Da li instalirati Fedoru 16?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
V176V88
Spol: M

Da li instalirati Fedoru 16?

Post Postao/la V176V88 »

Pozdrav ljudi! Trenutno koristim Mint 11, i kako neki znaju samo sam prosječan korisnik, nemam neka znanja u korištenju i radu s linuxom. Znam osnovne stvari a rad u zapovjednim recima mi je nepoznanica. Sviđa mi se Fedora 16 sa gnome 3 sučeljem i skinuo sam je pa bih je volio i instalirati. Vidim da na live cd-u nema Libre Office, a to je uredski alat koji mi nužno treba. Moje pitanje je, da li je jako zahtjevna instalacija softverskih alata nakon što smo instalirali fedoru, tj da li netko sa osnovnim znanjem može instalirati aplikacije iz menadžera softwarea. Konkretno, nemam velike potrebe, nužno mi treba 1) Libre office, 2) Mozilla firefox (koliko sam vidio ima ga na live cd-u) i 3) eventualno preglednik za glazbu / video. Što preporučate, da li instalirati ili ne? Hvala! :)
Još uvijek samo početnik.
Lutherus

Re: Da li instalirati Fedoru 16?

Post Postao/la Lutherus »

Instaliraj.
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

:D Misliš da ću znati instalirati Libre office iz menadžera softvera? Jednostavno ne mogu bez njega jer pišem diplomski... :D Hvala na brzom odgovoru!
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Bez problema.
shicy

Post Postao/la shicy »

u "najgorem" slučaju, ostavi dual-boot ;)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Manje-više sve iz ovog članka još uvijek vrijedi:
http://www.linuxzasve.com/clanak/sto_na ... ore_15/147
Jedino ne znam jel su vanjski repozitoriji priređeni za šesnaesticu.
Ali, možeš si probati petnaesticu koja bi trebala biti fino sređena pa kad se privikneš upgrade na šesnaesticu.
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

Hvala vam na trudu! kada instaliram, javit ću se pa da zaključimo dileme za buduće forumaše sa ovakvim dilemama. Pozdrav svima! :)
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

Mogao si pričekati par dana, jer sam planirao opet napisati članak s uputama što učiniti nakon instalacije Fedore 16.. Pa ako ti se ne žuri, pričekaj..

Sent from my Optimus Me using Tapatalk
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
DoDo

Post Postao/la DoDo »

V176V88 je napisao/la:Pozdrav ljudi! Trenutno koristim Mint 11, i kako neki znaju samo sam prosječan korisnik, nemam neka znanja u korištenju i radu s linuxom.
Ako si prosjecni korisnik, kloni se Fedore. Kod nje je vrlo moguca situacija da ti dodje update koji ti bespovratno skrsi cijeli sustav (meni se dogodilo na Fedori 13), pa ti onda jedina izlazna opcija bude u bootanju nekog livecd-a za spasavanje podataka i instalacija neke druge distribucije (ili opet iste).
Dakle, ako si stvarno prosjecan korisnik i zanima te samo surfanje internetom, pisanje mejlova, rad s office dokumentima, przenje cd/dvd-a i slicno, a ne zanima te kako stvari rade "pod haubom", onda se lijepo drzi Minta, Ubuntua, Kubuntua i slicnih distribucija.

Nemoj me krivo shvatiti - slobodno ti smijes isprobati Fedoru, nitko ti ne brani. Samo ti zelim napomenuti da se pripremis na situaciju u kojoj ti nesto ne bude po defaultu radilo, a konfiguracija bude malo neintutivna ili s ideoloskom pozadinom - fedora po defaultu nema omogucene nikakve kodeke, flash i ostali zatvoreni software (npr. binarne drivere) te ih sluzbeno ni ne podrzava. Tako da mozes ti instalirati taj software iz rpmfusion repozitorija, ali ako ti update kernela ili X-a strga kompatibilnost sa binarnim driverom i jednog dana nakon restarta vidis samo konzolu, ne preostaje ti drugo nego cekati da ekipa iz rpmfusion repozitorija sklepa novi paket binarnog drivera koji radi sa zadnjim updateovima ili da posizis i instaliras neku drugu distribuciju.
Fedora je idealna za ljude koji zele koristiti svoje racunalo sukladno GNU ideologiji - da sav softver na racunalu bude otvorenog koda. To znaci da takvi ljudi ne koriste Flash, ne slusaju MP3 glazbu, ne gledaju AVI i MPEG filmove, ne koriste kriptografiju (ajde ok, to ipak Fedora koristi, ali samo zato jer je patent za RSA istekao 2000. god, ali zato ne koristi neke novije algoritme) itd.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

DoDo je napisao/la:
V176V88 je napisao/la:Pozdrav ljudi! Trenutno koristim Mint 11, i kako neki znaju samo sam prosječan korisnik, nemam neka znanja u korištenju i radu s linuxom.
Ako si prosjecni korisnik, kloni se Fedore. Kod nje je vrlo moguca situacija da ti dodje update koji ti bespovratno skrsi cijeli sustav (meni se dogodilo na Fedori 13), pa ti onda jedina izlazna opcija bude u bootanju nekog livecd-a za spasavanje podataka i instalacija neke druge distribucije (ili opet iste).
Dakle, ako si stvarno prosjecan korisnik i zanima te samo surfanje internetom, pisanje mejlova, rad s office dokumentima, przenje cd/dvd-a i slicno, a ne zanima te kako stvari rade "pod haubom", onda se lijepo drzi Minta, Ubuntua, Kubuntua i slicnih distribucija.

Nemoj me krivo shvatiti - slobodno ti smijes isprobati Fedoru, nitko ti ne brani. Samo ti zelim napomenuti da se pripremis na situaciju u kojoj ti nesto ne bude po defaultu radilo, a konfiguracija bude malo neintutivna ili s ideoloskom pozadinom - fedora po defaultu nema omogucene nikakve kodeke, flash i ostali zatvoreni software (npr. binarne drivere) te ih sluzbeno ni ne podrzava. Tako da mozes ti instalirati taj software iz rpmfusion repozitorija, ali ako ti update kernela ili X-a strga kompatibilnost sa binarnim driverom i jednog dana nakon restarta vidis samo konzolu, ne preostaje ti drugo nego cekati da ekipa iz rpmfusion repozitorija sklepa novi paket binarnog drivera koji radi sa zadnjim updateovima ili da posizis i instaliras neku drugu distribuciju.
Fedora je idealna za ljude koji zele koristiti svoje racunalo sukladno GNU ideologiji - da sav softver na racunalu bude otvorenog koda. To znaci da takvi ljudi ne koriste Flash, ne slusaju MP3 glazbu, ne gledaju AVI i MPEG filmove, ne koriste kriptografiju (ajde ok, to ipak Fedora koristi, ali samo zato jer je patent za RSA istekao 2000. god, ali zato ne koristi neke novije algoritme) itd.
Ovo zvuči opasno... nisam baš puno razumio ali bit shvaćam. hvala na trudu!
Hugo je napisao/la:Mogao si pričekati par dana, jer sam planirao opet napisati članak s uputama što učiniti nakon instalacije Fedore 16.. Pa ako ti se ne žuri, pričekaj..

Sent from my Optimus Me using Tapatalk
Nakon odgovora kolege DDoDo-a, mislim da ću, ako se uopće usudim, ipak pričekati tih par dana. Kako mogu doznati kada objaviš članak, da li će on biti objavljen na forumu ili stranici LZS ?

Hvala svima na trudu!
Odgovori