Svjedočanstva

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Cooleech
Moderator
Spol: M

Re: Svjedočanstva

Post Postao/la Cooleech »

Često radim (re)instalacije prozora drugim ljudima i svima pokažem svoj Arch KDE na laptopu, te još par live distri na njihovom kompu. Od njih 20-tak, tek 2-3 su rekla nakon nekog vremena da im to maknem ća "jer to ništa ne valja, ne znam ti ja radit na tome". Od preostalih cca 20 ljudova koji su zadržali Linux na kompu, većinu "prisilim" da se počnu koristit Linuxom tako što im kod pojave problema s prozorima namjerno ne dođem isti dan/tjedan, već odugovlačim s dolaskom.

Tako upoznaju rad i nekolicina veli da im je draži Linux od prozora. To su obični, svakodnevni ljudi, bez ikakve struke, šljakeri. I sasvim uredno koriste net i sve što on nudi. Pojedinci u Libreu zapišu kakav dokument, izvoze ga u .pdf, rade prezentacije.. Uglavnom problema nema. Tu i tamo kod instalacije Skypea, nekoć MSN-a (hvala M$ što tog već nema :D), M$ officea (jer ne znaju izvest u .doc format u Libreu..), ali većinom rješivo u par klikova ili linija u terminalu.

Ljude treba natjerat da to počnu koristit, jer u suprotnom većina kaže "to ne valja", "šta će mi to, ja to ne koristim", "ne znam ti ja to", "meni su prozori super" i slično.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
mist
Spol: Ž

Post Postao/la mist »

Cooleech je napisao/la: Ljude treba natjerat da to počnu koristit, jer u suprotnom većina kaže "to ne valja", "šta će mi to, ja to ne koristim", "ne znam ti ja to", "meni su prozori super" i slično.
Hahaha, natjerat :-D Moja sestra po instalaciji je kukala, zanovijetala i psovala, ne radi joj ovo, ne može ono... I mislim si ja, niš, idem "nabavit" windowse, ak žena neće, neće, i to je trajalo nekih 4-5 dana, to nabavljanje (nemam windowsa doma, za "rezervu"). I dođem ja s namjerom da joj reinstaliram windowse, kad ona meni nešto promumlja tiho. Ja pitam HA? ona opet promumlja, ja opet HA? a ona: meni se ovo sviđa! tek sam sad skužila kako bla bla...
Those who stand for nothing fall for anything.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

To ti ja govorim. Ljudi niti ne pokušaju koristit dok im prozori rade. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

mist je napisao/la: LibreOffice je pak odlično prihvaćen svugdje, osim od ove jedne kojoj su ikone ružne pa joj to ne izgleda kao profesionalni program u kojem ona može lupati spacebar da bi dobila poravnanje teksta udesno...
:hihi
Koliko znam, u LO je moguće promijeniti ikone - priznajem, i meni su one defaultne ružne, ali to se stvarno lako riješi.
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Aliens. Mora da su elijeni. Ništa druge ne može objasniti da svijetla V formacije na nebu.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Abzeenth je napisao/la:
mist je napisao/la: LibreOffice je pak odlično prihvaćen svugdje, osim od ove jedne kojoj su ikone ružne pa joj to ne izgleda kao profesionalni program u kojem ona može lupati spacebar da bi dobila poravnanje teksta udesno...
:hihi
Koliko znam, u LO je moguće promijeniti ikone - priznajem, i meni su one defaultne ružne, ali to se stvarno lako riješi.
Yep, LO i OOo ikone su katastrofa, nevjerojatno mi je da sve ovo vrijeme netko nije rekao, aha, ajde neka dizajner složi nešto lijepo. Samo radi tih ikona program izgleda kao da je iz 1998 godine i dobrom dijelu raje je to već turn off. A uz malo truda može izgledati extra.

I nije samo stvar u estetici, već su i neintuitivne, često švrljam pogledom tražeći pravu stvar, za razliku od recimo Google Docsa gdje je sve pregledno i jasno.

Btw, evo screenshot alata kojeg koristim (Gnumeric), ikone su custom. Jasno i moderno.

slika
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

E sad, da li su ikone u LO/OO ružne i neintuitivne je možda problem za nekoga tko je počeo s M$ Office od verzije 2007 .. meni se međutim lakše bilo snaći u LO/OO nego u M$ W 2007/2010.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
domi

Post Postao/la domi »

a jeste ga zaspamali ode tema u .....
zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware :lulz
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Bertone je napisao/la:E sad, da li su ikone u LO/OO ružne i neintuitivne je možda problem za nekoga tko je počeo s M$ Office od verzije 2007 .. meni se međutim lakše bilo snaći u LO/OO nego u M$ W 2007/2010.
A ja zadnju verziju Officea koristio 2003. Valjda je to subjektivno.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

@iv[at]n - koje su to ikone u Gnumericu? :O
Odgovori