Da li instalirati Fedoru 16?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
pingu

Re: Da li instalirati Fedoru 16?

Post Postao/la pingu »

DoDo je napisao/la:To znaci da takvi ljudi ne koriste Flash, ne slusaju MP3 glazbu, ne gledaju AVI i MPEG filmove, ne koriste kriptografiju (ajde ok, to ipak Fedora koristi, ali samo zato jer je patent za RSA istekao 2000. god, ali zato ne koristi neke novije algoritme) itd.
Linus Torvalds je napisao/la:Since I only really "use" a very limited set of programs, my choice of distribution is pretty arbitrary. My main requirement is that it's fairly easy to install and keep up-to-date, just so that I can mostly ignore it.

And the "keep up-to-date" part really means that I want the distro itself to be up-to-date and have good coverage (including things like making it easy to get Flash, MP3 and other plugins); otherwise it would just degenerate into me having to work at getting/compiling user-land components that I really don't care too much about.

And yes, I want to use the same distribution for my own work machines as I end up using for the other machines in the household (i.e. kids and wife), for all the same reasons - I care about the kernel (and a very few other programs), the rest I just want the distribution to handle for me.

As an example of some small detail that I want the distribution to handle for me, and that I want to get handled in a timely fashion: I ended up upgrading our DSLR [camera] after our old one was finally three generations behind. So I expect the distro to have support for RAW format, and I expect it to be recent, and support the latest-generation UFRaw [program]. And again - if it isn't, the distribution is worthless to me.

At the same time, I want to be able to feel like the distribution isn't just a random pick of bleeding-edge programs gotten out of the 'random SVN repo of the day' kind of thing. Mistakes will happen, but I want to feel that the distribution tries to be up-to-date without doing totally crazy things.

What that results in is that I want one of the "large enough" community distributions that I can trivially download, install and update over the net, and that is proactive but not crazy about updating. That pretty much narrows it down to openSUSE and Fedora, with Ubuntu being a possible third one.
And for the last few years, it has been Fedora.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

nemojmo zaboraviti da je to linus, covjek koji zna sto je output od ls file1 file2 | wc -l :)
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Hugo
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

V176V88 je napisao/la:Nakon odgovora kolege DDoDo-a, mislim da ću, ako se uopće usudim, ipak pričekati tih par dana. Kako mogu doznati kada objaviš članak, da li će on biti objavljen na forumu ili stranici LZS ?
Bit će objavljen na forumu, a ako bude dovoljno dobar i na stranici.. :)
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

Super, pretplaćujem se na članak! :D
Još uvijek samo početnik.
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

Jedno glupo pitanje: da li se instalacija softwarea u fedori vrši na isti ili sličan način kao kod ubuntua. da li postoji neki upravitelj paketa, upravitelj nadogradnji ili sve to moramo sami ručno izvesti putem konzole?

trebao sam odmah na početku napisati... fedora mi se sviđa, jako je lijepa ali još mi je ljepši gnome 3, da li možda postoji neka distribucija kroz koju bih mogao iskusit gnome 3 ali da nije tako zahtjevna za korištenje s obzirom na moje znanje?

vidio sam da i open suse nudi gnome 3, kako to tamo funkcionira, da li možda da odem u tome pravcu?

u svakom slučaju oslanjam se na hugov skori tutorijal, ako ništa drugo, na ovome forumu uvijek čovjek dobije uputu kako riješiti problem koji ga muči. pozdravljam vas! :D
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

V176V88 je napisao/la:Jedno glupo pitanje: da li se instalacija softwarea u fedori vrši na isti ili sličan način kao kod ubuntua. da li postoji neki upravitelj paketa, upravitelj nadogradnji ili sve to moramo sami ručno izvesti putem konzole?

trebao sam odmah na početku napisati... fedora mi se sviđa, jako je lijepa ali još mi je ljepši gnome 3, da li možda postoji neka distribucija kroz koju bih mogao iskusit gnome 3 ali da nije tako zahtjevna za korištenje s obzirom na moje znanje?

vidio sam da i open suse nudi gnome 3, kako to tamo funkcionira, da li možda da odem u tome pravcu?

u svakom slučaju oslanjam se na hugov skori tutorijal, ako ništa drugo, na ovome forumu uvijek čovjek dobije uputu kako riješiti problem koji ga muči. pozdravljam vas! :D
Imaš Package Kit na Fedori za instalaciju paketa. Malo je drugačije nego na Ubuntuu, ali se brzo navikneš.

Imaš Gnome Shell i Ubuntu-ovim repozitorijima, pa ga možeš skinuti naknadno poslije instalacije, i ne bi trebalo biti nikakvih problema jer i Unity koristi Gnome 3. A evo ovdje možeš vidjeti koje još distre imaju Gnome 3:

http://www.gnome.org/getting-gnome/
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
domi

Post Postao/la domi »

zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware :lulz
drade

Post Postao/la drade »

glaskoncILLa je napisao/la:nemojmo zaboraviti da je to linus, covjek koji zna sto je output od ls file1 file2 | wc -l :)
No such file or directory x 2
0

:D
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

Hugo je napisao/la:
V176V88 je napisao/la:Jedno glupo pitanje: da li se instalacija softwarea u fedori vrši na isti ili sličan način kao kod ubuntua. da li postoji neki upravitelj paketa, upravitelj nadogradnji ili sve to moramo sami ručno izvesti putem konzole?

Imaš Package Kit na Fedori za instalaciju paketa. Malo je drugačije nego na Ubuntuu, ali se brzo navikneš.

Imaš Gnome Shell i Ubuntu-ovim repozitorijima, pa ga možeš skinuti naknadno poslije instalacije, i ne bi trebalo biti nikakvih problema jer i Unity koristi Gnome 3. A evo ovdje možeš vidjeti koje još distre imaju Gnome 3:

http://www.gnome.org/getting-gnome/
Znači aplikacija se za razliku od ubuntu centar softvera zove package kit? I iz toga npr mogu skinuti libre office i kodeke za slušanje glazbe ukoliko je potrebno (vidio sam da ima rhytmbox pa mislim možda ima i potrebne kodeke)

Za drugi dio si mislio da, ukoliko imam instaliran ubuntu mogu dodati gnome 3, jel tako? pokušao sam to već, kroz synaptic upravitelj paketa ali nisam ništa postigao, vjerojatno sam bio na skroz krivom mjestu.

Hvala na linku za distribucije. koliko vidim ovdje je za svaki os potrebna nadogradnja, tj potrebno je sa repozitorija instalirati gnome 3. pitanje je da li bih to znao, tj da li je jednostavnije instalirati fedoru ili instalirati gnome 3 na ubuntu recimo.
domi je napisao/la:http://translate.google.hr/translate?hl ... zione.html
Možda malo pomogne ;)
hvala, naravno da pomaže, samo je malo ovaj prijevod nejasan :)

Lljudi, hvala vam! :D
ujodarko

Post Postao/la ujodarko »

DoDo je napisao/la:
V176V88 je napisao/la:Pozdrav ljudi! Trenutno koristim Mint 11, i kako neki znaju samo sam prosječan korisnik, nemam neka znanja u korištenju i radu s linuxom.
Ako si prosjecni korisnik, kloni se Fedore. Kod nje je vrlo moguca situacija da ti dodje update koji ti bespovratno skrsi cijeli sustav (meni se dogodilo na Fedori 13), pa ti onda jedina izlazna opcija bude u bootanju nekog livecd-a za spasavanje podataka i instalacija neke druge distribucije (ili opet iste)...
Vrlo korisno upozorenje... a ja bih samo još priupitao... pa zar se ne može onemogućiti automatski update sustava?
open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
Odgovori