Recimo, u kontrolnoj sobi iz koje se upravlja svim akceleratorima vidio sam monitora s KDE3
Dok se koristi i VLC (VideoLAN) preko kojeg se prikazuju streamovi po cijelom CERN-u o trenutnom stanju snopa.

(primjetite boce na ormaru uza zid

(jasno, čim sam zakoračio tamo, odmah se pojavio ERROR na ekranu
Ono najbitnije od računalne opreme je tzv. WLCG (grid) - mreža računala raspoređena po europskim sveučilištima koja analizira podatke s detektora. Tako npr. ATLAS, najveći detektor generira 14TB podataka u sekundi! Jasno to je nemoguće uopće skupiti pa elektronika na samim senzorima detektora odbaci većinu tih podataka, no ostaje ih još enormno puno što onda analizira taj grid...
No ipak, nije sve tako bajno, jer 90% znanstvenika tamo koristi Appleove prijenosnike... Kad sam ih pitao zašto rekli su radi MS PowerPointa!? Windowsi otpadaju jer nemaju podršku za skriptanje i programske jezike kao Unix/Linux. Sve u svemu, koriste ono što im najbolje odgovara, neovisno o "ideologiji".
Programski jezik ROOT koji je razvijen na CERN-u za analizu podataka s akceleratora je pod GPL-om
Teško je dočarati ukupan dojam jer nemam s čime to usporediti - sve je preogromno! Ovako je oslikana zgrada ispod koje se nalazi detektor ATLAS (100m pod zemljom):

I ta slika na zgradi otprilike je duplo manja nego pravi detektor koji se nalazi ispod!

(to je slika ATLAS-a koji je još tada bio u izgradnji)
Još par slika:

(ovako se spaja elektronika!

(ogromna hala u kojoj se nalazi jedan od sporednijih eksperimenata, betonski blokovi štite od zračenja)

(svi akceleratori u CERN-u, od kojih je LHC s opsegom od 27km najveći na svijetu)

(jedan od par tisuća supravodljivih magneta koji usmjeravaju i akceleriraju snop čestica; ovo je slikano u postrojenju za testiranje magneta, u sam tunel akceleratora se ne može jer je ohlađen na -270C i u pogonu je pa zrači)