Pitam se zašto?
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Lutherus
Re: Pitam se zašto?
Usporedba preuzimanja iso slika ( canonicalov model
) i za novo pridošle ankete. Nap, u Njemačkoj oko 60% novih korisnika kaže openSuse, u Japanu Turbo Linux, Skandinavija oko 50% kaže openSuse,...najviše ljudi kaže ubuntu na području istočne Europe, Engleske i JAR-a.
-
gMajstor
Što se tiče statistike, ona je takva kakvom se mogla i očekivati.
A sad imam još jedno pitanje zašto?
Zašto se proizvođači (ili kako već da ih nazovem, preduizeća koja stoje iza određenih distribucija) distribucija tolko sakrivaju od korisnika? Zašto velika većina ne želi da korisnicima izađe u susret, tj zašto gledaju isključivo samo sebe i svoju korist, pa čak i ako time šteti i sebi i ostalim distribucijama? Retko se nađe proizvođač neke malo komercijalnije distribucije, a da želi da izađe korisnicima u susret. Zašto su tolko zatvoreni?
Isto i ovde kod nas u Srbiji je ista stvar što se tiče Linux društava. Svi gledaju samo isključivo svoju korist, a pričaju o duhu slobode. Ukratko ako nisi član nekog udruženja, vrlo je mala verovatnoca da ce neko od njih da ti da savet ili da ti pomogne. Mnogo puta napominjem, da zajednica kakva je okupljenja oko LinuxZaSve retko gde može da se nađe (u Srbiji nigde). Cenite to što imate i što ste izgradili.
A sad imam još jedno pitanje zašto?
Zašto se proizvođači (ili kako već da ih nazovem, preduizeća koja stoje iza određenih distribucija) distribucija tolko sakrivaju od korisnika? Zašto velika većina ne želi da korisnicima izađe u susret, tj zašto gledaju isključivo samo sebe i svoju korist, pa čak i ako time šteti i sebi i ostalim distribucijama? Retko se nađe proizvođač neke malo komercijalnije distribucije, a da želi da izađe korisnicima u susret. Zašto su tolko zatvoreni?
Isto i ovde kod nas u Srbiji je ista stvar što se tiče Linux društava. Svi gledaju samo isključivo svoju korist, a pričaju o duhu slobode. Ukratko ako nisi član nekog udruženja, vrlo je mala verovatnoca da ce neko od njih da ti da savet ili da ti pomogne. Mnogo puta napominjem, da zajednica kakva je okupljenja oko LinuxZaSve retko gde može da se nađe (u Srbiji nigde). Cenite to što imate i što ste izgradili.
-
Lutherus
A neznam, to moraš pitati Canonical zašto je tako. Oni najbolje znaju svoje puteve i ponašanje, mi možemo samo nagađati. Dio leži upravo u ne shvačanju filozofije a dio u tome što kroz softver koj daju ljudima prezentiraju svoj način razmišljanja i svoje ciljeve dok ujedno pokušavaju stvoriti što veću masu lojalnih a ne zadovoljnih potrošaća. Zadovoljan korisnik je zadovoljan i ne mora nužno biti i tvoj korisnik sa novim proizvodom dok lojalan korisnik kupi sve kaj napraviš bez obzira dal imaš zadnji krik tehnike ili vreću za smeće prefarbanu u zlatno pa istoj cifri, usput dovodi nove korisnike i odrađuje oko 60% marketinga umjesto tebe i time ti smanjuje troškove i donosi zaradu.
-
gMajstor
Zašto samo Canonical ??? Da su oni jedini gde bi nam kraj bio. Mada su oni tom svojom zatvorenoscu i tvrdoglavoscu najvise i postigli. Onaj Unity im je trasirao put kao ni jedno drugo okruzenje ni jednoj drugoj distribuciji. To je pozitivna stvar, barem što se mene tiče i ako nisam ljubitelj Unitya (nisam voleo ni Ubuntu dok je imao GNOME2) . Ali sam srećan kad u uđem prodavnicu i ugledam Ubuntu na nekom racunaru.
MOže par primjera? Ovako mi djeluje kao da uspoređujemo zajednice poput LZS i proizvođače distri tipa cannonical i suse, a što je inherentno neusporedivo jer nisu iste kategorije stvari.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
-
gMajstor
Ma ... reci ce ti se i samo, kad krenes da kontaktiras nekoga .
ma ispalo je tako da upoređujemo, ali nije. Naveo sam prvo da su distribucije zatvorene (proizvodjaci i dosta devenlopera). A onda sam naveo primer da nisu samo proizvodjaci vec da su i pojedine zajednice zatvorene sto sa LZS nije slucaj. Jbg ... ko pise taj i gresi
ma ispalo je tako da upoređujemo, ali nije. Naveo sam prvo da su distribucije zatvorene (proizvodjaci i dosta devenlopera). A onda sam naveo primer da nisu samo proizvodjaci vec da su i pojedine zajednice zatvorene sto sa LZS nije slucaj. Jbg ... ko pise taj i gresi
imali smo nedavno žešću diskusiju oko toga vezano za HULK, pa je završilo tako da sam lockao temu i da ćemo morat imati odvojene sastanke (očito u živo) sa predstavnicama zajednica da se taj problem zatvorenosti riješi. sastanak je ovu subotu pa će se tu počet rješavat nešto.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Nadam se da ćete i napisati što se događalo na tom sastanku.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
dođi pa sudjeluj 
Ako mi platiš benzin i cestarinu...
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.