Dostupnost i kvaliteta hardvera

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

drone
Moderator

Re: Dostupnost i kvaliteta hardvera

Post Postao/la drone »

Acer 5520, star tri i pol godine, sve radi gotovo savršeno, baterija drži preko dva sata. nVidia integrirana grafička, AMD Turion X2 CPU, Atheros wifi, bluetooth, kamera, kontrola brzine fan-a i skaliranje CPU-a sve bez greške, ekran se ne klima ni malo...

Uglavnom, sav hw radi sa svakom distribucijom koju sam probao. Mane su loš touchpad, i bugovit BIOS s čijom se zadnjom verzijom kernel ponekad pokolje pri podizanju i smrzne u otprilike 5% slučajeva, pa onda pomaže samo gašenje nasilu. Sa starijim BIOS-ima toga nema, ali imaju bug da nakon nekog vremena mogu "zaboraviti" da postoji pržilica i uopće je ne vide pri čemu pomaže samo flash.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Oh, da zaboravih reći kako su mi se na Toshibinom Hitachijevom disku unutar ove tri godine pojavili i prvi bad sektori.... Ma milina...
pingu

Post Postao/la pingu »

max360se je napisao/la:Pitao sam pingu-a, ali si ti odgovorio prije nego sam ja postao. :)
Mislio sam da si pitao Odina. Ne, nisam radio na Toshibama ali ih ne volim radi velike orijentiranosti Windowsima čime mi ograničavaju mogućnost izbora ukoliko ne želim koristiti Windows.
Shicy je napisao/la:a imam Fujitsu - Siemens i ne branim ga. Ako se tko želi mijenjat, ponude na pm rofl
Bez ljutnje ali Fujitsu-Siemens su mi malo ružnjikavo dizajnirani. :)
Pretpostavljam da je dizajn išao od strane Siemensa, oni ni mobitele nisu znali dizajnirati, nije čudo da su odustali od tog segmenta. Srećom po Fujitsu, prestala je IT suradnja sa Siemensom.
Grof je napisao/la:Oh, da zaboravih reći kako su mi se na Toshibinom Hitachijevom disku unutar ove tri godine pojavili i prvi bad sektori.... Ma milina...
Mislim da si prije hvalio Toshibu. :)
Hitachi je kupio IBM odjel proizvodnje hard diskova koji su imalu čuvenu "deathstar" seriju koja se voljela kvariti zato me ne čudi me da ti se pokvario disk. Ne znam zašto nemaš toshibin hard disk u Toshibi, jedino ako si išao nadograđivati laptop, onda nemaš sreće, odabrao si krivog proizvođača. :)
Grof je napisao/la:U buduće - Dell!
Dell ako ništa drugo na svoje laptopove daje standardno 3 godine garancije a uz to ako kupiš verziju s instaliranim Ubuntu-om znaš da će ti sa velikom sigurnošću raditi i druge distribucije. Stoga moj glas za kupnju laptopa ide Dellu.

Evo stranice koja prikazuje koji laptopi provjereno rade na Ubuntuu:

http://www.ubuntu.com/certification/
shicy
Spol: M

Post Postao/la shicy »

ma koja ljutnja brate ;)
kupija san ga jer mi je mater obećala laptop ako uredno upišem 4. godinu :D
i onda je nisam tia "oderat" ;)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

pingu je napisao/la: Mislim da si prije hvalio Toshibu. :)
Hitachi je kupio IBM odjel proizvodnje hard diskova koji su imalu čuvenu "deathstar" seriju koja se voljela kvariti zato me ne čudi me da ti se pokvario disk. Ne znam zašto nemaš toshibin hard disk u Toshibi, jedino ako si išao nadograđivati laptop, onda nemaš sreće, odabrao si krivog proizvođača. :)
Moguće, ne znam, no stvari su se eto vremenom promijenile. Hitachijev je disk originalno unutra, lap nije nadograđivan. Ima par uredno alociranih bad sektora i pošast se ne širi, tako da nisam zbog toga mijenjao disk.
Na lapu i tako nemam ništa krucijalno bitnog. Takve stvari držim na RAID-u ;)
max360se

Post Postao/la max360se »

Stari Dell Inspiron 6000, P4 1.86, 2GB DDR2, 75GB PATA disk, Ati X300 128MB, 1920x1200, 15", 04/2005. Radi s linuxom Out Of Box, nakon 5 godina crkla baterija sad drzi 10 minuta, dao ga bratu.

Dell XPS l501x - Corei7 Q740 1,74 quad, 4GB DDR3, 500GB 7200rpm SATAII, nVidia GeForce GT 435M 2GB, 1920x1080, Intel WiFi Link 1000 BGN, Realtek PCIe GBE Family Controller, nVidia HD audio, JBL 2.1 zvucnici - imam subwoofer, AverMedia H339 Hybrid Analog/DVBT, integrirana web kamera i microfon, 16", 02/2011. Radi sa distribucijama koje su izasle ove godine Out Of Box. Touchpad odlican.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
shicy

Post Postao/la shicy »

bome. idući put kupuem Dell
pingu

Post Postao/la pingu »

Shicy je napisao/la:ma koja ljutnja brate ;)
kupija san ga jer mi je mater obećala laptop ako uredno upišem 4. godinu :D
i onda je nisam tia "oderat" ;)
Onda za uspješan završetak 4. godine slijedi Alienware. :)
Grof je napisao/la:Hitachijev je disk originalno unutra, lap nije nadograđivan.
Nisam znao, jer Toshiba ima vlastitu proizvodnju hard diskova pa mi nije jasno koji je razlog odabira Hitachi diska umjesto vlastitog.
shicy

Post Postao/la shicy »

ma, moj studij je duga priča xDxD
max360se

Post Postao/la max360se »

Ja sam imao Toshibain externi 3.5" disk Store Art 1.5TB, koji ima 2 i kad sam ga ove godine rastavio tj. izvadio disk iz externog kucista i stavio ga u komp kad sam ga otvorio vidio sam da je Hitachi, isto tako i mali externi 2.5" 120GB koji ima 5 godina. Tako da sve je to business, prodaje se ime.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Odgovori