Znači neće više biti niti 32-bitne inačice za servere (premda ne vidim zašto kada ionako serverske verzije nemaju DE-ove pa tako niti Unity DE)? Ako je tako, good move Canonical!JH-IM je napisao/la:Stvar je i do trošenja resursa na održavanje 32-bitne verzije, 64-bitni procesori postoje već priličan broj godina i broj korisnika 32-bitnih verzija se dramatično smanjio i u stalnom je padu pa se postavlja pitanje koliko ima smisla trošiti resurse na proizvod koji koristi sve manje ljudi, a i ovako je ogromna većina na 64-bitnoj verziji.calisto053 je napisao/la:Ubuntu developeri razmišljaju o ukidanju 32-bitnih izdanja (navodno strojevi s 2 GB RAM-a i slabiji procesori nisu dovoljno jaki za Unity)
https://lists.ubuntu.com/archives/ubunt ... 39161.html
TOP TEMA: Ubuntu vijesti
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: TOP TEMA: Ubuntu vijesti
Još nije ništa odlučeno, a i za servere ne znam da li bi isto bila ukinuta iako ne znam da ima puno 32-bitnih servera u upotrebi, oni sigurno dobro znaju kakve servere koriste njihovi klijenti i neće sigurno ukidati 32-bitnu verziju ako je puno ljudi koristi.trzalica je napisao/la: Znači neće više biti niti 32-bitne inačice za servere (premda ne vidim zašto kada ionako serverske verzije nemaju DE-ove pa tako niti Unity DE)? Ako je tako, good move Canonical!
http://news.softpedia.com/news/canonica ... 0170.shtml
http://www.ubuntu.com/download
Canonical dodao Ubuntu flavore u download kategoriju na Ubuntuovim stranicama pod Ubuntu flavours. Dodani su Kubuntu, Edubuntu, Ubuntu Gnome, Ubuntu MATE, Mythbuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Kylin i Ubuntu Studio iako je Ubuntu Kylin prisutan i na glavnoj stranici za download.
http://www.ubuntu.com/download
Canonical dodao Ubuntu flavore u download kategoriju na Ubuntuovim stranicama pod Ubuntu flavours. Dodani su Kubuntu, Edubuntu, Ubuntu Gnome, Ubuntu MATE, Mythbuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Kylin i Ubuntu Studio iako je Ubuntu Kylin prisutan i na glavnoj stranici za download.
http://insights.ubuntu.com/2016/02/10/u ... intel-nuc/
Snappy Ubuntu Core postao dostupan za Intelovu NUC DE3815TY development platformu za IoT.Over the last few months Canonical and Intel have been working together to create a standard platform for developers to test and create x86-based IOT solutions using snappy Ubuntu Core. The results are here today and we’re pleased to announce the availability of the Ubuntu Core images for the Intel® NUC DE3815TY on our developer site.
We focused on the Intel® NUC for its relatively low cost point for a starter platform (around $150) and broad availability (you can even find them on Amazon!). This affordable device running Ubuntu Core offers a simple developer experience, making embedded development accessible to all with a deployment ready edge computing option for IOT.
We have just published the 15.04 snappy image and will also publish a 16.04 LTS version for this device when it is released in the next few months. As the device is on a three year guarantee lifecycle, having the long term support release will make it a trusted development platform for years to come.
??JH-IM je napisao/la:Još nije ništa odlučeno, a i za servere ne znam da li bi isto bila ukinuta iako ne znam da ima puno 32-bitnih servera u upotrebi, oni sigurno dobro znaju kakve servere koriste njihovi klijenti i neće sigurno ukidati 32-bitnu verziju ako je puno ljudi koristi.trzalica je napisao/la: Znači neće više biti niti 32-bitne inačice za servere (premda ne vidim zašto kada ionako serverske verzije nemaju DE-ove pa tako niti Unity DE)? Ako je tako, good move Canonical!
Iz iskustva znam da za većinu "prosječnih" websiteova, server sa 32-bitnim OS-om je i više nego dovoljan, 64-bitni dolazi u obzir samo za servere sa 4 i više gb-a RAM memorije a takvi strojevi nisu potrebni za neke jednostavnije siteove kakvi na webu definitivno prevladavaju. A ako već ciljaju (Canonical) zavladati sa serverima, onda je ovaj potez apsolutno nelogičan (naravno, ako se odnosi i na serverske verzije a vjerujem da se odnosi). Vrijedi pričekati i vidjeti šta će biti ali i dalje za server uvijek najradije odaberem dobrog starog Debiana.
Na nekoliko mjesta gdje sam ja radio sa serverima nije bilo niti jednog 32-bitnog. Na jednom mjestu se radilo upravo o web serverima za hostingtrzalica je napisao/la: ??Nadam se da se šališ za ovo oko 32-bitnih servera?!
![]()
Iz iskustva znam da za većinu "prosječnih" websiteova, server sa 32-bitnim OS-om je i više nego dovoljan, 64-bitni dolazi u obzir samo za servere sa 4 i više gb-a RAM memorije a takvi strojevi nisu potrebni za neke jednostavnije siteove kakvi na webu definitivno prevladavaju. A ako već ciljaju (Canonical) zavladati sa serverima, onda je ovaj potez apsolutno nelogičan (naravno, ako se odnosi i na serverske verzije a vjerujem da se odnosi). Vrijedi pričekati i vidjeti šta će biti ali i dalje za server uvijek najradije odaberem dobrog starog Debiana.![]()
(Sorry na off-topicu, ali morao sam!
)
Canonical je u nekim aspektima već "zavladao" serverima, mnogi veliki Internet servisi se vrte na Ubuntu Serveru, a na OpenStack cloudu Ubuntu ima udio od oko 70% u prosjeku. AT&T koji je jedan od najvećih američkih telekoma će također preći na Ubuntu. Tako da mislim da oni jako dobro znaju treba li im još 32-bitni server
Kada sam pričao o stranicama mislio sam uglavnom na VPS-ove... Naravno da dedicated serveri neće raditi sa 32-bitnim procesorom i manje od 4 GB RAM-a. Misliš li da na njima (VPS-ovima) ima smisla stavljati 64-bitni sustav ako sam VPS ima manje od 4 gb RAM memorije?
Upoznat sam sa ostalim šta si pobrojao (oko AT&T i ostalih) ali kažem, ima još itekako puno serverskih namjena gdje je 32-bitni sustav must have.
Također mišljenja sam da malo preozbiljno shvaćaš (kao nekakvu provokaciju) kada netko ima kritiku na Ubuntu ili Canonical...
Upoznat sam sa ostalim šta si pobrojao (oko AT&T i ostalih) ali kažem, ima još itekako puno serverskih namjena gdje je 32-bitni sustav must have.
Također mišljenja sam da malo preozbiljno shvaćaš (kao nekakvu provokaciju) kada netko ima kritiku na Ubuntu ili Canonical...
trzalica, dal ti opce razumijes kak vps radi? al ono, stvarno, dal razumijes?
Ne znam odakle si iz mojeg posta vidio da to shvaćam kao provokacijutrzalica je napisao/la:Kada sam pričao o stranicama mislio sam uglavnom na VPS-ove... Naravno da dedicated serveri neće raditi sa 32-bitnim procesorom i manje od 4 GB RAM-a. Misliš li da na njima (VPS-ovima) ima smisla stavljati 64-bitni sustav ako sam VPS ima manje od 4 gb RAM memorije?
Kritike su uvijek dobre, ali u ovom slučaju me malo začudio komentar na 32-bitne servere sa malo RAMa u enterpriseu jer ih ja osobno nisam vidio dugo. 32-bitni sustavi će prije ili poslije preći u legacy, kod Ubuntua i kod svih drugih, pregaziti će ih vrijeme kao i nekada 16-bitne.
Ja da, a ti? Pričao sam o namjeni VPS-ova sa strane potrošača, klijenata (koji zakupe VPS kod xy providera i onda na njega stave OS koji žele ili im je potreban) a ne sa strane da je VPS privatni virtualni server kakvih ima određeni broj na jednom pravom fizičkom stroju kojega zasigurno ne pogoni 32-bitni OS (ako si na to mislio i krivo shvatio moj post, premda to izgleda kao da si namjerno krivo to protumačio ali ok).devil je napisao/la:trzalica, dal ti opce razumijes kak vps radi? al ono, stvarno, dal razumijes?
Pa tako je nekako zazvučalo, kao da si kritiku na račun Canonicala shvatio na krivi način. Iskreno, nemam ništa protiv Ubuntua jer realno gledajući upravo je Ubuntu povećao popularnost Linuxa. Samo kažem da namjena, serverskih namjena, itekako još uvijek ima za 32-bitne Linux OS-ove...JH-IM je napisao/la:Ne znam odakle si iz mojeg posta vidio da to shvaćam kao provokacijutrzalica je napisao/la:Kada sam pričao o stranicama mislio sam uglavnom na VPS-ove... Naravno da dedicated serveri neće raditi sa 32-bitnim procesorom i manje od 4 GB RAM-a. Misliš li da na njima (VPS-ovima) ima smisla stavljati 64-bitni sustav ako sam VPS ima manje od 4 gb RAM memorije?
Također mišljenja sam da malo preozbiljno shvaćaš (kao nekakvu provokaciju) kada netko ima kritiku na Ubuntu ili Canonical...Kritiziraju neki puno više, pa i pljuvački Ubuntu i Canonical pa ne reagiram jer su to njihova osobna mišljenja na koja imaju pravo, ako je nešto tehnički i mislim da su u krivu onda reagiram. Raspravljamo, manje ili više argumentirano
![]()
Kritike su uvijek dobre, ali u ovom slučaju me malo začudio komentar na 32-bitne servere sa malo RAMa u enterpriseu jer ih ja osobno nisam vidio dugo. 32-bitni sustavi će prije ili poslije preći u legacy, kod Ubuntua i kod svih drugih, pregaziti će ih vrijeme kao i nekada 16-bitne.
E a kada smo kod argumenata, nisam pročitao niti jedan s tvoje strane...