswd -a username
New SMB password:
Retype new SMB password:
Failed to modify password entry for user username
zdravko@ubuntu:~$

poslije svake komande sam lupio enter... gdje griješim... hvala unaprijed na pomoći početniku
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

martantoni je napisao/la: zdravko@ubuntu:~$ sudo smbpasswd -a username
New SMB password:
Retype new SMB password:
Failed to modify password entry for user username
zdravko@ubuntu:~$
poslije svake komande sam lupio enter... gdje griješim... hvala unaprijed na pomoći početniku
Drage volje pomažemo! ;)
Trebao si umjesto "username" napisati svoje korisničko ime.
Username je samo primjer.
Pa, ukucaj:

Kod: Označi sve

sudo smbpasswd -a zdravko
Nakon naredbe( nakon što stisneš enter naravno) moraš ukucati svoju lozinku.
Pa ćeš tek onda dobiti
New SMB password:
Retype new SMB password:
Onda bi trebalo sve biti OK.
Javi, jel sve radi.
martantoni

Hvala na uputama, problem sa terminalom je rijesen i bilo je tocno onako kako si rekao...
Da nebi bilo sve jednostavno naisao sam na drugi daljnji problem oko toga...
Windowsi su umrezeni (dva racunala, i dijele jedan printer)
Kad sam otisao na ubuntu racunalu na opciju desnim gumbom misa na home/Public - share folder ne dobijem u prozoru koji se otvori gornji dio opcija
Path....
share throught -windows networks (SMB)
nego samo share properties
Name - Public
Comment...
Read only..
Stisnem OK i on nesto napravi automatically...
Kad poslije odem u opciju Places/Network ne vidim nista osim ikone windows network...

Moram napomenuti da sam to radio jutros prije posla i da windows racunalo nije bilo upaljeno, ali is windows iskustva znam da moj sharing folder moram vidjeti na mom racunalu a ovdje to jos uvijek nije slucaj....
gdje jos grijesim ili kaj mi jos fali... molim daljnju pomoc...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

OK, vrijeme je da se malo uključim... :)

Dakle, oni napisi na portalu važili su DO Ubuntua 8.04 (dakle zaključno sa 7.10) nakon toga prebačeno je sve na cifs (common internet file system) te neka pravila više ne vrijede. U stvari sve je postalo sa Sambom čak i jednostavnije.
Dakle što konkretno treba napraviti:
1. Desni klik miša na direktorij koji želimo napraviti shared (sve se to radi na Linux stroju!). U meniju izaberemo opciju Sharing options.
2. Ako nemamo instalirano sve što trebamo, odmah će se pojaviti prozor sa tom informacijom, te tu treba pustiti da Linux instalira sve što mu je potrebno.
3. Nakon toga, najjednostavnije je rebootati Linux stroj (kako bi se pokrenuli Samba daemon, te prihvatile nove postavke za usera)
4. Ponovo odlazimo u folder koji želimo napraviti shared i odaberemo istu opciju.
5. Sada se na ekranu pojavljuje ovaj prozor:
Screenshot-File Manager.png
(23.85 KiB) Preuzeto 581 put.
Tu treba uključiti SVE TRI opcije (Share this folder, Allow other people to write in this folder i Guest access - kod mene je on disabliran jer je kanta s koje sam skinuo screenshot vezana za Windows Domenu, a ne Workgrupu pa vrijede druga pravila pristupa)
6. Kliknuti Create Share
7. Na novom prozoru kliknuti na Add the permissions automatically

I to je to. Malo pričekati da se kante "porazgovaraju", eventualno nakon toga rebootati i Windows stroj i stvar bi trebala proraditi...
Kako je na Linuxu uključen i Guest access ne bi trebalo ništa posebno podešavati na WIndows stroju osim standardnog Print and Sharinga...

Javi kako ide..

Kad to proradi, onda ćemo printer....
martantoni

Bio preko pauze malo doma, i kako me taj problemkaj imam muci, napravio po uputama i dobio slijedece. Vidim windows kompjutere na ubuntu kompjuteru. Takodjer na ubuntu kompjutoru vidim sharing ubuntu folder. Na windows kompjutoru ne vidim jos zasada ubuntu sharing folder (mislim da treba malo vremena proci da se to dobje, pogledat cu popodne kad se vratim sa posla).

Takodjer cu spojiti i printer pa se javim.

No ima jos jedna caka, probao sam sherati drugi disk od ubuntua (imam dva diska na ubuntu kompjutoru) kao i sto sam napravio na home/public ali opet dobijem neku poruku da pitam administratora da nesto treba sloziti...
Moze li pomoc i za to da sheram drugi disk( odnosno) kako se shera druga particija ubuntua da je vidljiva na drugom windows kompjutoru (formatirano je u NTFS, znam da je prije u linuxu (vjerovatno davno) bilo problema sa time)..
hvala na pomoci unaprijed...

nasao sam i program za ubuntu tweak... da li je to dobro instalirati za podesiti neke stvari....?

.. izgleda da polako ulazim u linux svijet koji mi se sve vise svidjaaa
martantoni

dosao doma i probao...

windows i dalje ne vidi ubuntu...

printer nasao, spojio kao sve ok ne printa.. - printer samo zmiga.

restartao sambu.. pa onda ne vidi sharing folder od ubuntua, pa napravio ponovni sharing ubuntua... sada malo pauziram pa cu vidjeti dalje kako????

zasto bi bilo lako kad moze na pocetku biti tesko...

da li na ubuntu moram negdje iszbrisati neizvrseni print.. jer sam 4 puta printao na nadjeni i spojeni pc od windowsa.. i nije islo (u windowsu sam to izbrisao)... gdje grijesim ili kaj ne stima..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Što se sharinga tiče, preporučio bih ti da Windows stroj središ kao što je opisano u onom tekstu "Windows i Linux u mreži - Samba".
Isto važi i za printer.

Zanima me kada linkaš printer na Linux-u da li to radiš kao što je u članku opisano. Trebao bi! Osim toga u Linuxu moraš imati drivere za taj printer (Linux drivere!)
Imaš li ih?

Taj članak trebao bi biti OK za sva poglavlja osim za sheranje foldera i Linuxa. Sve drugo važi! Pogledaj da nisi nešto preskočio...
martantoni

ne znam da li da počnem od onoga kaj sam napravio dobro ili loše... počinjem od dobroga- sredio sam fontove po onome kaj si ti napisao i to radi...
Kaj se tiče mreže i printera stvar je slijedeća:
1. ja u ubuntu vidim windows računala - oba dva (KUCni je windows grupa, i WORKGROUP je Ubuntu računalo)
2. na windows računalu ne vidim ubuntu računalo kada odem na view workgroup computers (windows lokal mreža se zove KUCNI) - vidim ubuntu računalo tako da ga mapiram sa map drive

3. Printer mi je tip HP PSC1110 , koji koristi driver od 1100 i to mi radi na windowsu koji je isto sheran
Kada odem spojiti ubuntu računalo po tvojim uputama, nađem, ga nađem printer, verify sve je OK, i kada printa printer kao da počne... i samo žmiga lampica od printera i ništa se ne događa..., moram tamo delete print te resetirati windows računalo i onda je OK - ne znam gdje je tu caka...

šaljem ti ispis printer troubleshooting koji sam našao:

Page 1 (Choose printer):
{'cups_dest': <cups.Dest object at 0x87071c0>,
'cups_instance': None,
'cups_queue': 'PSC_1100',
'cups_queue_listed': True}
Page 2 (Check printer sanity):
{'cups_device_uri_scheme': u'smb',
'cups_printer_dict': {'device-uri': u'smb://KUCNI/MARTINA-4DAC508/hppsc110',
'printer-info': u'PSC_1100',
'printer-is-shared': True,
'printer-location': u'ubuntu',
'printer-make-and-model': u'HP PSC 1100 Foomatic/hpijs, hpijs 2.8.2',
'printer-state': 3,
'printer-state-message': u'',
'printer-state-reasons': [u'none'],
'printer-type': 135180,
'printer-uri-supported': u'ipp://localhost:631/printers/PSC_1100'},
'is_cups_class': False}

i ne znam kaj je tu krivo... da li to kaj je printer hp psc 1110 a driver 1100 ali to je i za windows i original driver je tako instaliran i tako piše... stvarno ne znam kaj da napravim sa tim sitnim zaje...
no neću odustati sviđa mi se ubuntu...
Zaključano