Novi jezici, njihove paradigme i web programiranje :)
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Re: Novi jezici, njihove paradigme i web programiranje :)
Evo, baš je otvorena tema o C kroz fastCGI na: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 42&t=10042
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Pogledat ću taj wt, iako sam se baš u zadnje vrijeme navikao na python za web aplikacije 
Ruby nisam probao, a za sad mi je najgori programski jezik za web PHP
Ruby nisam probao, a za sad mi je najgori programski jezik za web PHP
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
- hightech
- Kontakt:
C je prakticno skoro "neupotrebljiv" za web u danasnjim okvirima prakticnog razvoja.. msm u primeni ... jer potrebno je dosta vremena da se isprogramira jedna aplikacija, dok php, ruby, python ... nude gomile biblioteka koje su svejedno napisane u C-u
To jasno implicira da je C alfa i omega za sve ... medjutim postoji brdo prepreka kod projektovanja C aplikacije za web, ali isto tako i znam par ljudi koji to rade i zaista su ima te aplikacije mnoooogo brze i dobre...
Ovo je neki moj pogled na C u web okruzenju ... govorim o ansi C-u ... licno mislim da je dobro da se pokrene inicijativa za rad sa C-om u web okruzenju, jer to pruza gomile drugih mogucnosti koje npr php, ruby, py ... ne mogu da pruze ...
To sto je unix, gnu/linux... pisan u C-u govori o snazi tog jezika i nimalo nije besmisleno pisati u njemu za web ... ali programerima pocetnicima to je teska muka i radije se odlucuju za OOP ... mada i za to licno mislim da nijedan pravi programer nece reci da je smesno pisati u C-u za web
Ako vec i o PHP-u govorimo, i on je napisan u C-u ... bagovi i greske dolaze zbog propusta programera koji rade na razvoju php-a i zato neki misle da je to krs jezik ...
Ovo je neki moj pogled na C u web okruzenju ... govorim o ansi C-u ... licno mislim da je dobro da se pokrene inicijativa za rad sa C-om u web okruzenju, jer to pruza gomile drugih mogucnosti koje npr php, ruby, py ... ne mogu da pruze ...
To sto je unix, gnu/linux... pisan u C-u govori o snazi tog jezika i nimalo nije besmisleno pisati u njemu za web ... ali programerima pocetnicima to je teska muka i radije se odlucuju za OOP ... mada i za to licno mislim da nijedan pravi programer nece reci da je smesno pisati u C-u za web
Ako vec i o PHP-u govorimo, i on je napisan u C-u ... bagovi i greske dolaze zbog propusta programera koji rade na razvoju php-a i zato neki misle da je to krs jezik ...
... šta god da učiniš ... NISI DOBRO IZRAČUNAO ...
... for good fun and advanced thinking join WS1 ...
... do Boga je put dosta kratak, ne moras dalje od svog srca ...
... for good fun and advanced thinking join WS1 ...
... do Boga je put dosta kratak, ne moras dalje od svog srca ...
PHP je krs jezik, ne samo zbog bugova vec zbog ogroman broj integrisanih funkcija koje se vuku od verzije (pitaj boga koje) i onda nece da ih iskljuce nego ih vuku (ereg/ireg/preg) sve slovo razlike a neke cak isto i rade, i onda polako (jako polako) ih iskljucuju u novijim verzijama. Druga stvar sto se PHP na sve nacine trudi da ostane popularan pa se moze videti puno fora iz drugih jezika da uzimaju .
Famozni Namespace tek je sad dosao a verzija je 5.3 dok kod drugih jezika je to odavno, OOP (od verzije 5).
Uzmimo Python koji ima oko 100 ugradjenih funkcija i moze da uradi mnogo vise nego sa PHP-om koji ima oko 6k funkcija. A da ne ulazim u pricu koliko FW ima PHP pa svaki FW ima neka svoja pravila..i onda ti ucis jezik u jeziku.
Ruby je (bio) dobar, koliko cujem toliko je postalo zalosno sa ruby da svaki dan nadju neki major bug u njemu. Python nije toliko los mozda najveca mana mu je ne komptabilnost verzije 2 na verziji 3.
Ono sto je sigurno je to da je C "mama" za jezike ali posto je napisan '79 naravno da je staromodan i tezak za proste stvari, ali negde izgubis negde dobijes tako to ide.
Ja radim sa php-om svaki dan vec godinama i muka mi je, gledam da predjem na python (s kojim ponekad radim) i koji mi je zanimljiv, samo para vrti gde burgija nece, da mi neko da remote posao junior python programera ja bi skakao od srece..
Famozni Namespace tek je sad dosao a verzija je 5.3 dok kod drugih jezika je to odavno, OOP (od verzije 5).
Uzmimo Python koji ima oko 100 ugradjenih funkcija i moze da uradi mnogo vise nego sa PHP-om koji ima oko 6k funkcija. A da ne ulazim u pricu koliko FW ima PHP pa svaki FW ima neka svoja pravila..i onda ti ucis jezik u jeziku.
Ruby je (bio) dobar, koliko cujem toliko je postalo zalosno sa ruby da svaki dan nadju neki major bug u njemu. Python nije toliko los mozda najveca mana mu je ne komptabilnost verzije 2 na verziji 3.
Ono sto je sigurno je to da je C "mama" za jezike ali posto je napisan '79 naravno da je staromodan i tezak za proste stvari, ali negde izgubis negde dobijes tako to ide.
Ja radim sa php-om svaki dan vec godinama i muka mi je, gledam da predjem na python (s kojim ponekad radim) i koji mi je zanimljiv, samo para vrti gde burgija nece, da mi neko da remote posao junior python programera ja bi skakao od srece..
- drone
- Moderator
Pogrešno, C je moja generacijaBug je napisao/la: Ono sto je sigurno je to da je C "mama" za jezike ali posto je napisan '79 naravno da je staromodan i tezak za proste stvari, ali negde izgubis negde dobijes tako to ide.
Je li staromodan i težak dalo bi se raspravljati. Ovisi za što se koristi. Probaj u Pythonu napisati driver i manipulirati memorijskim lokacijama, bitovima i bajtovima. Naravno, ako se držimo naslova teme, onda je druga stvar
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
- Medojedni jazavac
- Kontakt:
Na webu se uglavnom trazi brze, vise; dok se recimo na nizoj razini trazi bolje, stabilnije. Za takve stvari su izmisljeni razliciti jezici. Niko ti ne brani da radis web app u C-u, ali se s njim nemres natjecati u web industriji jer je prespor(u smislu vremena izrade aplikacije).
Za mene je C bogibat'na, al isto tak volim koristit python jer mi ubrzava i olaksava rad na nekim podrucjima.
Za mene je C bogibat'na, al isto tak volim koristit python jer mi ubrzava i olaksava rad na nekim podrucjima.
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Ja sam bio veliki apologeta C-a jer sam godinama u njemu programirao (od kraja OŠ), ali sad mogu ustvrditi da C nije alat za svaku primjenu, štoviše, u regularnoj praksi nije zapravo ni za jednu. C sad koristim samo kad treba prepisati neku funkciju koja mi je u Pythonu spora. Zadnju web aplikaciju napisao sam u Pythonu (bottle.py) i ostao sam oduševljen koliko PHP-om nikad nisam bio: brzo je, kod je dobro posložen i čist jer je prirodno odvojena prezentacijska od business logike, gunicorn je odličan web server, imam na raspolaganju sve pythonovske biblioteke ovog svijeta itd. Ludnica!
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
OK, vi opet sada samo govorite da je C loš i neiskoristiv za web programiranje, ali bez argumenata osim "spor je za razvoj". Plus, 4ndy, C je danas u praksi i dalje skoro pa jedina stvar u kojoj se razvijaju driveri i jako, jako popularan jezik za mikrokontrolere.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Medojedni jazavac
- Kontakt:
"spor je za razvoj" je dovoljno dobar argument, jer je zbog njega u velikom zaostatku za drugim jezicima u industriji jer je to bitan dio te industrije.
Navel si i gdje se primjenjuje najvise C, i tu je najbolji. Zato se i koristi. Drugaciji jezici, drugacije primjene.
Ne velim ja da se C nemre koristit za razvoj web aplikacija. Ko voli nek izvoli. Neko bude sigurno nasel primjenu u webu za kaj mu bude C bolja solucija. Valjda ljudi koji rade svakodnevno znaju zakaj koriste kaj koriste, a oni ignoratni ljudi neka tonu u neznanju.
Navel si i gdje se primjenjuje najvise C, i tu je najbolji. Zato se i koristi. Drugaciji jezici, drugacije primjene.
Ne velim ja da se C nemre koristit za razvoj web aplikacija. Ko voli nek izvoli. Neko bude sigurno nasel primjenu u webu za kaj mu bude C bolja solucija. Valjda ljudi koji rade svakodnevno znaju zakaj koriste kaj koriste, a oni ignoratni ljudi neka tonu u neznanju.
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Koliko ljudi znaš da razvijaju drivere i programiraju mikrokontrolore? Popularan jezik u jednoj branši ne znači popularan jezik za sve. Ako je razvijanje drivera i mikrokontrolora širom rasprostranjeno među populacijom programera, onda se moje iskustvo slučajno razlikuje od te norme. Hoću reći, ako nam određena branša nije posao već programiramo u kojekakve svrhe da bi si olakšali druge poslove, mala je vjerojatnost da ćemo trebati C.shrike je napisao/la:OK, vi opet sada samo govorite da je C loš i neiskoristiv za web programiranje, ali bez argumenata osim "spor je za razvoj". Plus, 4ndy, C je danas u praksi i dalje skoro pa jedina stvar u kojoj se razvijaju driveri i jako, jako popularan jezik za mikrokontrolere.
Iskreno, ja bih još uvijek volio da mogu C-u pridati toliku važnost jer C je moja prva ljubav