Canonical zaključava Ubuntu repoe i utjecaj na Mint
Moderator/ica: Moderatori/ce
Canonical zaključava Ubuntu repoe i utjecaj na Mint
...samo ako Mint ubrzo ne podigne svoje repozitorije (a čini mi se da po tom pitanju ne rade baš ništa) ta bi distribucija (Linux Mint ne LMDE) mogla vrlo lako propasti jer Canonical će svoje repozitorije uskoro ograničiti da ih samo oni mogu koristiti a to nije dobro za distre koje ovise o njima... Trebao se Clem više dati u razvoj LMDE-a! A i novi cimet 2.0 i nemo backportani za LM13 su čisto, destilirano smeće, apsolutno neupotrebljivi! Čisto razočaranje.
LMDE i Debian, korak do sna
di si to procitao? zanimljiva vjest...TRZALICA je napisao/la:...jer Canonical će svoje repozitorije uskoro ograničiti da ih samo oni mogu koristiti a to nije dobro za distre koje ovise o njima...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
-
rapha
- Spol: M
Re: LMDE i Debian, korak do sna
Pa to je logična stvar. Šta ima čudno u takvoj odluci nakon svih dosadašnjih? Sledeći logičan korak je zatvaranje repoa.. 
Debian i LMDE su za početnike koji hoće da uče i koje interesuje cela priča, prčkanje po sistemu, podešavanje.. Onoga koga to ne interesuje nemoj na to prisiljavati jer samo može da pobegne od cele priče. Početniku, kojeg zanima desktop-ready sistem instaliraj Mint, Xubuntu, Kubuntu, PCLOS..
Debijan je nešto teža kategorija koja ima svoj learning-curve.. Nije baš za svakoga..
Sad, za onoga što se odlučio da uči i to želi, ne vidim potrebu da instalira LMDE. Može odmah staviti Debijan jer nije težak ni za instaliranje ni za podešavanje. Ja LMDE vidim kao eksperimentalni distro. Ko voli da se igra-super, ko ne voli, nije za njega jer ima bubica.
Za Mint ekipu se slažem. Trebali bi malo više da stave akcenat na njega jer se Ubuntu repoima bliži kraj lagano..
Debian i LMDE su za početnike koji hoće da uče i koje interesuje cela priča, prčkanje po sistemu, podešavanje.. Onoga koga to ne interesuje nemoj na to prisiljavati jer samo može da pobegne od cele priče. Početniku, kojeg zanima desktop-ready sistem instaliraj Mint, Xubuntu, Kubuntu, PCLOS..
Debijan je nešto teža kategorija koja ima svoj learning-curve.. Nije baš za svakoga..
Sad, za onoga što se odlučio da uči i to želi, ne vidim potrebu da instalira LMDE. Može odmah staviti Debijan jer nije težak ni za instaliranje ni za podešavanje. Ja LMDE vidim kao eksperimentalni distro. Ko voli da se igra-super, ko ne voli, nije za njega jer ima bubica.
Za Mint ekipu se slažem. Trebali bi malo više da stave akcenat na njega jer se Ubuntu repoima bliži kraj lagano..
logicna stvar je da ubuntu i canonical propadnu kako ljudi pricaju po forumima... trebalo se to davno desiti pa jos nijerapha je napisao/la:Pa to je logična stvar. Šta ima čudno u takvoj odluci nakon svih dosadašnjih? Sledeći logičan korak je zatvaranje repoa..
nemojte se igrati nostradamusa, ako izjavi netko da ce se nesto uskoro desiti trebao bi takve stvari malo podkrijepiti a ne bacati bombe... ili barem ubaciti rjecice "ja mislim", "ako se desi", "moglo bi se desiti" a ne da se sire dezinformacije jer prosjecan citatelj ce to procitati i uzeti kao gotovu stvar
mozda stvarno negdje i ima neka vijest o tome... pusti covjeka da odgovori
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- blast beat
- Spol: M
Ja sam negde pročitao to o zatvaranju repoa. Ima sigurno par meseci, samo se ne sećam gde. Tako da nije to samo pričanje u prazno.
pa to je bas zanimljiva vijest... iskopaj negdje ako se od prilike sjecas gdjeblast beat je napisao/la:Ja sam negde pročitao to o zatvaranju repoa. Ima sigurno par meseci, samo se ne sećam gde. Tako da nije to samo pričanje u prazno.
ako je to istina ode mint u vjecna lovista
Zaključavanje Ubuntuovih repozitorija i posljedice za Mint
@zole052 - nije mi navika pričati stvari koje ne drže vodu tako da niti sada nisam "provalio" neku dezinformaciju, bez brige. http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20131209
I to ne da mislim da će se to "zaključavanje" repoa dogoditi nego će se dogoditi sigurno i to je samo pitanje dana tako da i oni koji imaju recimo Linux Mint 13 koji je inače LTS će moći samo lagano uzdahnuti kada licenciranje Canonicalovih servera ugleda svjetlo dana. Nije to dizanje buke i prašine nego stvarnost a svatko tko je imalo upoznat s tim kako Canonical funkcionira neće se previše iznenaditi...
Nadam se da si zadovoljan člankom.
Izdvojeno iz teme "LMDE i Debian, korak do sna".
I to ne da mislim da će se to "zaključavanje" repoa dogoditi nego će se dogoditi sigurno i to je samo pitanje dana tako da i oni koji imaju recimo Linux Mint 13 koji je inače LTS će moći samo lagano uzdahnuti kada licenciranje Canonicalovih servera ugleda svjetlo dana. Nije to dizanje buke i prašine nego stvarnost a svatko tko je imalo upoznat s tim kako Canonical funkcionira neće se previše iznenaditi...
Nadam se da si zadovoljan člankom.
Izdvojeno iz teme "LMDE i Debian, korak do sna".
pa nece ih moci samo oni koristiti koliko vidim sta tu pise ali iskreno mi je zao... bilo bi super da ih zakljucaju pa da na taj nacin nestane 60% "takozvanih distri" pa ce biti laksi izbor ali za sada nista od toga izgleda 
sa druge strane ima malo i smisla... zamisli da ubuntu koristio debian repozitorije i sada ubuntu toliko naraste da pocne gusiti sve debianove servere kada krenu updateovi
nebitno, navijam za zakljucavanje jednog dana
(tako cemo i dobiti vise kvalitetnih debian forkova za pocetnike a ne da svi za bazu uzimaju ubuntu kao danas)
sa druge strane ima malo i smisla... zamisli da ubuntu koristio debian repozitorije i sada ubuntu toliko naraste da pocne gusiti sve debianove servere kada krenu updateovi
nebitno, navijam za zakljucavanje jednog dana
(tako cemo i dobiti vise kvalitetnih debian forkova za pocetnike a ne da svi za bazu uzimaju ubuntu kao danas)
E vidiš, ja mislim da to zaključavanje definitivno nije u redu jer nije u redu uzeti nešto u čemu je zajednica sudjelovala i napravila više od 80% posla (a možda i više) i prisvojiti sebi. I ne znam gdje si pročitao da se to neće skoro dogoditi jer ja sam stekao baš suprotan dojam. Ali dobro, koliko vidim, veliki si fan Ubuntua pa nema smisla da se do iznemoglosti raspravljamo oko različitih razmišljanja i pogleda na linux svijet... Ja mislim da recimo Mint radi puno kvalitetnije proizvode od Canonicala iako koriste njihove repoe samim tim što su izbacili spyware koji Canonical u sve većoj količini implementira u svoj Ubuntu (a i puno manja Mintova ekipa radi puno veće stvari). Mislim da bi svi trebali imati pristup njihovim repoima jer oni na kraju krajeva koriste Open Source softwer a ne svoj vlasnički i točka. 
ma jok... nisam ja nikakav fan ubuntua prije si ti mrzitelj ubuntua 
mene tako briga za sve te prepirke oko moralnih pitanja... a kada mi netko spomene ubuntu spyware onda samo odvalim od smejha jer te iste osobe koje kukaju oko toga koriste google (trazilica, youtube, android...) i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware
mene tako briga za sve te prepirke oko moralnih pitanja... a kada mi netko spomene ubuntu spyware onda samo odvalim od smejha jer te iste osobe koje kukaju oko toga koriste google (trazilica, youtube, android...) i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware