Računalo male potrošnje

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

linux_n00b
Spol: M
Kontakt:

Računalo male potrošnje

Post Postao/la linux_n00b »

Pozdrav !
Evo kao što sam naslov teme kaže, treba mi računalo, jako slabo, koje troši jako malo.

Dakle o čemu je riječ. Trebamo mi računalo na kojemu će raditi samo jedan program u backgroundu ( na Linuxu) i slati podatke preko VIP GPRS sticka na net.

Trenutna kanta koja to radi je Pentium 4 sa 512MB rama i 400W napajanjem. To mi previše troši, oko 140W a računalo radi 24/7 pa iz stoga izađe jako velik račun za struju.

Dakle, treba mi nešto do max 600kn. Ja sam ciljao na nešto kao (Alix) ili Mini ATX ploče ili Atom ploče. Bilo bi poželjno da troši manje od 40-50W.
Odprilike, treba imati do 256mb rama (mooožda 512) i neki slabi procesor jer na PC ide Linux.
Monitor će biti off cijelo vrijeme, ali bi bilo poželjno da ima VGA izlaz.

Hvala unaprijed !
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Računalo male potrošnje

Post Postao/la shrike »

Si razmišljao o pentium1/2 ili 486 ? Oni imaju oko 250 W napajanja (ali to ne znači da troše toliko, već samo da toliko mogu) ?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
linux_n00b
Kontakt:

Iskreno, ne.
Htio bih da ne bude preveliko jer nemam baš mjesta. Maksimalno da bude veličine T-comove Atlante :)
tomog999

Post Postao/la tomog999 »

mbo
http://www.protis.hr/products/details/m ... 10pt/47620

kućište + 75W napajanje
http://www.links.hr/index.php?naziv=Ku% ... 52.643.042

eventualno razmisli i o sljedećem
compact flash to ide adapter
http://www.dealextreme.com/p/cf-to-ide-adapter-711
i na njega spojiš flash karticu od 2GB i gore digneš OS

Sve ovo gore imam složeno i gore se vrti Ubuntu server i rtorrent, dakle torrent mašina, naravno i storage disk je spojen osim cf kartice.

Live long and prosper.
Zadnja izmjena: tomog999, dana/u 15 ruj 2011, 18:09, ukupno mijenjano 1 put.
To all you "rvacki pravopis" haters, we're gona blow your planet up
we got death star(death star)
and you know that we got it(death star)

Darth Spellingius :D
linux_n00b
Kontakt:

Krivi link za kučište i napajanje !?
pootzko
Kontakt:

Post Postao/la pootzko »

samo zato što na napajanju piše 400w, ne znači da to napajanje cijelo vrijeme vuće max struje iz zida.

ne znam koliko ti procesorske snage treba i što točno moraš vrtit na mašini, ali ako ti aplikacija koju moraš vrtit nije GUI-based potencijalno vrlo dobra solucija bi ti bila kupiti wireless router koji ima usb port na sebi. za 600tinjak kn možeš dobiti nešto vrlo dobro. naravno pronađi neki sa najboljim specifikacijama i da podržava openwrt ili dd-wrt.. što je linux. trošit će jako malo struje.

ili kupi neki polovni netbook (recimo prvu verziju asusovog netbooka) za sitne pare. malo struje, relativno dobar hardware koji bi ti trebao ponogit što već trebaš i ekran u jednom..
...I put on my robe and a wizard hat...
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

neki laptop! oni malo trože
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
linux_n00b
Kontakt:

Može link na neki mini laptop ?
Tražim, ali bespomočno.

Inaće, jako mi se sviđaju Alix uređaji, konkretno od firme PCengines. Ima 256mb Rama, procesor od 500mhz i troši oko 8W.
Ima USB portove, RS232, ps/2 i VGA ! :)

Dakle, o čemu je riječ.
To računalo treba raditi sljedeće:
Treba kupiti podatke sa meteo stanice (program wview, background je !) i treba kupiti slike sa 2 USB kamere sa fswebcam sotwareom. Dakle, sve je background, bez GUI-a. Podatke sa stanice i 2 slike treba slati na server i to je to.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Laptopi u većini slučajeva nisu baš pogodni za 24/7, vole prdnut.

Ja sam sastavio P3 bazirani komp s Debianom, headless je, a čak sam i grafičku izvadio i time prištedio još nekih 12-13W. Ukupno stroj troši 45 W, a moglo bi i manje jer sam stavio Celeron Tualatin 1.2GHz (29W opterećen). Imam i jedan Celeron Coppermine 566MHz (12W) koji razmišljam staviti i ostaviti ako bude dovoljno brz. Utrpao sam tri SDRAM modula, pa kad bih izvadio 2 i ostavio na 512MB (što je dovoljno), potrošnja bi mogla biti 20-30W. Ti procesori su i vrlo hladni za razliku od AMD-a iz tog doba. Hladnjaci pašu od AMD-a soc.A, pa sam jednog takvog, ali tihog stavio na Celerona i temperatura ne prelazi 35 C pod opterećenjem.

Međutim, ta potrošnja je još uvijek iznad modernih low-power i sličnih sustava. Ali dosta je jeftinije, a meni je ispalo besplatno jer sam imao sve dijelove po ladicama i kutijama :)
Jedino što tebi možda ne bi odgovaralo je zauzeće prostora. Ja sam to stavio u obično staro kućište. Ne smeta mi jer je smješteno između dva komada namještaja.

Usporedbe radi, kompletan P1 166MHz MMX troši oko 35W (s dva harda, grafičkom, nekoliko kartica, dva memorijska modula - 196MB i sl.) Tog sam do sada koristio kao torent stroj upogonjen LFS-om. Debian squeeze je bio prespor na njemu, ali LFS sa starim 2.6.16 kernelom leti.

BTW P3 komp se nađe za 100-tinjak kn po newsima i sličnim mjestima.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
linux_n00b
Kontakt:

Hvala na pomoći, ali ipak mislim da ću se odlučiti na ovaj Alix uređaj. :)
Odgovori