Kapetane kud plovimo? Linux današnjice

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
slamd64

Kapetane kud plovimo? Linux današnjice

Post Postao/la slamd64 »

Ne znam koliko svi prate novija dešavanja u Linux svijetu, ali čini mi se da Linux pomalo gubi kurs i mišljenja sam da bi trebalo pitati kapetana plovidbe da li idemo u pravom smjeru :-D

Nametanje Wayland sesije kao zadane

Nakon sage s systemd na koju se već pomalo i zaboravilo (lično i dalje odbijam prihvatiti systemd nakon svih kontroverzi, ali i što i dalje u pozadini radi) sada i Wayland se uključio u igru tako da već nam svima dobro poznati KDE i Gnome žele sada se potpuno osloniti na systemd i postaviti Wayland kao zadanu sesiju...

Zašto to u praksi možda nije dobro?

Nametanjem određenih rješenja smanjuje mogućnosti korisniku da izabere što želi, također i samim programerima otežava posao, jer su i systemd i Wayland dosta specifičniji. S druge strane, čini se da bi velike korporacije mogle ovo iskoristiti da stvore jedan kompleksan userspace koji mogu bolje kontrolirati (Red Hat & društvo). Da li to znači da dobijamo strogo kontrolirani sustav koji sve više ide ka closed source slično Androidu?
Osim toga, ako zanemarimo političku stranu priče, Wayland i dalje ni nakon toliko godina razvoja (15 godina ako mi se dobro čini) nije u potpunosti izašao iz puberteta :-D
Kao krajnjim korisnicima mislim da svi želimo koliko toliko stabilan sustav. I dok pojedinim aplikacijama možemo oprostiti neke bugiće tu i tamo, nešto što je jezgro sustava očekujemo da radi kako spada.
Npr. Ozbiljnija programska rješenja kao CAD softverski paketi imaju dosta problema u radu sa Waylandom.
Primjećujem i čudno ponašanje u nekim igrama naročito starijim naslovima kroz Wine, X11 radi sve odlično, Wayland neke se ne pokreću, druge se ruše ili ne znaju podesiti razlučivost pa dobijem malu kockicu u kutu zaslona.
Za systemd mogu reći da mi se čini da je boot time u osnovi dosta veći u odnosu na tradicionalne init sustave, ali i pisanje systemd servisa je dosta kompleksnije od onog za npr openrc. Ima to i neke dobre strane, no pokušaj eliminacije "konkurencije" i nametanjem kao standard vjerojatno nije jedna od njih.

Primjeri ili samo prazna priča i (ne)opravdan razlog za brigu?
Par članaka bi mogli bolje objasniti potencijalnu problematiku.
Dedoimedo članak i Xlibre kao fork Xorg-a i zašto bi potencijalno takvo nešto nam u ovom trenutku trebalo: https://www.dedoimedo.com/computers/xlibre.html
(K)Ubuntu 25.10 izbacuje X11 u potpunosti (pogledati komentare): https://www.omgubuntu.co.uk/2025/06/kub ... 11-session
Linux gubi modularnost? https://news.ycombinator.com/item?id=20376545
Jedan rant o Linux desktopu 2025: https://www.linux.org/threads/linux-des ... 025.54740/
I naravno izvorni gist od kojega je sve "krenulo": https://gist.github.com/probonopd/9feb7 ... 9f2d1f2277
GNOME se više oslanja na systemd: https://blogs.gnome.org/adrianvovk/2025 ... astructure.

I na kraju nevezano za Wayland što je lična zamjerka je da u 2025 godini osim par DE kao što je KDE pa čak i dobri stari Unity7 niti jedan od "glavnih" okruženja nema jednostavan način da se podesi dva ili više monitora (klonira panel konfiguracija), tako da svaki ima gornju traku i na dnu dock, te globalni app menu, "Spotlight" kao što to KDE radi sa Super+W ili čak MacOS kao što sad ima split view u full screen načinu rada. Gnome je imao ekstenziju koja više ne rad, XFCE traži dosta podešavanja da se postigne željeni efekat, MATE je čak i pomalo ograničen u odnosu na XFCE (Tweak tool zapravo i nema neke opcije, Ubuntu MATE ima one predefinirane konfiguracije poput Mutiny, Cupertino, ali nisu dostupne za svaku distribuciju), Cinnamon još više ograničen u konfiguraciji, LXDE je previše pojednostavljen i sl. Jedino sami si da skuhamo neki wm poput dwm, bspwm, hyprland i sl (oh, i hyprland ima sad "premium" fičre :-D ).

Da li je Linux zalutao i kapetan vodi posadu u oluju?
Cooleech
Moderator
Spol: M

Re: Kapetane kud plovimo? Linux današnjice

Post Postao/la Cooleech »

Osobno nemam apsolutno nikakvih problema ni sa systemd niti s Waylandom. Ako išta, oboje rade bolje od alternativa.
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Prvo osobno, ostario sam, zadnjih par godina koristim LMDE i ne zamaram se što je ispod poklopca motora (negdje mogu povući paralelu sa Linusovim razmišljanjem da li je bolje tražiti uzrok problema danima i popravljati sistem ili jednostavno za 15 minuta dići firišku instalaciju OS-a)... ali kao i ti pratim pomalo što se događa oko Linuxa i ne slažem se s tobom da Linux postaje brod bez kormilara, zapravo bi rekao da velike tvrtke baš pokušavaju staviti jednog ili više kapetana koji razmišljaju isto za kormilo broda zvanog Linux,... iako to nama krajnjim korisnicima (barem nekim starijim) ponekad i nije po volji (kako ni ja dan danas ne mogu oprostiti Canonicalu odustanak od Unitya).

S druge strane ljudi koji stoje iza određenih distribucija se mijenjaju, neki odu jer su se zasitili, neki se ne slažu sa smjerom u kojem se gura daljnji razvoj distribucije, neki se počinju baviti promocijom nečeg sasvim desetog na temeljima distribucije koju su razvili (da, ovdje mislim na elementaryOS koji se danas više bavi LGBT zajednicom i pravima LGBT zajednice nego razvojem OS-a koji je ponovno postao poluproizvod,... pogotovo od kad je Cassidy 2022. godine napustio elementary, a možda je to i bio jedan od razloga zašto ga je napustio).

I treće, danas su AI ugurali u sve i svašta, internet danas je neprepoznatljiv u odnosu kakav je bio prije 10 ili 15 godina, a isto tako je meni osobno sve manje i manje koristan,... no novim generacijama bez kritičkog razmišljanja i koje nakon dvije minute odustaju od bilo čega jer bi za sve više od dvije minute trebalo uložiti dodatni trud i uključiti mozak, e pa njima ovakav smjer razvoja Linux-a vjerojatno odgovara, a ipak su mladi budućnost (iako mi se baš ta budućnost i ne sviđa nešto).

Edit:
Inače, post, razmišljanje i pitanja su ti OK, možda smo mogli post ugurati i kao članak na naslovnicu pa bi se možda uspavana Linux zajednica u Hr i regiji malo cimnula no sad je kako je pa možemo i ovdje filozofirati i kukati :-D

Edit2:
Kad sam već prethodno spomenuo Cassidya, u tijeku su izbori za Upravni odbor Zaklade GNOME 2025., a on se kandidirao za jedno od mjesta pa bumo vidjeli, ak prođe možda proguran nešto novo i dobro u GNOME. Preliminarne rezultate imate ovdje.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
slamd64

Post Postao/la slamd64 »

Lično se slažem s oba mišljenja, što bi rekao broj Jedan iz Alan Forda "Prijatelju, ja sam ti star da osobno vodim bitku, ali poslušaj ovaj savjet" spametan

slika

Neka naravno preuzme kormilo tko želi, samo neka nas stare ljude ne smaraju previše novostima, ne stižemo se prilagoditi promjenama :D

Iako je Canonical u nekim stvarima bio blizu da postane "zla" korporacija poput Apple ili Microsoft npr Mir kompozitor ili sad ova Pro pretplata, u biti i nije toliko, jer daje i nešto zauzvrat. Unity 7 i 8 su bili zaista super, iako je i tu bilo nekih kontroverzi, kao i sa snap-om.

Što se tiče promjene timova, istina je to što govoriš, mnogi su otišli ili digli ruke, dosadilo im, pa došli neki novi klinci. Protiv LGBT kao populacije nemam ništa protiv, ali vjerujem da mnogi se ne bi složili sa propagandom koja se tušila dosad svugdje, i mnogi žive ispod radara, nema šarenih zastavica u njihovoj sobi i ni riječi o istoj :D
Tako da, što kaže onaj dedoimedo nama korisnicima ne treba toliko fenseraj, ružičasta računala u sobama, već treba nam stvar koja radi i obavlja posao. Ima još jedan članak kod dedoimedo o tome koliko je Windows postao zatupljen pojednostavljivanjem svega kroz korisničko sučelje, a rezultat je zapravo kontraproduktivan. Meni recimo je teže naći određeni izbornik u postavkama sustava na Windows 11 nego što je to bilo na 7ici. Valjda novije treba nužno da znači naprednije i bolje, ili ipak ne :hmm

Gentoo tim je recimo sušta suprotnost - dodali su zaista dobrih stvari kao recimo odabir init sustava (osim openrc i systemd može se i runit koristiti), prebacivanje mnoštva USE zastavica i zavisnosti u zasebne datoteke prema paketu (što jako pojednostavljuje snalaženje po sustavu što je sve instalirano), onda ima i neki ugrd lik (ugrd je alternativa dracut-u), binhost i binarni paketi itd. Čak imam i svojih par doprinosa (pisanje wiki i prijava bugova), jer baš imaju motivacije i energije da nešto promijene.

AI - hmm mač s dvije oštrice. U rukama nekog ko zna što mu je činiti je pravo moćno oružje, ali ko ne zna sam će sebe raniti s time :-D
No, za kodiranje je meni pravo moćan alat.

Mladi - ehh radim s djecom i mladima i mogu reći ove nove generacije ništa ne žele same naučiti, stvoriti, probati, niti da se zapitaju zašto to tako nešto radi kako radi, blistava budućnost je pred nama :D

I na kraju, mislim da jedan članak nije na odmet, svakako je postalo tiho što se tiče Linux-a na ovim prostorima, ide uskoro :zvizdi
Yorkin

Post Postao/la Yorkin »

Vidim da je pitanje zapravo dosta tehničko. A ja, poštenja mi, ni nakon 13 godina korištenja Linux+GNU eko-sustava nisam evoluirao dalje od pitanja "A koju distru i DE odabrati?", pa uzmi moj post sa žlicom soli. Sjećam se kad je systemd tek bio ušao u opticaj. Pisale su se litanije i litanije o tome zašto je ili nije dobar, kako će standardizacija ubiti Linux eko-sustav jer će izgubiti na "bioraznolikosti" i više će nalikovati na Windowse i Mac, pa sigurnost, pa ovo, pa ono... I što se na kraju dogodilo?

Ništa. Bilo je nekog kratkoročnog komešanja, ali linuksaši su napravili ono što linuksaši uvijek rade kad su nezadovoljni - forkaju. XD

Čim su matične distre, poput Debiana i Archa, preuzele taj "zloglasni" systemd, našli su se entuzijasti koji su za par mjeseci ispljunuli na ionako raznoliko i bogato tržište još (barem) dvije distre: Devuan i Artix. (Analogna priča kako je navodno nastao Trisquel jer je netko imao umijeće da inzistira na i napravi distru koja je "free Ubuntu".)

Analogna stvar će biti i sa Waylandom. Netko će si, ako radi ničeg drugog onda iz prkosa, dati truda da sastavi non-Wayland alternative. I prvih godinu-dvije sigurno neće šljakati, a onda će postati normalno kao i, npr., MX Linux koji nije systemd po defaultu. I opet bude vuk sit, a koza cijela. Linux/GNU eko-sustav će se još malo proširiti, a to je sasvim dobar smjer plovidbe. A moje pitanje s početka posta će biti još gore: "Koju distru, DE i init sustav odabrati?" XD

Iako, istini za volju, nije baš da sam nešto tehnički izbirljiv pa mi na kraju dana bude svejedno.

Sa nešto općenitije strane, mislim da Linuxu/GNU zajednici sasvim dobro ide. Ako je imalo za vjerovati gejmerskom kokodakanju po forumima, Discordima i ostalim kanalima komunikacije, rusvaj oko prestanka podrške Windowsima 10 u oktobru/listopadu ove godine bi mogao dati svojevrstan boost Linuxu/GNU-u. Možda ne u obujmu u kojem se svi nadamo, ali kotrlja se dosta imena poput Zorina, Garude, PopOS-a i Manjara. A Steamov Proton je postao fakat dobar.

Barem u nečemu imam razloga za optimizam. :D
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Da sam kapetan, odgovorio bi, pošto nisam, mogu komentirati. Sve radi savršeno i ne zamaram se više nebitnim pitanjima. Vjerojatno zato i drugi miruju. Prošli smo onu fazu puberteta kad mijenjamo distre kao čarape, smirili smo se na jednoj (Arch FTW), i uživamo. Ponekad se pojavi problem, ali rješava se u trenu i vozimo dalje. Meni je bitno da sustav radi i izvršava svakodnevne zadatke. Ne zamaram se više ni sa hardverom ni sa softverom i baš mi je dobro.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
rudar

Post Postao/la rudar »

Vl@do je napisao/la: 30 lip 2025, 09:19 Da sam kapetan, odgovorio bi, pošto nisam, mogu komentirati. Sve radi savršeno i ne zamaram se više nebitnim pitanjima. Vjerojatno zato i drugi miruju. Prošli smo onu fazu puberteta kad mijenjamo distre kao čarape, smirili smo se na jednoj (Arch FTW), i uživamo. Ponekad se pojavi problem, ali rješava se u trenu i vozimo dalje. Meni je bitno da sustav radi i izvršava svakodnevne zadatke. Ne zamaram se više ni sa hardverom ni sa softverom i baš mi je dobro.
Često se sjetim i rado citiram jednu staru @domijevu izjavu s ovog foruma: kernel je dobar! Zato nema previše pitanja, ni spomena vrijednih teškoća s GNU/Linuxom zadnjih godina, govoreći barem sa stajališta kućnog korisnika.

Međutim, kad bih sam toliko volio Debian kao što Vl@do voli Arch, onda bih se svakako potrudio oko ulaska u izabrano društvo postajući Debian Developer, DD. Svaki korisnik bi trebao dalje razvijati svoju omiljenu distru, i to smatram dugom. Naravno da je primarni cilj većini nas imati fino složen sustav na računalima kojima se sami koristimo, ali onda bismo trebali poći korak dalje. Postoji taj neki istraživački, avanturistički duh koji ne da uvijek mira.

Mene je recimo zadnjih tjedana progonilo pitanje je li "lakši" Antix uz Ice WM kao radno okruženje, ili Debian, recimo, uz OpenBox (Antix manje opterećuje resurse računala, tvrdi se). Na Lenovo laptopu iz 2013. posve dobro radio mi je Debian s KDE Plasmom, no to mi je dosadilo, pa sam postavio Antix. Laptop sigurno ne radi bolje zbog te promjene, ali ne radi ni lošije. Meni s te strane razlike zapravo nema. No, upravljač programima, radno okruženje, sam forum, to mi je sve potpuno novo. Zato je dobro ponekad barem promijeniti distru, ostati mali avanturist, ako korisnik nema toliko snage i vremena da bi se više posvetio "svojoj" distri i krenuo korak dalje od avanturista, postajući kreativac. Barem mali!
Odgovori