problemi sa bootanjem
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: problemi sa bootanjem
probao sam danas mint i fedoru na drugom kompu jeste triput slabiji od mojeg ali su obe distre radile mada usporeno 
- Sokac
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
da onda optički pogon nije otišao na tom računalu? Ne znam što bih rekao drugo...
jedan je novi uzeo sam ga neki dan a drugi starac roka vec godinama
da li se moze mozda kakav bootloader na disketu snimit pa da fa mozda prepozna bolje jer sam takav problem imao a kubuntuom
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Složi si LiveUSB na stick pa snimi preko njega.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
skinuo sam danas ubunu 8.04 radi ok imao sam nekih sitnica za podesit i to je to samo moram reci da je nesto siromasniji sto se sto se programa tice spram kubuntua ok sve se to moze s vremenom nabacit nije nikakav problem 
sto se usb-a tice probao sam neki dan slozit fedoru na njega preko onog njenog programa skinuo sam ga sa njene stranice podesim redosljed boota u biosu da boota sa usb-a i nista
- Davor
- Kontakt:
Imam i ja jedno pitanje!
Kod podizanja Linuxa, a prije samog ulaska u uvodni ekran, pojavi mi se:
"Korisnikov $HOME/.dmrc se ignorira.Ovo sprječava spremanje jezika i vrste prijava.Datoteka bi trebala imati 644 dozvole i u vlasništvu korisnika i drugi ne bi smjeli moći pisati u njega"
Tek nakon što pritisnem OK nastavi se podizanje OS-a.Što sam pak napravil???
"Korisnikov $HOME/.dmrc se ignorira.Ovo sprječava spremanje jezika i vrste prijava.Datoteka bi trebala imati 644 dozvole i u vlasništvu korisnika i drugi ne bi smjeli moći pisati u njega"
klikni na desnim gumbom na ikonu tvog home direktorija, te odi u Permissions. Tamo stavi da samo ti smiješ pisati i brisati, a grupa i ostali smiju samo pristupiti!Davor je napisao/la:Imam i ja jedno pitanje!
Vjerojatno ti je podešeno da i tvoja grupa smije u tvoj home direktorij pisati i brisati.
- Davor
- Kontakt:
Ovako to izgleda trenutno...Grof je napisao/la:klikni na desnim gumbom na ikonu tvog home direktorija, te odi u Permissions. Tamo stavi da samo ti smiješ pisati i brisati, a grupa i ostali smiju samo pristupiti!Davor je napisao/la:Imam i ja jedno pitanje!
Vjerojatno ti je podešeno da i tvoja grupa smije u tvoj home direktorij pisati i brisati.
- Davor
- Kontakt:
Rješio sam.
I prije sam gledao jer sam predpostavljao da je to problem, ali su me zbunjivale one crtice pod dozvolama.
Sad sam to malo podrobnije proučio..
Hvala!
I prije sam gledao jer sam predpostavljao da je to problem, ali su me zbunjivale one crtice pod dozvolama.
Sad sam to malo podrobnije proučio..
Hvala!