čavrljanje 2.0
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Lutherus
- Spol: M
Re: čavrljanje 2.0
Proje godinu dana na danasnji dan sam upoznal punicu. Mjesec dana prije svadbe

To je dobro ili loše?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Lutherus
Ovisi. Zena radi u Hong Kongu pa ima pravo godisnjega 14 dana svake 2 godine. Inace je super zena . Najmladji sogor pak s drugestrane, diplomiral softwersko inzenjerstvo i nema nikakav interes naci posao, on ce postati profesionalni LOL i mobile legends igrac...
Za koga? Njega ili za punicushrike je napisao/la:To je dobro ili loše?
- Lutherus
Za obojebertone je napisao/la:Za koga? Njega ili za punicushrike je napisao/la:To je dobro ili loše?
a joj, danas sam slobodan... evo jutarnja kavica i apdejt
https://www.kernel.org/
svaki sustav apdejtat i stavit novi kernel...al dobro samo 3 puta moram kompajlirat, 1 za systemd, drugi za openrc, runit i ostale init... i treci za firewall i security na alpine...
arch nisam apdejto mjesec dana... sad kad dodjem... pun terminal apdejtova..
i danas cu napokon slackware i debian 9 pretvoriti u rolling release, dugo razmisljam o tome... prebaciti repozitorije na test i current, da ne moram nikad apgrejtati verzije... sto duze cekam to cu vise problema si zakuhat... vec je debian 10 izasao... moram pod hitno
inace, uskoro bi i slackware 15 mogao izaci, meni je to uvijek bila fenomenalna distra... uvijek bolja od archa (vise je konfigurabilan)
ali rade developeri, 15 je u planu
emerge --sync
inace, gentoo je isti kao i debian , rolling release je ali se developeri drze stabilnosti... tako da su uvijek priblizno jednake verzije paketa u apdejtima debaina i gentoo. evo bas gledam, jos uvijek je na 4.19 verziji kernela...
Iako totalno drugaciji sa drugacijim package managerima, gentoo je nista vise nego source, rolling verzija debiana... Primarna ideja developera je ista kao i kod debiana - stabilnost
https://www.kernel.org/
svaki sustav apdejtat i stavit novi kernel...al dobro samo 3 puta moram kompajlirat, 1 za systemd, drugi za openrc, runit i ostale init... i treci za firewall i security na alpine...
arch nisam apdejto mjesec dana... sad kad dodjem... pun terminal apdejtova..
i danas cu napokon slackware i debian 9 pretvoriti u rolling release, dugo razmisljam o tome... prebaciti repozitorije na test i current, da ne moram nikad apgrejtati verzije... sto duze cekam to cu vise problema si zakuhat... vec je debian 10 izasao... moram pod hitno
inace, uskoro bi i slackware 15 mogao izaci, meni je to uvijek bila fenomenalna distra... uvijek bolja od archa (vise je konfigurabilan)
ali rade developeri, 15 je u planu
emerge --sync
inace, gentoo je isti kao i debian , rolling release je ali se developeri drze stabilnosti... tako da su uvijek priblizno jednake verzije paketa u apdejtima debaina i gentoo. evo bas gledam, jos uvijek je na 4.19 verziji kernela...
Iako totalno drugaciji sa drugacijim package managerima, gentoo je nista vise nego source, rolling verzija debiana... Primarna ideja developera je ista kao i kod debiana - stabilnost
inace, u 20 godina koristenja linuxa probao sam i koristio sve independed distribucije.. bilo je odlicnih... bilo je dobrih, mnoge vise ne postoje, ni jedna nije bila losa... ali kad bih morao birati i koristiti samo jednu distribuciju, to bi bio gentoo. Portage je nesto posebno, daje izuzetnu kontrolu nad sustavom. I sve ce jednom crknut, zastekat, usporit ali gentoo nikad. Najstabilniji sistem kojeg sam probao.
Preporuka
Preporuka

tako se to radi, kernel se iskompajlira jednom. napravim backup starog (kopiram ga u /usr) i novog u /boot (uvijek imaju isto ime pa ne moram mijenjati grub.cfg) i samo mountam sve linuxe za koje je kernel napravljen i kopiram cijeli source direktorij u njih (u /usr)
Dok se ujedno komajliraju apdejti u drugom workspace....
Butam kernel, ako radi sve kako treba, samo rebootam u sve linuxe di sam kopirao source kernela i lupim make modules_install iz kopiranog source direktorija i kopiram kernel u boot....obrisem direktorij starih modula...
Ponovim postupak za systemd kernel... i za 2 h svi linuxi imaju novi kernel... i na kraju pobrisem iz svih kopirani kernel source direktorij... elegancija
(malo su me zezali mirrori al sam nasao dobrog, njemacki najbolje radi)
Zadnja izmjena: abnettaa, dana/u 09 tra 2019, 14:39, ukupno mijenjano 1 put.

Nakon apdejta, pobrisu se orphan paketi i dependency, source arhive..... i novi sustav je tu. I tako se to na gentoo moze vrtiti godinama u krug... stalno svijez, a uvijek isti po performansama i stabilnosti
wuahh, ne buta... ne zeli mountati root
zaboravio sam flock() system call support u konfiguraciji kernela.... kakva seprtlja
recompile
zaboravio sam flock() system call support u konfiguraciji kernela.... kakva seprtlja
recompile