preporuka/mišljenje o *buntu OSu za stariji IBM

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

nevidljivi_P
Spol: M

preporuka/mišljenje o *buntu OSu za stariji IBM

Post Postao/la nevidljivi_P »

Dakle, htio bi na IBM ThinkPad R40e (Celeron 2.4GHz, 240MB RAM HDD 25GB) staviti neku Linux *buntu distru, razmišljam o Peppermint OS ali me muči to što pod min reqiuremets na njihovom sajtu piše slijedeće:

* i386 or derivative processor (AMD64 and x86_64 are fine as well)
* 256 MB of RAM (possible it works with as little as 192, but not positive)
* 4 GB hard drive space (this is an overestimate just for good measure)

Što mislite kako će funkcionirati na ovoj mašini s obzirom na nedostatak od 16MB RAMa ? Ima li netko možda iskustva s takvim mašinama ? I ima li možda netko neku drugu distru za preporučiti ?

Inače mašina se sad vrti na WIN XP pro sp3 bez nekih većih poteškoća...

edit:
Baš sam blesav :mrgreen: 240 i 256 RAM su jedno te isto, al svejedno, ima li itko iskustva s performansama na takvom kompu ? :)
zole052

Re: preporuka/mišljenje o *buntu OSu za stariji IBM

Post Postao/la zole052 »

Ako si pocetnik u linuxu definitivno probaj sa peppermintom, linux mint lxde ili lubuntu. Najpametnije da poskidas sve i vidis koji ti najvise pase a ako nemas flat pukni jednog na srecu :)

A to kako ce funkcionirati je na tebi da otkrijes ali ne bi bilo na odmet ako uspijes negdje malo jos rabljenog rama nabaviti za taj komp ali trebalo bi sljakati ok ako ne budes radino neke zahtjevne stvari i ako ne budes imao puno programa pokrenutih istovremeno.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nešto s LXDE-om.
I GNOME i XFCE će ti slabo raditi na 256 RAM-a.
Dokupi RAM na makar 512 Mb pa možeš i GNOME i XFCE.
nevidljivi_P

Post Postao/la nevidljivi_P »

Najprije da vam se zahvalim na odgovorima. Hvala ! :)

Ja nisam baš apsolutni početnik u Linuxu, koristim Ubuntu sada već nekih 5 mjeseci i moram reći da je za početnike izvrstan. :) Ali ovaj komp je frendicin koja je apsolutni početnik i Peppermint mi se činio kao vrlo zgodan OS za nju, ali to sada nije bitno.

Da ispričam što je bilo. Uglavnom, instalirao sam peppermint i bio razočaran jer je bio jako jaako spor, čak sporiji od XP što me šokiralo. Primjetio sam to i na Live CDu ali sam mislio da se to događa zato baš što ga koristim Live.

Ali onda sam malo guglao :komp i guglajući naišao na nešto zanimljivo, nešto novo, nešto divlje (za mene početnika). Naime naišao sam upute kako ga ubrzati, primjenio ih (vrlo su jednostavne) i sada dobri stari ThinkPad radi kao dobri novi ThinkPad. Tako da ako imate star/slab laptop poput ovoga slobodnoj instalirajte Peppermint. :)

UPUTE:
1) instalirajte gedit

Kod: Označi sve

sudo apt install gedit
2) preko terminala otvorite odgovarajući file

sudo gedit /etc/init.d/rc
3) u file-u pronađite liniju

CONCURRENCY=none
i zamijenite riječ none sa shell i sejvajte. To kaže Peppermintu da obavlja dva procesa istovremeno a ne jedan po jedan.

4) otvorite drugi file

sudo gedit /etc/sysctl.conf
Kada se otvori skroz na dnu zadnji znak bi tebao biti broj 1. Kliknete iza njega da se pojavi blinkajuća crtica sa možete pisati, stisnete Enter i upišete:

vm.swappiness = 0
i onda naravno sejvate.
To kaže Peppermintu da iskoristi RAM do kraja prije nego što prijeđe na swap.

Nije moje znanje, samo sam preveo s engleskog. :) A ako sam pisao gluposti koje svi znaju izvinjavam se, ali meni je to bilo nešto novo :D pa možda naiđe netko neiskusan kao ja pa mu pomogne. :)
dino__

Post Postao/la dino__ »

Meni je Xubuntu skroz ok radio sa 256 MB RAM-a cak bolje od XP-a,masina je bila IBM NetVista 8305VTG (desktop) :wink:
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ja sam imao Xubuntu na 256 RAM-a.
Neke stvari je bila agonija dočekati da se izvrše.
LXDE je bolje rješenje.
Po nekim testovima na internetu je čak Ubuntu (GNOME) bio brži i agilniji od Xubuntua.
DoDo

Post Postao/la DoDo »

nevidljivi_P je napisao/la: UPUTE:
1) instalirajte gedit

sudo apt install gedit
2) preko terminala otvorite odgovarajući file

sudo gedit /etc/init.d/rc
3) u file-u pronađite liniju

CONCURRENCY=none
i zamijenite riječ none sa shell i sejvajte. To kaže Peppermintu da obavlja dva procesa istovremeno a ne jedan po jedan.
Ovo oznacava koristenje vise dretvi prilikom startupa i nema nikakovog poboljsanja u performansama ako imas jedan procesor. To je zgodno ako imas visejezgreni procesor.
nevidljivi_P je napisao/la: 4) otvorite drugi file

sudo gedit /etc/sysctl.conf
Kada se otvori skroz na dnu zadnji znak bi tebao biti broj 1. Kliknete iza njega da se pojavi blinkajuća crtica sa možete pisati, stisnete Enter i upišete:

vm.swappiness = 0
i onda naravno sejvate.
To kaže Peppermintu da iskoristi RAM do kraja prije nego što prijeđe na swap.
Swappiness se stavlja na 0 tek ako pouzdano znas da nikad neces napuniti do kraja svoj RAM jer, u suprotnom, kad ti se napuni RAM i prijedje se na swap, nema cacheiranja swappanih page-ova u ram nego se ide direktno na disk, sto rezultira katastrofalno losim performansama (ne mozes ni misa pomaknuti).

Ja obicno volim staviti swappiness na cca 15-20, ovisno o tome koliko je rama u masini. Nulu stavljam tek na masinama s vise od 4 GB rama ako znam da se na njima nece pokretati 4 instance matlaba i 6 instanci openofficea istovremeno :-P.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

tiny core linux , wolvix ili damm small
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

DoDo je napisao/la:...
ako znam da se na njima nece pokretati 4 instance matlaba i 6 instanci openofficea istovremeno :-P.

matlab -nodesktop -nosplash
pa ces moci jos nesto pokrenut ;)
zole052

Post Postao/la zole052 »

odin je napisao/la:tiny core linux , wolvix ili damm small
nevidljivi_P je napisao/la:Ali ovaj komp je frendicin koja je apsolutni početnik i Peppermint mi se činio kao vrlo zgodan OS za nju, ali to sada nije bitno.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori