Knjiga za totalne početnike u programiranju

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
rush

Knjiga za totalne početnike u programiranju

Post Postao/la rush »

Pozdrav svima,

trebam pomoć kod odabira knjige za totalne početnike u programiranju. Dakle da malo objasnim, radi se o sestri moje cure koja ima 14 godina, nema pojma o linuxu niti o programiranju, nikad u školi nisu ništa programirali niti se bavili previše tom temom.

Sad je 8. razred i polako razmišlja o odabiru srednje škole, pa tvrdi da nju "zanimaju računala" i da bi htjela pisati programe. Sad ja tražim neku knjigu primjerenu njenom uzrastu, da se barem upozna sa time što to znači programirati nešto i da vidi kako to izgleda, pa da onda možda lakše odluči dal je to stvarno smjer u kojem bi dalje htjela ići.

Prvo pitanje je koji programski jezik odabrati za nju?
Drugo pitanje je dal netko može preporučiti kakvu knjigu?
Slamd64

Re: AW: Knjiga za totalne početnike u programiranju

Post Postao/la Slamd64 »

Ja sam u 8. osnovne ucio QBasic, u 4.srednje Pascal, a na fakultetu ucim C, C++. Ne bih sad to kategorizirao po starosnoj dobi sta je najlakse, ali za pocetak moze i QBasic biti dobar.
Kako ga osposobiti: ubuntuforums.org/showthread.php?t=608535
C/C++ je najbolji izbor, imas knjige od Denis Ritchie i Bjarne Stroustrup

Gesendet von meinem Xperia Neo V mit Tapatalk 2
calisto053
Moderator
Spol: M

Re: Knjiga za totalne početnike u programiranju

Post Postao/la calisto053 »

Najprije neka potpuno savlada upravljanje Windowsom i Linuxom (dual boot), te koristenje Office alata (MS i Libre). To je osnova i bez toga nigdje ne moze. Namjerno to spominjem jer klinci iz skola izlaze potpuno informaticki nepismeni - to znam iz prve ruke.
Neka se poigra s MS/Terrapin Logom i Qbasicom. Python mozda? Znalci ce preporucit bolje...
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Slamd64 je napisao/la:Ja sam u 8. osnovne ucio QBasic, u 4.srednje Pascal, a na fakultetu ucim C, C++. Ne bih sad to kategorizirao po starosnoj dobi sta je najlakse, ali za pocetak moze i QBasic biti dobar.
Kako ga osposobiti: ubuntuforums.org/showthread.php?t=608535
C/C++ je najbolji izbor, imas knjige od Denis Ritchie i Bjarne Stroustrup

Kud baš C++, rano je još. C ok, C#, ali C++ uff.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Najbitnije je da dobro nauči engleski.
Također protiv C++.
Za Python, C, BASIC.
coolaid

Post Postao/la coolaid »

U osnovnoj školi, na nastavi informatike se uči programiranje. U pitanju su Logo i QBasic. Neznam kako to nisu ništa učili iz informatike do 8. razreda. Ili možda ne ide na nastavu informatike :hmm

Može probati Logo ili malo ozbiljniji Python.

C++ mi se ne čini kao 'početnički'.

Isto tako jedna korisna stranica : Codeacademy
rush

Post Postao/la rush »

coolaid je napisao/la:U osnovnoj školi, na nastavi informatike se uči programiranje. U pitanju su Logo i QBasic. Neznam kako to nisu ništa učili iz informatike do 8. razreda. Ili možda ne ide na nastavu informatike :hmm
Cura ide u školu u bosni, i u toj školi ne postoji informatika :)

Inače i meni je prvo palo na pamet QBasic, C mi je se čini malo previše trenutno. Neznam dal ima smisla nešto tipa Pascal? Znam da smo mi počeli sa time u osnovnoj, al bilo je to davno....
Slamd64

Post Postao/la Slamd64 »

Posto vec ide u bh skolu, neka nabavi informatiku za gimnaziju od Zeljka Jurica, tu ima Pascal i Office i jos ponesto o razvoju informatike. Inace je Zeljko legendaran profesor programiranja na ETF u Sarajevu.

goran_

Post Postao/la goran_ »

rush je napisao/la:Pozdrav svima,

trebam pomoć kod odabira knjige za totalne početnike u programiranju. Dakle da malo objasnim, radi se o sestri moje cure koja ima 14 godina, nema pojma o linuxu niti o programiranju, nikad u školi nisu ništa programirali niti se bavili previše tom temom.
Prvo pitanje je koji programski jezik odabrati za nju?
Drugo pitanje je dal netko može preporučiti kakvu knjigu?

Glas za Python. Naučit će odmah da treba pravilno uvlačiti kod, naučit će osnove o tipovima podataka,
može se koristiti i za skriptiranje, i za desktop aplikacije i za web development (ovo zadnje često mnogima postane i interesantno i korisno), i uz to se ne treba previše mučiti za konkretne rezultate, što može biti veliki poticaj u startu. Besplatne literature na netu ima dosta, a ima i na hrvatskom nešto iako bi bilo korisnije da odmah proba s engleskim.
Za knjigu, nije da mogu preporučiti ali preletio sam jednu nedavno u Algoritmu i čini mi se dosta zgodno od L. Budina i dr. : Rješavanje problema programiranjem u Pythonu

http://element.hr/artikli/503/rjesavanj ... -u-pythonu

Ima i nekakav online preview.
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Dobro, vjerojatno nije samo tvoj potpis kriv, ali ...NETIQUETTE
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

jurastublic je napisao/la:Najbitnije je da dobro nauči engleski.
Također protiv C++.
Za Python, C, BASIC.
calisto053 je napisao/la:Najprije neka potpuno savlada upravljanje Windowsom i Linuxom (dual boot), te koristenje Office alata (MS i Libre). To je osnova i bez toga nigdje ne moze. Namjerno to spominjem jer klinci iz skola izlaze potpuno informaticki nepismeni - to znam iz prve ruke.
Neka se poigra s MS/Terrapin Logom i Qbasicom. Python mozda? Znalci ce preporucit bolje...
Kombinacija ova dva savjeta je vjerojatno najbolji savjet :D, s tim da mislim da ne bi trebala gubiti vrijeme na Logo.
Ako dosad uopće nije imala nastavu informatike, trebala bi savladati osnove (ako ih već ne zna; možda je sama naučila izvan nastave).

Bilo bi dobro da nauči i te neke "temeljne" pojmove, ajmoreć teoriju, prije nego se baci u programiranje. Recimo, što je to assembler, što je objektno orijentirano programiranje, i takve stvari.

I da, znam da to nije baš "pravo" programiranje, ali možda bi joj bilo zgodno pozabaviti se malo HTML-om i CSS-om. Kad sam ja išla u srednju, nas to uopće nisu učili (jako sam stara :D), ali ja sam naučila sama doma relativno brzo. To je dosta jednostavno, a ima široku primjenu. Kasnije, kad to savlada, može prijeći na Javascript i ostale web developing tehnike; naravno, ako ju to bude zanimalo. Tehnički, pisanje web appova je isto programiranje, ne? :D
Odgovori