Prednji i stražnji šva? Izgleda da netko od nas u nešto nije upućen. Ili ja ne znam hrvatsku terminologiju (što je djelomično istina), ili ti ne znaš što je šva - ə. Ja ne bilježim ni ь ni ъ kao ə. Ako već nekako drukčije onda ь kao ĭ a ъ kao ŭ. Havlíkovo pravilo primijeni na bьrati, zato što je sъ- prefiks. I općenito nekako mi se čini da miješaš faze. Nešto su si jezici i sami učinili poslije dijeljenja. Nekada je i analogija s ostalim padežima igrala ulogu u gubljenju ili dodavanju vokala itd.retsam je napisao/la:Jer i jor jesu pravo to - prednji i stražnji šva. I jer i jor su poluglasi koje, praktičnosti radi, najčešće bilježimo kao jedinstveni šva i u standardu ih jednako tretiramo - ispadali su i jedan i drugi. U kasnijim (liturgijskim) tekstovima pristuan je sinkretizam, pa danas oba u hrvatskom imaju odraz /a/, iako je zapravo riječ o glasovima koji su se razvili iz indoeuropskoga kratkoga /i/ i kratkoga /u/. Po Havlikovu bi pravilu rastav prasl. sъborъ glasio ovako: prvi jer odostrag je slab i ispada, zatim nailazimo na o koji je samoglasan i brojač ponovno postavljamo na 0, pa opet nailazimo na jer koji je na slabom poožaju i trebao bi ispasti. Međutim, imamo dublete: sabor i zbor.
Što sada misliš pod pojmom "indoeuropski"? Kojeg indoeuropskog? I hrvatski, i ruski, i njemački, i velški su indoevropski jezici. Jel znači da je naše /a/ od velškog ili španjolskog kratkog /i/ i /u/?
Nemoj ovo shvatiti kao svađu, meni je drago da mogu i na ovom forumu s nekim o ovome prodiskutirati, ali jednostavno se s nečime ne mogu složiti