Ok.
Ima li jos neko kolege ko bi mogao da pomogne da rijesimo ovaj problem?
Boot Ubuntu,Vista,XP
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Boot Ubuntu,Vista,XP
Evo me...konačno...
Dakle imamo tri problema u Ubuntuu.
1. Ne možemo dići Ubuntu (partition not found)
2. Uopće nema win XP-a u GRUB meniju
3. Ne možemo podići Vistu (cilynder problem)
Ajde za pod 1. idemo napraviti slijedeće u terminalu:
Pa stavi tu dobivene UUID-ove da vidimo poklapaju li se sa onima iz GRUB menija.
Zatim napravi ovo preko LiveCD-a da vidimo gdje Ubuntu ima GRUB:
pa stavi listu.
Nešto me zbunjuje. Na početku threada si pisao da ti komanda find nađe GRUB na hd(1,2) što je treća, a ne četvrta particija! Zato ajde ti još jednom vidi gdje je tebi GRUB u Ubuntuu.
BTW i Ubuntu i Suse i svi ostali imaju Stage 1.5 i po potrebi Stage 2.0 to nema veze sa distribucijim nego sa FS-om s kojeg podižeš Linux.
ako ti GRUB u Ubuntu nađe na hd(1,2) onda je on na trećoj particiji i šlus.
Tada probaj ovako editirati menu.lst u Ubuntuu za učitavanje Linuxa:
Za učitavanje Viste pokušaj ovo:
Sve radiš u Ubuntuovom menu.lst-u.
Ajde, pa javi...
Dakle imamo tri problema u Ubuntuu.
1. Ne možemo dići Ubuntu (partition not found)
2. Uopće nema win XP-a u GRUB meniju
3. Ne možemo podići Vistu (cilynder problem)
Ajde za pod 1. idemo napraviti slijedeće u terminalu:
Kod: Označi sve
sudo vol_id /dev/sdb1
sudo vol_id /dev/sdb2
sudo vol_id /dev/sdb3Zatim napravi ovo preko LiveCD-a da vidimo gdje Ubuntu ima GRUB:
sudo su
grub
find /boot/grub/stage1Nešto me zbunjuje. Na početku threada si pisao da ti komanda find nađe GRUB na hd(1,2) što je treća, a ne četvrta particija! Zato ajde ti još jednom vidi gdje je tebi GRUB u Ubuntuu.
BTW i Ubuntu i Suse i svi ostali imaju Stage 1.5 i po potrebi Stage 2.0 to nema veze sa distribucijim nego sa FS-om s kojeg podižeš Linux.
ako ti GRUB u Ubuntu nađe na hd(1,2) onda je on na trećoj particiji i šlus.
Tada probaj ovako editirati menu.lst u Ubuntuu za učitavanje Linuxa:
title Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-16-generic
root (hd1,2)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=5b917b61-fe0a-4a82-8ed9-10286031f5cb ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic
quietKod: Označi sve
title Windows Vista/Longhorn (loader)
rootnoverify (hd1,2)
chainloader (hd1,0)+1
Ajde, pa javi...
-
cegevara
- Kontakt:
Re: Boot Ubuntu,Vista,XP
Nikako da stignem da napisem sta sam uradio,jer sam u trci ovih dana. kava
USPIO SAM !!!
Kao sto sam ti u pm-u @Grof-e i rekao,mene logika vuce da probam uraditi grub na nacin kako to SUSE radi,jer je ocigledno uspjesan...i sto sam naumio to sam i uradio.Instalirao sam grub na drugom disku koji nema veze sa OS-ma!Tacnije na (hd0,3) kao sto je i suse instalirao.Nakon uradjene instalacije onako sa ne mnogo nade cekao sam restart a na moje odusevljenje nakon sto sam kliknuo na "ubuntu" u grubu on je krenuo da se ucitava!Bingo!Nakon toga sam restartovao i provjerio da li podize Vistu i XP,rezultat-sve podize kako treba!
Zakljucak za sve one koji budu zeljeli da odrade ovu kombinaciju OS-a je da Vista jednostavno neda na disku gdje je instalirana nijednom drugom bootloader-u(grabu) da preuzme tu f-ju(neuspijeva ni pokusaj da Vista ubaci u svoj loader ubuntu preko "easyBCD"-probano),stoga pri instalaciji zadajte putanju da instalira grab na drugi disk(ukoliko imate 2 naravno) i sve prolazi kako treba.
Zahvalnost @Grof-u na pomoci.
USPIO SAM !!!
Kao sto sam ti u pm-u @Grof-e i rekao,mene logika vuce da probam uraditi grub na nacin kako to SUSE radi,jer je ocigledno uspjesan...i sto sam naumio to sam i uradio.Instalirao sam grub na drugom disku koji nema veze sa OS-ma!Tacnije na (hd0,3) kao sto je i suse instalirao.Nakon uradjene instalacije onako sa ne mnogo nade cekao sam restart a na moje odusevljenje nakon sto sam kliknuo na "ubuntu" u grubu on je krenuo da se ucitava!Bingo!Nakon toga sam restartovao i provjerio da li podize Vistu i XP,rezultat-sve podize kako treba!
Zakljucak za sve one koji budu zeljeli da odrade ovu kombinaciju OS-a je da Vista jednostavno neda na disku gdje je instalirana nijednom drugom bootloader-u(grabu) da preuzme tu f-ju(neuspijeva ni pokusaj da Vista ubaci u svoj loader ubuntu preko "easyBCD"-probano),stoga pri instalaciji zadajte putanju da instalira grab na drugi disk(ukoliko imate 2 naravno) i sve prolazi kako treba.
Zahvalnost @Grof-u na pomoci.