Upravo suprotno, ako licenca nije navedena, rad je zaštićen zakonom o autorskim pravima po kojem nije dozvoljeno raditi bilo što. Zakon a priori štiti prava autora, a tek onda se licencom može dozvoliti nešto višeshrike je napisao/la:Ako licenca nije navedena, onda zakonski niti nema licence pa možemo koristiti tekst kako želimo.
Python za pocetnike pt.2
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Python za početnike
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Nope, onda vrijedi copyright i sve ostalo što Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima propisuje o tome.shrike je napisao/la:Ako licenca nije navedena, onda zakonski niti nema licence pa možemo koristiti tekst kako želimo.
Oh well. Bar se izrazio o tome.
Edit: Ninja'd by 4ndy
Ovo zapravo znači da GPL licenca ne vrijedi u Hrvatskoj, jer zakon ima viši prioritet od ugovora/licence (kao što ustav ima viši prioritet od zakona). Svaki GPL licencirani program u Hrvatskoj je zapravo vlasnički i to je tako ex lege i ne može biti drugačije. Jako zanimljivo.4ndY je napisao/la:Npr. kod nas je nemoguće rad objaviti u "javnu domenu", odnosno u potpunosti se odreći autorskih prava.
Svejedno, poprilično sam uvjeren da mora biti iza objavljenog rada i ime i prezime i neka od oznaka tipa (c) ili nešto takvo, a ne da se samo tako objavljeni tekst u anonimnosti drži kao autorsko djelo jednako onome koje ima licence.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Kakve veze imaju javna domena i neka licenca koju je autor odredio? Naime, on može što god želi sa svojim djelom, pa tako i staviti ga pod GPL.shrike je napisao/la:Ovo zapravo znači da GPL licenca ne vrijedi u Hrvatskoj, jer zakon ima viši prioritet od ugovora/licence (kao što ustav ima viši prioritet od zakona). Svaki GPL licencirani program u Hrvatskoj je zapravo vlasnički i to je tako ex lege i ne može biti drugačije. Jako zanimljivo.4ndY je napisao/la:Npr. kod nas je nemoguće rad objaviti u "javnu domenu", odnosno u potpunosti se odreći autorskih prava.
I još jednom - ne. Nađi kopiju spomenute zakonske regulative and see for yourself - posebno obrati pažnju na članke 2 i 9.Svejedno, poprilično sam uvjeren da mora biti iza objavljenog rada i ime i prezime i neka od oznaka tipa (c) ili nešto takvo, a ne da se samo tako objavljeni tekst u anonimnosti drži kao autorsko djelo jednako onome koje ima licence.
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Ne, to nije dobra logika zaključivanja. GPL-om se ti ne odričeš autorstva nad radom, samo propisuješ uvjete distribucije i korištenja rada.shrike je napisao/la: Ovo zapravo znači da GPL licenca ne vrijedi u Hrvatskoj, jer zakon ima viši prioritet od ugovora/licence (kao što ustav ima viši prioritet od zakona). Svaki GPL licencirani program u Hrvatskoj je zapravo vlasnički i to je tako ex lege i ne može biti drugačije. Jako zanimljivo.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Ljudi skrenuli smo s teme mislim da govorimo o pyhonu i tutorialu a ne o licencama i njihovim stanjem u RH. Nebitno je, jedina licenca koja postoji za ovaj tut je moralna, da ces iz cisto eticnog i morlanog razloga pitati autora dali moze preurediti tut. Kraj price.
Python za pocetnike pt.2
Kao sta sam i rekao u drugom dijelu python lekcije pokazati cu vam kako koristiti naredbe elfe, if,else i for.
Pa da pocnemo, if naredbu koristimo recimo ako imamo neku rijec i sada zelimo vidjeti dali nam se ta rijec koju upisemo preklapa s rijeci zapisanom u programu, dok bi else koristimo u ovom slucajo kao naredbu da ako se rijec ne ponade da se ispise tex u kojem pise da rijec nije pronadena.
primjer bi izgledao ovako
U drugom programu kojeg sam napisao dodao sam naredbu elif, kaja oznacava else if.
Sta bi znacilo da ako prva rijec upisana u program nije nadena mozda je druga, a ako nije niti ona onda program ide na else i ipisuje poruku da upisana rijec nije pronadena.
Primjer :
Nadam se da sam vam barem malo objasino if, else i elif naredbe i cemu sluze.
Sada da napisem jos cemu sluze for i while.
Recimo da zelimo da nam program izbroji koliko slova ima u upisanoj rijec to cemo postignuti s naredbom for i len. ( len naredba broji ili vraca koliko je dugacak string u ovom slucaju rijec)
Takav program bi izgledao ovako:
Nadam se da ste shvatili sta sam htjeo reci.
A sada da napisem nesto o while i kako ga koristiti.
U ovom kod se pojavljuje komanda exit() koja nareduje programu da se ugasi kada se pogodi tocna rijec.
U suprotnom bi nastao bezkrajan loop.
Objasnjene naredbe pod brojnim redom 1.
U ovom dijelu porograma mi mu zadajemo trazenu rijec koja je u ovom slucaju x0rg.
Objasnjene pod brojem dva.
Tu smo stavili naredbu while da program nemoze ispisati naredbu sve dok ne bude upisana tocna rijec.
I znam da je to bilo moguce izvrsiti i s naredbom if ali sam htijeo pokazati kako koristiti while naredba (barem sam pokusao nemam ideje za primjer vise)...
tut by dr.chaos
Ako bude interesa budem napisao i python tut 3 samo mi napisite o kojim naredbama i koje lekcije da u njima prodem posto nemam vremena a razmišljati mi se neda u opce....
Pa da pocnemo, if naredbu koristimo recimo ako imamo neku rijec i sada zelimo vidjeti dali nam se ta rijec koju upisemo preklapa s rijeci zapisanom u programu, dok bi else koristimo u ovom slucajo kao naredbu da ako se rijec ne ponade da se ispise tex u kojem pise da rijec nije pronadena.
primjer bi izgledao ovako
Kod: Označi sve
rec = raw_input ("Upisi neku rijec:: ")
if rec == "dr.chaos":
print "Rijec koja je upisana je nadena u programu"
else :
print "Rijec nije pronadena"
U drugom programu kojeg sam napisao dodao sam naredbu elif, kaja oznacava else if.
Sta bi znacilo da ako prva rijec upisana u program nije nadena mozda je druga, a ako nije niti ona onda program ide na else i ipisuje poruku da upisana rijec nije pronadena.
Primjer :
if rec == "dr.chaos":
print "Rijec koja je upisana je nadena u programu"
elif rec == "linuxzasve":
print "Rijec je poronadena"
else :
print "Rijec nije pronadena"Sada da napisem jos cemu sluze for i while.
Recimo da zelimo da nam program izbroji koliko slova ima u upisanoj rijec to cemo postignuti s naredbom for i len. ( len naredba broji ili vraca koliko je dugacak string u ovom slucaju rijec)
Takav program bi izgledao ovako:
Code: Select all
for x in rec:
print x, len (x)Nadam se da ste shvatili sta sam htjeo reci.
A sada da napisem nesto o while i kako ga koristiti.
rijec = linux za sve # objasnjene pod 1
while (rijec == rec): # objasnjenje pod 2
print "Rijec je tocna"
exit()
else :
print "Rijec nije tocna"
U suprotnom bi nastao bezkrajan loop.
Objasnjene naredbe pod brojnim redom 1.
U ovom dijelu porograma mi mu zadajemo trazenu rijec koja je u ovom slucaju x0rg.
Objasnjene pod brojem dva.
Tu smo stavili naredbu while da program nemoze ispisati naredbu sve dok ne bude upisana tocna rijec.
I znam da je to bilo moguce izvrsiti i s naredbom if ali sam htijeo pokazati kako koristiti while naredba (barem sam pokusao nemam ideje za primjer vise)...
tut by dr.chaos
Ako bude interesa budem napisao i python tut 3 samo mi napisite o kojim naredbama i koje lekcije da u njima prodem posto nemam vremena a razmišljati mi se neda u opce....