Najprije da vam se zahvalim na odgovorima. Hvala !
Ja nisam baš apsolutni početnik u Linuxu, koristim Ubuntu sada već nekih 5 mjeseci i moram reći da je za početnike izvrstan.

Ali ovaj komp je frendicin koja je apsolutni početnik i Peppermint mi se činio kao vrlo zgodan OS za nju, ali to sada nije bitno.
Da ispričam što je bilo. Uglavnom, instalirao sam peppermint i bio razočaran jer je bio jako jaako spor, čak sporiji od XP što me šokiralo. Primjetio sam to i na Live CDu ali sam mislio da se to događa zato baš što ga koristim Live.
Ali onda sam malo guglao

i guglajući naišao na nešto zanimljivo, nešto novo, nešto divlje (za mene početnika). Naime naišao sam upute kako ga ubrzati, primjenio ih (vrlo su jednostavne) i sada dobri stari ThinkPad radi kao dobri novi ThinkPad. Tako da ako imate star/slab laptop poput ovoga slobodnoj instalirajte Peppermint.
UPUTE:
1) instalirajte gedit
2) preko terminala otvorite odgovarajući file
3) u file-u pronađite liniju
i zamijenite riječ none sa shell i sejvajte. To kaže Peppermintu da obavlja dva procesa istovremeno a ne jedan po jedan.
4) otvorite drugi file
Kada se otvori skroz na dnu zadnji znak bi tebao biti broj 1. Kliknete iza njega da se pojavi blinkajuća crtica sa možete pisati, stisnete Enter i upišete:
i onda naravno sejvate.
To kaže Peppermintu da iskoristi RAM do kraja prije nego što prijeđe na swap.
Nije moje znanje, samo sam preveo s engleskog.

A ako sam pisao gluposti koje svi znaju izvinjavam se, ali meni je to bilo nešto novo

pa možda naiđe netko neiskusan kao ja pa mu pomogne.