Kako napraviti web stranicu - što me sve čeka prije početka?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Vl@do
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Kako napraviti web stranicu - što me sve čeka prije početka?

Post Postao/la Vl@do »

Nasa tema "Poklanjam" mi je nekako ogranicena samo na clanove foruma.
Puknula me zato ideja da ju globaliziram ili barem prosirim na cijelu regiju (govorno podrucje).
Cilj mi je otvoriti stranicu "poklanjam.hr" ili slicnog imena (ako ima ideja, slobodno predlozite).
Zatim, trebat ce mi i malo pomoci oko svega, pa mozete ovdje pucati sa prijedlozima.
Vjerujem da projekat ne bi smio zahtijevati nikakva financijska sredstva.
Krenimo zato slobodno i otvoreno, a k tome i besplatno. Ovo "besplatno" ce privuci i one koji nisu bas toliko otvoreni i slobodni.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Cooleech
Moderator

Re: Ne znam jos kako nasloviti ovu temu

Post Postao/la Cooleech »

Ako ideš na besplatni hosting nećeš trebat ništa osim svog truda (i vjerojatno prometa kojeg ćeš brzo potrošit), a ako ideš na komercijalni hosting, onda računaj minimalno 100 kn godišnje ali se bojim da bi i taj promet brzo bio potrošen. Imaš već neku ideju o vrsti hostinga i provideru? Ja koristim pondiev besplatni hosting za svoju zgradu i sasvim mi je dovoljan.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Cooleech je napisao/la:Imaš već neku ideju o vrsti hostinga i provideru?
Priznajem, puno toga mi još nije jasno. Mislio sam da će ovako nešto biti dovoljno i da mi ne treba hosting.
pface
Moj pogled na sve to.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Ne znam kakvi su limiti na wordpress strancama ali dobra ideja. :-)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Prvo - ideja kao takva je OK, ali morati ćeš imati neki izvor financiranja (možda par plaćenih oglasa) jer mislim da preko WP-a nećeš moći opsluživati veći broj korisnika.
Drugo - kako si zamislio da se ljudi jave i postaju ono što poklanjaju (trebali bi dati opis stvari koju poklanjaju, sliku ili više njih, kontakt podatke i sl.)
Treće - ako će ponuda biti svaštara, onda je nužno napraviti i nekakve grupe po kojima bi se proizvodi slagali, tražilicu i sl. i opet je pitanje koliko bi vremena imao sam sve to održavati?
Četvrto - što ako netko ponudi intelektualne usluge.. mislim na instrukcije - npr. matematika, strani jezik, fizika i sl. (da ne mislite na drugu vrstu intelektualnih usluga :zvizdi ).. kako ćeš to regulirati?

PS. Opet na novce, moraš imati neki izvor prihoda jer treba plaćati barem domenu ako ništa drugo.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

bertone je napisao/la:...ali morati ćeš imati neki izvor financiranja (možda par plaćenih oglasa)
Da, svakako bi se morali vrtjeti neki oglasi, iako ne znam tko bi se želio reklamirati na takvoj stranici, i to tek nakon što dobro zaživi i bude dosta posjećena. U jedan tab mislim dodati i moguće pokrovitelje, sponzore, suradnike... .
bertone je napisao/la:...jer mislim da preko WP-a nećeš moći opsluživati veći broj korisnika.
Znači, odpada WP i slične blogotvorine.
bertone je napisao/la:...kako si zamislio da se ljudi jave i postaju ono što poklanjaju (trebali bi dati opis stvari koju poklanjaju, sliku ili više njih, kontakt podatke i sl.)
Da, mora postojati obrazac (formular) u koji bi se unosili podaci o predmetu, slike predmeta i podaci o darivatelju. S tim da osobni podaci ne moraju biti javno objavljeni (sad se postavlja i pitanje zaštite tih podataka). Ili, ako to želi korisnik, objaviti e-mail. Taj obrazac bi trebao biti što jednostavniji kako bi i oni manje "pismeni" znali ga ispuniti.
bertone je napisao/la:...ako će ponuda biti svaštara, onda je nužno napraviti i nekakve grupe po kojima bi se proizvodi slagali, tražilicu i sl. i opet je pitanje koliko bi vremena imao sam sve to održavati?
Da, zamislio sam uz osnovne tabove u vrhu Početna, Impressum, Komentari.... staviti u bočnu traku "Kategorije" kao što je Tehnika, Odjeća, pa i Intelektualne usluge. Ako postane potrebno i podkategorije kao što su Kuć. aparati, Informatika (Ili u odjeći na pr. "Donje rublje", Zimska odjeća... :-) )
bertone je napisao/la:...što ako netko ponudi intelektualne usluge.. mislim na instrukcije - npr. matematika, strani jezik, fizika i sl. (da ne mislite na drugu vrstu intelektualnih usluga :zvizdi ).. kako ćeš to regulirati?
Ne vidim problem u tome da netko želi pokloniti svoje intelektualne usluge. Zar to nije dijeljenje znanja? Ako nakon toga netko i naplati svoju uslugu, to više nije moj problem.

Zbog toga moram pametno sastaviti uvodni dio i naglasiti što je dozvoljeno, a što ne. Možda i nekom licencom zaštiti. Tema je otvorena baš iz tog razloga da pokušam savladati/naučiti tehničke, pravne i financijske zavrzlame koje me čekaju prije samog početka.
Naša LzS stranica ima oblik koji bi se mogao primijeniti. Čak bi dio posvetio komentarima i prijedlozima (pozitivnim i negativnim).
bertone je napisao/la:...moraš imati neki izvor prihoda jer treba plaćati barem domenu ako ništa drugo.
Ako se radi o 100-200 kn godišnje, nije problem. Upravo sam bio u poslovnici AmericanExpress i posudio na 2 sec. od tete na šalteru velike škare (godišnja članarina je 250 kn).

PS Mijenjam naslov u "Kako napraviti web stranicu - što me sve čeka prije početka?" i nadam se da ću jednoga dana uz vašu pomoć dodati u naslov "[RIJEŠENO]"
Moj pogled na sve to.
vision
Spol:

Re: Kako napraviti web stranicu - što me sve čeka prije poče

Post Postao/la vision »

Poklanjam.hr domena je slobodna i mogao bi je registrirati ali .hr domena ti košta 6xx kn/god. :-D
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

vision je napisao/la:Poklanjam.hr domena je slobodna i mogao bi je registrirati ali .hr domena ti košta 6xx kn/god. :-D
Može li uopće fizička osoba besplatno registrirati domenu? Ne mora nužno biti .hr, ali opet da nije nešto "x?%&y#$yypoklanjam.nešto".
Moj pogled na sve to.
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Besplatno samo neke koje Google jako ne voli (poput .tk) ili ime-prezime.iz.hr.

Imaš dosta često akcija za domene (primjerice, da su $0.88 za godinu dana) kod registrara poput Namecheapa. Inače su .com oko 100 kuna godišnje.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Nisam u zadnje vrijeme pratio politiku oko izdavanja domena, ali zar negdje početkom listopada 2016. godine trebao isteći trgovinski sporazum između SAD-a i ICANN-a nakon kojeg se trebalo krenuti s liberalizacijom tržišta domena? .. negdje sam pročitao da nakon xy odlaganja u zadnjih 20 godina ugovor više neće biti produžen

EDIT: Evo, bacio sam oko na Avalon i za 550kn godišnje imaš "midium" paket koji bi ti za početak trebao biti dosta, a uključuje i besplatnu registraciju domene.

slika

Usput, i domena: "poklanjam.eu" ti je još slobodna.

PS. Možda da pronjuškaš po raznoraznim državnim propisima koji se tiću udruga, pa napraviš udrugu "poklanjam" i onda preko nje izvućeš koju kunu od države ili grada, barem da pokriju plačanje veb stranice i domene :zvizdi
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"