[BASH] Backup burn skripta

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Odgovori
andrei
Spol: M
Kontakt:

[BASH] Backup burn skripta

Post Postao/la andrei »

Pozdrav svima :mrgreen:
Dakle imam jedan problem: trebam napraviti backup na cd recimo jednom tjedno. Ovako sam ja zamislio riješenje:

Kod: Označi sve

#!/bin/bash
genisoimage -r -J -o /bck/cd_image.iso /bck/dokumenti
wodim dev=/dev/cdrw -v -data /bck/cd_image.iso
rm -rf /bck/cd_image.iso
I to ubaciti u crontab sa vremenom kad da se izvrši sa root ovlastima. Interesira me da li je to dovoljno čisto riješenje, ili može bolje...
Drugo pitanje je mogu li kako ime iso slike sa cd_image mjenjati ovisno o vremenu kada se izvršava skripta, tipa 0809251211.iso, jer u tom slučaju ne bi brisao sliku već bi ju i ostavio za svaki slučaj :)

Hvala na pomoći :D
glaskoncILLa

Re: [BASH] Backup burn skripta

Post Postao/la glaskoncILLa »

genisoimage -r -J -o /bck/cd_image"$(date)".iso /bck/dokumenti ce ti kreirati iso sa vremenom u imenu.

trebas razmisljati o nekoliko situacija;

- sto ako se iso ne kreira?
- sto ako se iso ne sprzi?
- dojava u slucaju greske?
- koliko iso-a mislis cuvati da ti se ne popuni hard disk?
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Joj, čovječe CD ti je užasan medij za backup. Stvari mogu tako lako tako brzo poći po zlu da češ na kraju ostati bez ičega. Puno ti je pouzdanije imati 24/7 uštekan neki usb stick i na njega imati skriptu koja updata dokumente.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

ako imaš love razmisli SEAGATE Cheetah 15K.6 disku
andrei
Kontakt:

Post Postao/la andrei »

Lutherus je napisao/la:ako imaš love razmisli SEAGATE Cheetah 15K.6 disku
love... hehhe
shrike je napisao/la:Joj, čovječe CD ti je užasan medij za backup. Stvari mogu tako lako tako brzo poći po zlu da češ na kraju ostati bez ičega. Puno ti je pouzdanije imati 24/7 uštekan neki usb stick i na njega imati skriptu koja updata dokumente.
ovo mi se čini kao bolje riješenje od svega... :) ništa moram prespavati pa ću vidjeti... (:
max360se

Post Postao/la max360se »

@shrike
Stick mu nece dugo trajati ako mu je stalno ustekan.

@Lutherus
To je premalo za backup. Neka saceka jos pol godine pa nek uzme neki od 1TB.
Ja planiram negdje u 7-8 mjesecu 2012. ako dodu kod nas i ako im padne cijena uzeti ovo :zamisljen
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

cjena neće tako brzo pasti. za kućni sustav je sasvim dovoljno. nemaš toliko dokumenata da ti treba više.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

To što je stalno uštekan ne znaći da se i stalno koristi, što znači da se ne troši.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
andrei
Kontakt:

Post Postao/la andrei »

imam disk od 80 gb i sada kada sam sve nakrcao nije progutalo preko 10%; dokumenti i skenirani dokumenti ne gutaju puno :) ali mi je bitno da imam recimo dva puta mjesečno negdje dostupnu slikicu dokumenata ako slučajno nešto pođe po zlu (ili me se kinezi dočepaju)...

pronašao sam neko riješenje u webminu ali i dalje nekako težim ovoj skriptici... :)
Odgovori