[Diskusija] Da li je Linux postao kapitalistički OS?
Moderator/ica: Moderatori/ce
[Diskusija] Da li je Linux postao kapitalistički OS?
meni se ovo čini kao vrlo važno političko pitanje
dakle jeste li za takozvani
kapitalistički OS -> windows
ne kapitalistički OS -> Linux
zapravo pravo pitanje da li je Linux zbilja
ne-kapitalistički OS ?
dakle jeste li za takozvani
kapitalistički OS -> windows
ne kapitalistički OS -> Linux
zapravo pravo pitanje da li je Linux zbilja
ne-kapitalistički OS ?
I am the one and only....
- jurastublic
- Spol: M
Re: Windows 10 will be free for software pirates
Linux je slobodni OS, može biti kapitalistički, socijalistički, svemirski, vrtni, ljubičasti...zlatkoA je napisao/la:zapravo pravo pitanje da li je Linux zbilja
ne-kapitalistički OS ?
A uobičajeni Android koji dolazi na uređajima nije slobodni OS.
"Hodor bre foobar"
e tu sam te čeko
jedan lik iz USA mi reče da je zabluda misliti da je open source besplatan
pa zato Linux nije free tj je kapitalistički isto koliko i windows

Pogrešno, kompanije pridonose njegovom razvoju ali nitko ga ne može zatvoriti, da nema kompanija koje plaćaju developere razvijao bi se sporije ali ne bi nestao, kapitalistička može biti upotreba Linuxa u komercijalne svrhe ali sam Linux nije kapitalistički, to je i smisao open sourcea da je otvoren za sve pa i za zarađivanje od njega, ali to ne mijenja njegovu prirodu kao otvorenog projekta.zlatkoA je napisao/la:e tu sam te čeko
@zlatkoA
Ti si totalno pogresno svatio ideju slobodnog softvera...
Mozda da procitas nesto, pogledas?
Ti si totalno pogresno svatio ideju slobodnog softvera...
Mozda da procitas nesto, pogledas?
A taj jedan-lik-iz-USA je tko? Stallman?zlatkoA je napisao/la:e tu sam te čeko
Kakva je to referenca za tvrditi takvo što?
Umjesto što slušaš "jednog-lika-iz-USA", bilo bi ti pametnije da sam proširiš svoja znanja i informiraš se iz izvora.
Ako ti je engleski stran (što ne bi trebao biti jer očito razumiješ jednog-lika-iz-USA), onda bar baci pogled na naš wiki gdje su krucijalne stvari o slobodnom softveru prevedene na hrvatski jezik.
Nauči nešto o GPL licenci, pa će ti biti jasan koncept slobodnog softvera i zašto Linux i GNU/Linux jesu i te kako free/libre and open-source software iliti FLOSS.
Mućnuti vlastitom glavom, nego slušati jednog-lika-iz-USA je definitivno mudrije rješenje za život. Ali da, treba mućnuti, treba se pokrenuti. Definitivno je lakše slijepo slušati nekakve likove.
ma dajte polako
ne pada mi na pamet da slušam tog-lika
pa šta je vama?
ne pada mi na pamet da slušam tog-lika
pa šta je vama?
- r3bl
- Kontakt:
Da kopiram meni najdraži tvit koji sam ikada pročitaoSuko je napisao/la: Al Android je tipican primjer sto neka beskrupulozna tvrtka moze napraviti sa slobodnim softverom i kako ga moze obzidati i zauzdati pa na kraju i upregnuti za svoju korist.
Zao mi je kad vidim koliko se smeca i ogranicenja nakotilo oko kaktiga "otvorenog" Androida. Zato mozda toliko kukam oko toga.
It took the acquisition of Android, years of work and hundreds of millions of dollars, but Google finally brought malware to Linux.
- r3bl
- Kontakt:
Ovako, Linux nije sistem, Linux je kernel. Kao kernel, Linux je potpuno slobodan. E sad, kao nešto što je besplatno i sa čim imaš pravo da radiš šta hoćeš, naravno da se koristi za razne svrhe.zlatkoA je napisao/la:e tu sam te čeko
U osnovi najpopularnije Linux distribucije jesu kapitalističke, tj. neko zarađuje od njih (tipa Cannonical) i to je sasvim normalno. Da bi tvoj komplikovan proizvod koristilo milion ljudi, sasvim je logično da će ti trebati barem 2-5 osoba koje će ga konstantno razvijati i pružati podršku (te dobijati novac za to). Neke služe i kao testne distribucije (tipa Fedora koju sponzoriše Red Hat) za one koje se plaćaju (Red Hat Enterprise Linux koji nije besplatan). Uglavnom, za većinu popularnih distribucija neko bude plaćen. Teško je u svoje slobodno vrijeme napraviti čitav operativni sistem, podržavati korisnike i razvijati svoj operativni sistem bez obzira koliko da si predan tom hobiju.
Dakle, Linux nije kapitalistički, međutim imaš dosta biznisa koji okreću kapital preko njega. Najuspješniji primjer je Red Hat koji je razvio biznis čija se vrijednost procjenjuje na nešto preko 10 milijardi dolara (njihove usluge plaća Konzum, da malo približim to našim prostorima). E sad malo je teško zamisliti koliku cifru okreće Google sa Android-om i Chrome OS-om, pošto Google zarađuje na razne načine.
Meni nije jasno točno što bi to bio kapitalistički OS a što bi bio nekapitalistički os? Nitko nikome ne brani prodaju linuxa. Bilo tko od nas može doć, upakirati debian cd i prodati ga za milijardu eura nekome tko je to voljan toliko platiti.... jasno, nitko neće to uraditi jednostavno jer može doći do debiana besplatno što većinu linux distri čini inherentno teško komercijalizirati na tradicionalni način. No poanta je da ništa ne brani prodaju npr. debian cd-a. Ukratko, može li meni netko objasniti što je to kapitalistički OS, a što nekapitalistički os?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!