Koji jezik odabrati
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Koji jezik odabrati
Interesantno, iako se ne mogu baš sasvim složiti..
http://www.streamhead.com/what-programm ... earn-next/
http://www.streamhead.com/what-programm ... earn-next/
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Re: Koji jezik odabrati
Mislim da bi trebao povećati udio ekipa koja zna Lua, Haskell i R. Tu leže pare i siguran posao iz jednog jako dobrog razloga. Istinska poslovna sigurnost se nalazi u području koje nije popularno jer nije "groovy" i popularno, no radi se o analizi informacija. Već neko vrijeme mi dobivamo sve više i više informacija raznih vrsta, no broj ljudi koji znaju to sve analizirat je jako, jako malen. Evo, my two cents.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Neizbježno pitanje: zašto ne x umjesto y? Općenito tako za sve jezike. Čitao sam Seven languages in seven weeks (knjigu koju autor navodi kao povod tom flowchartu), i autorovo objašnjenje zašto tih sedam a ne nekih drugih sedam je očekivano blech. Arbitrarni izbor gdje bi se svaki mogao zamijeniti nekim drugim. Možda za prve dvije točke u flowchartu ponuđeni izbori i jesu najbolji / jedini / najšire prihvaćeni, ali dalje? Web pa Ruby? AI pa Lua? Želim-sve pa Scala? O rly? Ne vidim kome bi ovo moglo biti korisno. A zanimljivo...pa, isto toliko koliko bi bilo da je netko otvorio temu u kojoj bi se raspravljalo o toj temi / gdje bi svi napisali zašto (ne) taj neki jezik. Zanimljivo ljudima koji vole programske jezike :)shrike je napisao/la:Lua, Haskell i R
pa... dajjj je napisao/la:Zanimljivo ljudima koji vole programske jezike
Inače, C++ je samo za game developere? pih...
kad smo već kod toga, jedan intervju da dva developera iz MS tabora na temu C++
C++ Renaissance
C++ je immortal
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Ako će mo filozofirati, sve je to hrpa gluposti. Svi su ti jezici Turing kompletni, pa to znači da među njima nema nikakve razlike u mogućnostima i sve što može jedan mogu i drugi. Razlog zašto sam predložio ove konkretne primjere je to što sam primjetio zanimljivi trend. Radi se o tome da ekipa uči istih nekoliko jezika (python, c++, java, php, ruby,...), ali jednako loše i ono što bih opisao na razini tehničara. (tehničar je tip koji zašarafi šaraf gdje mu se kaže, ali nije sigurno da razumije što i kako radi stroj u koji je upravo zašarafio taj šaraf).
Što to točno znači? Ekipa je u stanju primjeniti istih par trikova upakiranih u brdo različitih oblika da se dobije dojam izvrsnosti, dok je sam kod očajne kvalitete. Većina tih "programera" zapravo ne zna programirati, već zna samo standardne štoseve i to je to. To je razina osnovna-srednja škola, a ne fakultetski obrazovana osoba u toj struci. Mislim da kada bi prešli na jezike koji imaju radikalno drugu svrhu i primjenu da bi bilo forsirani malo proširiti ideje o tome što je moguće a što ne.
Osobno mi je izrazito žao kada me takva ekipa ide uvjeravati da se neke stvari ne mogu isprogramirati, a onda kada im pokažem primjer u 2-3 reda drže usta razjapljena. To su, jelte, profesionalci.
khm.
Evo, za kraj konkretni primjer: kada mi tip mrtav ozbiljan kaže da je bubble sort najefikasniji sort koji postoji dobijem proljev.
Što to točno znači? Ekipa je u stanju primjeniti istih par trikova upakiranih u brdo različitih oblika da se dobije dojam izvrsnosti, dok je sam kod očajne kvalitete. Većina tih "programera" zapravo ne zna programirati, već zna samo standardne štoseve i to je to. To je razina osnovna-srednja škola, a ne fakultetski obrazovana osoba u toj struci. Mislim da kada bi prešli na jezike koji imaju radikalno drugu svrhu i primjenu da bi bilo forsirani malo proširiti ideje o tome što je moguće a što ne.
Osobno mi je izrazito žao kada me takva ekipa ide uvjeravati da se neke stvari ne mogu isprogramirati, a onda kada im pokažem primjer u 2-3 reda drže usta razjapljena. To su, jelte, profesionalci.
Evo, za kraj konkretni primjer: kada mi tip mrtav ozbiljan kaže da je bubble sort najefikasniji sort koji postoji dobijem proljev.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
I have been programming for a very long time. So long that it is incredibly boring to me. At the time that I wrote this
book I knew about 20 programming languages and could learn new ones in about a day to a week depending on how
weird they were. Eventually though this just became boring and couldn’t hold my interest.
What I discovered after this journey of learning is that the languages did not matter, it’s what you do with them.
Zed A. Shaw
Learn Python The Hard Way
-
The Acacia Strain
- Spol: M
jel se ta knjiga preporucuje ili je taj citata izvadak iz te knjige?Nele je napisao/la:I have been programming for a very long time. So long that it is incredibly boring to me. At the time that I wrote this
book I knew about 20 programming languages and could learn new ones in about a day to a week depending on how
weird they were. Eventually though this just became boring and couldn’t hold my interest.
What I discovered after this journey of learning is that the languages did not matter, it’s what you do with them.
Zed A. Shaw
Pa čovjek je u pravu. Ekipa uči jezike samo da bi ih naučila, umjesto da nauči 1-2 ali kvalitetno i sa ciljem. Ako nećeš imati ikakvu primjenu ili potrebu za tim jezikom, čemu ga uopće učiti?
Izvadak iz knjigeThe Acacia Strain je napisao/la:jel se ta knjiga preporucuje ili je taj citata izvadak iz te knjige?Nele je napisao/la:I have been programming for a very long time. So long that it is incredibly boring to me. At the time that I wrote this
Zed A. Shaw
To je zajebancija, right? Barem mi reci da nije FERovca? :neeshrike je napisao/la: Evo, za kraj konkretni primjer: kada mi tip mrtav ozbiljan kaže da je bubble sort najefikasniji sort koji postoji dobijem proljev.
Korist učenja više različitih jezika (ali zbilja različitih, ne samo sintaktički) jest upravo u proširivanju horizonata / znanja, no to ne znači da postoji jedna jedina mogućnost i gotovo - npr. umjesto Haskella bi mogli učiti Erlang ili OCaml ili čak F#.