kaiwan je napisao/la:
tako je, bar bi tako trebalo biti. Nažalost kod nas se još previše toga temelji na ucenju napamet nepotrebnih činjenica. Od osnovne pa do faksa. Neki profe su iznimka, ali u globalu je tako..
No tu dolazimo do srži, naime manja je šansa da se ne nauči stjecati novo znanje na faksu nego na tečaju. Zašto? Zbog sustava odgovornosti. A evo i kompletnije analize ovoga:
U srednjoj školi zapravo drugi misle za tebe. Zna se kada je test, zna se kada se ispituje znanje... Prije toga nešto nabubaš, nešto ba šalabahter i to je uglavnom - to... U srednjoj se zapravo naučiš izvrsno "provlačiti" kroz sistem obrazovanja (osnovnjak je po tom pitanju još gori...)
Na fakultetu sam odlučuješ kada ćeš pristupiti ispitu. Postoje rokovi, no nitko te ne tjera na ništa, čak dapače, stimuliraju te da odustaneš! Dolazak na isoite ovisi isključivo o tvojoj volji i spremnosti. Znači, onaj tko završi faks, uglavnom je stekao i određenu dozu odgovornosti nad onim što radi. (Tu uključujem i odgovornost prema poslu i prema dolasku na posao! Kod mene u firmi je hrpa, ali hrpa takvih primjera. Gotovo svi sa srednjom stručnom spremom, samo gledaju kako da što manje rade, da hvataju krivine. Baš onako kako te srednja i uči)
Kod tečaja je stvar puno sličnija srednjaku negoli faksu. Plati ti meni tečaj, pa ću ti ja napisati na papir što god hoćeš... - to je uglavnom filozofija tečaja.
kaiwan je napisao/la:
tako je, bar bi tako trebalo biti. Nažalost kod nas se još previše toga temelji na ucenju napamet nepotrebnih činjenica. Od osnovne pa do faksa. Neki profe su iznimka, ali u globalu je tako..
No tu dolazimo do srži, naime manja je šansa da se ne nauči stjecati novo znanje na faksu nego na tečaju. Zašto? Zbog sustava odgovornosti. A evo i kompletnije analize ovoga:
U srednjoj školi zapravo drugi misle za tebe. Zna se kada je test, zna se kada se ispituje znanje... Prije toga nešto nabubaš, nešto ba šalabahter i to je uglavnom - to... U srednjoj se zapravo naučiš izvrsno "provlačiti" kroz sistem obrazovanja (osnovnjak je po tom pitanju još gori...)
Na fakultetu sam odlučuješ kada ćeš pristupiti ispitu. Postoje rokovi, no nitko te ne tjera na ništa, čak dapače, stimuliraju te da odustaneš! Dolazak na isoite ovisi isključivo o tvojoj volji i spremnosti. Znači, onaj tko završi faks, uglavnom je stekao i određenu dozu odgovornosti nad onim što radi. (Tu uključujem i odgovornost prema poslu i prema dolasku na posao! Kod mene u firmi je hrpa, ali hrpa takvih primjera. Gotovo svi sa srednjom stručnom spremom, samo gledaju kako da što manje rade, da hvataju krivine. Baš onako kako te srednja i uči)
Kod tečaja je stvar puno sličnija srednjaku negoli faksu. Plati ti meni tečaj, pa ću ti ja napisati na papir što god hoćeš... - to je uglavnom filozofija tečaja.
Istina sve što si rekao. Nažalost stvari niti ne kreću prema boljitku. Evo i Bolonja je sada užasno provedena, i ima puno problema, ne zna se ništa tj. puno toga nedifinirano, znanje prepolovljeno...još sam i sretan što sam po starom sistemu studirao...tj studiram...još 1 ispit i VAN
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
Nije stvar u količini znanja, nego u tome koliko ti to razumiješ. Badava ti to što znaš 100 stvari u teroiji i nisi svjestan da išta od toga ima realno značenje ili ikakvu primjenu. Neki rugi tečajevi, tipa CISCO (ipak je tečaj) nisu baš loši. Po mojem fakulteti se trebaju orijentirati na realne probleme i realne situacije, ne na teoriju. Budimo iskreni, u poslu će ti teško trebati to da znaš neki teorem, ali če ti sigurno trebati kako riješiti problem. To treba raditi. Što prije osposobiti ljude da riješavaju relane situacije. Ne akademske. Bitan je način razmišljanja, koji se na žalost ne dobiva.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike je napisao/la:Nije stvar u količini znanja, nego u tome koliko ti to razumiješ. Badava ti to što znaš 100 stvari u teroiji i nisi svjestan da išta od toga ima realno značenje ili ikakvu primjenu. Neki rugi tečajevi, tipa CISCO (ipak je tečaj) nisu baš loši. Po mojem fakulteti se trebaju orijentirati na realne probleme i realne situacije, ne na teoriju. Budimo iskreni, u poslu će ti teško trebati to da znaš neki teorem, ali če ti sigurno trebati kako riješiti problem. To treba raditi. Što prije osposobiti ljude da riješavaju relane situacije. Ne akademske. Bitan je način razmišljanja, koji se na žalost ne dobiva.
Najviše što mi je smetalo dok sam studira bilo je upravo to, NEMA PRAKSE. Sve to teoretski zvuči i misliš da znaš ali kad se to vidi u praksi totalno je druga stvar. Mislim da treba puuuno više prakse na faksu jer inače sama teorija neznači ništa
Gledajte, nisu ni oni koji su slagali studijski program blesavi. Tako da nemojte podcijenjivati teoriju koju učite na fakultetima... teorija se zaboravi nakon godinu - dvije, ali koncept i metode koje teorije sadrže ostaju u obliku kreativnog razmišljanja i ideja. Pa kome će praktično trebati svi oni teoremi iz matematike o konvergenciji? Ali svi oni nose i novi način razmišljanja.
Na fakultetu se kalimo i iz srednjoškolca prerastamo u stručnjaka.
Tečajevi su ok, ali samo kao nadogradnja. Naravno, uvijek postoje iznimke. I mnogi u životu uspiju i sa samo završenim tečajevima, ali to nije pravilo.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
ne želim ovo pretvoriti u još jednu temu protiv pmf-a, ali tamo uvjeravaju studente da ta teorija niti nema primjenu nego da je sve to, eto, smo sebi svrsi shodno. Iskreno, bez uvrede ikome, ali jebeš faks na kojem ti kažu da je to što radiš zapravo beskorisno, a kad to nije istina. Naime, sve što se radi se može lijepo primjeniti, al isvrha edukaciaj pada kada ti netko kaže suprotno (te time zapravo uči krivo).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike je napisao/la:ne želim ovo pretvoriti u još jednu temu protiv pmf-a, ali tamo uvjeravaju studente da ta teorija niti nema primjenu nego da je sve to, eto, smo sebi svrsi shodno. Iskreno, bez uvrede ikome, ali jebeš faks na kojem ti kažu da je to što radiš zapravo beskorisno, a kad to nije istina. Naime, sve što se radi se može lijepo primjeniti, al isvrha edukaciaj pada kada ti netko kaže suprotno (te time zapravo uči krivo).
Jel ti to od rekla-kazala ili sam ideš na taj fakultet?
ti kažu da je to što radiš zapravo beskorisno, a kad to nije istina
Znači korisno?
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'