Ako je ne plaćaš Canonicalu, prilično sam siguran da nemaš podršku. Moj savjet ti je da pređeš na zadnji LTS ili da pričekaš novi koji izlazi za nekih 6-7 mjeseci. U svakom slučaju ti ne preporučam ostanak na toj tvojoj verziji.
samo jedno pitanje
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Re: samo jedno pitanje
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Da, to je vrijeme Debiana 9 ili 10, (2018. godina), a u međuvremenu je Debian stigao do 13.0, već je 13.1 ...Mateo je napisao/la: ↑25 ruj 2025, 17:13 Ova moja 18.04.6.LTS i je Debian.
Osim ove fore sa "poklopcem" pa stalnim upisivanjem ... razlike su od 16-ice i sa programima/aplikacijama ..
A kada sam nadograđivao na 20-icu i više tu onda pola osnovnih ne da ne radi nego ih ni nema (npr.: nestane terminal .. nema čak ni onog klasičnog usc za nadogradnje ... )
Ne znam .. nisam informatičar ali da su uprskali stvar .. jesu
Meni svako otvaranje počima sa:
Kod: Označi sve
root@debian:~# apt update
Još nisam skinuo onaj sa zadnjeg prijedloga ... budem ...
Nema nikakve potrebe za bilo kakvom ispirikom ....rudar je napisao/la: ↑27 ruj 2025, 19:18Moja isprika u tom slučaju. Tvoje pitanje bilo mi je dosta neobično formulirano, pa sam zato posumnjao što se iza njega krije, možda neka sitna provokacija. Budući da toga nema, želim se ispričati.
O igricama nemam nijedan dobar savjet, možda pomogne netko drugi, ili uspiješ na kraju sam. Pozdrav!
Na 16-ici sam mogao igrati Candy Crush Saga, sada nema šanse .... sada i ja igram samo šah i soliter.
Probao sam instalirati IGI da ga još jednom odigram ali bezuspješno ...
Edit by Cooleech:
Ispravak nepostojećeg citata (vjerujem da se odnosilo na ovaj rudarov post)
A gle .. vidio sam da ima masu vrsta ubuntua ... ovaj mi je najbolje legao. Jedino što me zbunilo je nedavni odgovor da kao ovaj moj nije
sa službene stranice a skinem instalacijski sa baš ubuntuove stranice ???
sa službene stranice a skinem instalacijski sa baš ubuntuove stranice ???
- Cooleech
- Moderator
Nitko ti nije rekao da to nije službeni Ubuntu već da nije podržan, što znači da ne prima sigurnosne nadogradnje čemu se izlažeš riziku svaki put kad upališ svoje računalo.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Only one is special ... it's Murinjo onaj

Plaćam samo režije

Znači ljudi moji .. od svih tih unity, k-buntu, ubuntu, debian ovo ono ; znam samo što znači ova skraćenica LTS pa sad kada pročitam da mi ni to nije podrška

Gdje je nestala ta jednostavnost kod Linux-a ... mislim na Windowse se ziher neću vratiti više nikada; a pitanja koja postavljam su u mojoj domeni.
Uglavnom .. bu kak bu .. dok ide ide .. Office je džaba, mogu igrat šah i soliter ... mogu i na internet

- Cooleech
- Moderator
Malo si pobrkao lončiće 
LTS znači Long-Term Support, tj. dugotrajna podrška na naški, što ne znači neograničena podrška (vremenski).
Svijet Linuxa se razvija jako brzo, zato neke stvari brzo stare i gube podršku jer je financijski i vremenski nemoguće imati trajnu podršku.
Zato pojedinci, poput mene, koji imaju malo više iskustva s Linuxom, biraju Rolling-Release distre poput Archa ili openSUSE Tumbleweeda.
Tebi je samo bitno znati da je podrška za 18.04 istekla i da bi trebao preći na novi(ji) LTS zbog prethodno navedenih razloga.
Eto, nadam se da je sad mrvu jasnije.

LTS znači Long-Term Support, tj. dugotrajna podrška na naški, što ne znači neograničena podrška (vremenski).
Svijet Linuxa se razvija jako brzo, zato neke stvari brzo stare i gube podršku jer je financijski i vremenski nemoguće imati trajnu podršku.
Zato pojedinci, poput mene, koji imaju malo više iskustva s Linuxom, biraju Rolling-Release distre poput Archa ili openSUSE Tumbleweeda.
Tebi je samo bitno znati da je podrška za 18.04 istekla i da bi trebao preći na novi(ji) LTS zbog prethodno navedenih razloga.
Eto, nadam se da je sad mrvu jasnije.
@mateo, ...noviji LTS, znači 24.04, a idući LTS je 26.04, da bude još jasnije...