[Diskusija] Da li je Linux postao kapitalistički OS?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

jurastublic
Spol: M

Re: Windows 10 will be free for software pirates

Post Postao/la jurastublic »

shrike je napisao/la:Ukratko, može li meni netko objasniti što je to kapitalistički OS, a što nekapitalistički os?
:sokiran :sokiran :sokiran
Eej, lakše malo! Nemoj konkretnim definicijama i zdravim razumom kvariti zabavu.
"Hodor bre foobar"
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la:Meni nije jasno točno što bi to bio kapitalistički OS a što ne bi bio nekapitalistički os? Nitko nikome ne brani prodaju linuxa. Bilo tko od nas može doć, upakirati debian cd i prodati ga za milijardu eura nekome tko je to voljan toliko platiti.... jasno, nitko neće to uraditi jednostavno jer može doći do debiana besplatno što većinu linux distri čini inherentno teško komercijalizirati na tradicionalni način. No poanta je da ništa ne brani prodaju npr. debian cd-a. Ukratko, može li meni netko objasniti što je to kapitalistički OS, a što nekapitalistički os?
E, Shrike, ne sheldoniraj. :D
gagiD

Post Postao/la gagiD »

Ma bolan treba sve te programere patit! Na dan im davat kiflu i casu vode i tjerat da pisu open source programe....
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Grof je napisao/la: E, Shrike, ne sheldoniraj. :D

Nije nikakvo sheldoniranje. Mene ovo ozbiljno zanima jer imam dojam da je "kapitalstički" postao još jedan od termina u lijepoj našoj koji nikada nije definiran, svakome znači nešto drugačije ali se svi slažu da je negativan (i obratno). Kako uopće možemo imati ikakvu diskusiju ako nemamo jasno definirane pojmove? Ili je poanta postala jednostavno pljuvat i žaliti se a što je mnogo lakše ako svi imamo drugačije termine kojima baratamo?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Kapitalistički → Kapital → Pojam
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

e, bio sam 2 sekunde od toga da ti izbrišem post. Pitao sam što je to kapitalistički os, ne što je kapital.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

:facepalm a izbriši, nemam pojma šta je.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la:
Grof je napisao/la: E, Shrike, ne sheldoniraj. :D

Nije nikakvo sheldoniranje. Mene ovo ozbiljno zanima jer imam dojam da je "kapitalstički" postao još jedan od termina u lijepoj našoj koji nikada nije definiran, svakome znači nešto drugačije ali se svi slažu da je negativan (i obratno). Kako uopće možemo imati ikakvu diskusiju ako nemamo jasno definirane pojmove? Ili je poanta postala jednostavno pljuvat i žaliti se a što je mnogo lakše ako svi imamo drugačije termine kojima baratamo?
Jedino što je u kapitalizmu loše jest neoliberalni kapitalizam (odnosno ono u što se nekada zdravi kapitalizam pretvorio)
Neoliberalni kapitalizam == moderno robovlasničko društvo i ništa više! Ali sve to skupa nema ama baš nikakve veze s nazivom ove teme. ;)
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

E Grofe pa ima veze...
skoro uvjek ovdje pa i na mnogo drugih mjesta želi prikazati Windowse
kao nešto kapitalističko-monopolistički zadrto i tako slično
a vidi vraga pokazuje se i pod ovim topicom da je i linux u raljama tih
istih kapitalista.
i tako dalje i tako šire ....
mislim uopće mi ne pada na pamet da branim win or lin
I am the one and only....
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

zlatkoA je napisao/la: a vidi vraga pokazuje se i pod ovim topicom da je i linux u raljama tih
istih kapitalista.
Kojih kapitalista?
Molim te da argumentiraš tu tvrdnju konkretnim dokazima jer je inače smatram irelevantnom.
(eh, i da, nemoj mi samo davati Canonical kao primjer jer su oni izolirani slučaj u odnosu na cjelokupnu zajednicu, a i to što su razvili (Unity i Mir) su ipak proizvodi pod GPL-om i dostupni su cjelokupnoj zajednici. Na njihovim repoima žive i mnoge free distre, itd.)
Zaključano