Pozdrav svima
Novi sam u svemu ovome oko Linux-a. Pojavio mi se problem pa Vas molim da mi pomognete.
Komp, Toshiba M30X.
Disk u laptopu, particioniran na dvije praticije. Jedna 30GB (tu je XP) i 10Gb(gdje sam mislio staviti Linux).
Posto nikako nisam uspio instal na particiju od 10 GB, odlucio sam se da instal obavim na externi disk.
Uzeo ext, napravio particiju i dodatnu za swap.
Instalirao sam SUSE 11.
O problemima sa SUSE-om na kraju.
E sad, nakon sto otkacim ext disk i napravim restart, upali se GRUB i javlja gresku.
Znaci moram opet prikljuciti ext disk, te pustiti da se upali SUSE gdje mi onda ponudi odabir OS-a.
E sad posto komp nekoristim sam, ovakav nacin restarta (kad je potreban) je neodgovarajuci. Ukucani koriste XP, i ovo im je prekomplicirano.
Kako rjesiti ovaj problem da mi nije potreban ext disk da odaberem OS, te kako napraviti da tek kad prikopcam ext disk i napravim restart da mi ponudi Linux.
Problemi sa SUSE-om
Kad mi se Linux ucita, izgubim mish-a!?
Jednostavno touchpad nereagira!!
Smijesna situacija, imam SUSE a nemogu nista sa njim jer mis nereagira.
Hvala svma na pomoci.
Boot-e i problemi
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Boot-e i problemi
Pozdrav tebi i dobrodošao na forum! welcomedarios je napisao/la:Pozdrav svima
OpenSUSE je prilikom instalacije dao nalog tvome disku u laptopu da prilikom pokretanja pozove GRUB koji se nalazi na eksternom disku, što objašnjava GRUB error ukoliko ovaj nije priključen.darios je napisao/la:Novi sam u svemu ovome oko Linux-a. Pojavio mi se problem pa Vas molim da mi pomognete.
Komp, Toshiba M30X.
Disk u laptopu, particioniran na dvije praticije. Jedna 30GB (tu je XP) i 10Gb(gdje sam mislio staviti Linux).
Posto nikako nisam uspio instal na particiju od 10 GB, odlucio sam se da instal obavim na externi disk.
Uzeo ext, napravio particiju i dodatnu za swap.
Instalirao sam SUSE 11.
O problemima sa SUSE-om na kraju.
E sad, nakon sto otkacim ext disk i napravim restart, upali se GRUB i javlja gresku.
Znaci moram opet prikljuciti ext disk, te pustiti da se upali SUSE gdje mi onda ponudi odabir OS-a.
E sad posto komp nekoristim sam, ovakav nacin restarta (kad je potreban) je neodgovarajuci. Ukucani koriste XP, i ovo im je prekomplicirano.
Kako rjesiti ovaj problem da mi nije potreban ext disk da odaberem OS, te kako napraviti da tek kad prikopcam ext disk i napravim restart da mi ponudi Linux.
Rješenje bi bilo nanovo snimiti GRUB, ali ovaj puta u HDD unutar prijenosnika. U tome slučaju ovaj vanjski disk će biti samo stavka u meniju.
Hm, jesi li probao spojiti miš?darios je napisao/la:Problemi sa SUSE-om
Kad mi se Linux ucita, izgubim mish-a!?
Jednostavno touchpad nereagira!!
Smijesna situacija, imam SUSE a nemogu nista sa njim jer mis nereagira.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.