XBMC uskoro u Fedori! (uz vasu pomoc)

Diskusije usko vezane uz Fedora i srodne distribucije (RHEL, CentOS...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
valent
Spol: M
Kontakt:

XBMC uskoro u Fedori! (uz vasu pomoc)

Post Postao/la valent »

Potaknut člankom na naslovnici LZS-a o XBMC media centru odlučio sam malo pokrenuti raspravu o tome da se XBMC pojavi u Fedora repozitorijima.

Trenutna problematika je kao i za ostale multimedijalne aplikacije koje koriste codece i multimedijalne librarije za koje postoje patenti...

Rješenje bi bilo, kao i za druge slične aplikacije, odijeliti "čisti" kod od "prljavog" koda te napraviti dva seta paketa, oni koji mogu ići u glavni fedora repozitorij i drugi dio koji bi bio u RPM Fusion repozitoriju.

Pozivam sve koji imaju volje, znanja i vremena da se uključe u raspravu i pomognu da se XBMC Media Centar pojavi uskoro u Fedori.

rasprava je ovdje započeta: http://xbmc.org/forum/showthread.php?p=476114
Grof
Site Admin

Re: XBMC uskoro u Fedori! (uz vasu pomoc)

Post Postao/la Grof »

valent je napisao/la: Rješenje bi bilo, kao i za druge slične aplikacije, odijeliti "čisti" kod od "prljavog" koda te napraviti dva seta paketa, oni koji mogu ići u glavni fedora repozitorij i drugi dio koji bi bio u RPM Fusion repozitoriju.

Pozivam sve koji imaju volje, znanja i vremena da se uključe u raspravu i pomognu da se XBMC Media Centar pojavi uskoro u Fedori.
Znaš li ti koliko je to komplicirano za raditi?? (i to opet zato jer Fedora komplicira sa licencama, a paketi se, velo često u multimedijalnom svijetu oslanjaju na patente i ostale licence koje nisu GPL).

Svojevremeno sam imao entuzijazma i želje podijelit MLT framework na free i non-free. Na kraju se, uz rasprave po fedora forumu ustanovilo, da se to ne isplati. Puno posla, za mali učinak, te je cijeli paket otišao na RPM Fusion, gdje je i dan danas.

BTW, jel neko počeo pakirati taj XBMC? (ne, meni se ne da :) )
Zadnje sam složil OpenShot paket i nitko da ga pregleda, pa da ide u RPMF...
...ma jeb** ti ja Fedoru takvu.... fakat me počela frustrirati....
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Grofe, pa što se to s tobom događa... šalješ kritike stalno na krivu adresu. :misli

Ako gledaš pragamtično, jasno je da je Fedora "pljuga" što se tiče tog aspekta, ali principijelno gledano to nije Fedorina krivica, nego takvo stanje sa softverskim patentima i pravima (nažalost)... :?
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ništa... nego me čisto pragmatično uzrujavaju nek stvari. O kada bolje razmislim, zašto da se oko toga uzrujavam???

Pa distra se lako promijeni ;)

A ja sam još uvijek Linuxaš :) (i da, i dalje održavam svoje pakete na Fedori i održavati ću. I molim se RPMFusionašima da dignu Koji i Bodhi za RPM Fusionu jer bu tak puno lakše paketarima )
valent
Kontakt:

Post Postao/la valent »

XBMC se nalazi spreman za izlazak u RPM Fusion repozitoriju, samo što nije! Još malo strpljenja...
valent
Kontakt:

Post Postao/la valent »

Grof je napisao/la:Ništa... nego me čisto pragmatično uzrujavaju nek stvari. O kada bolje razmislim, zašto da se oko toga uzrujavam???

Pa distra se lako promijeni ;)

A ja sam još uvijek Linuxaš :) (i da, i dalje održavam svoje pakete na Fedori i održavati ću. I molim se RPMFusionašima da dignu Koji i Bodhi za RPM Fusionu jer bu tak puno lakše paketarima )
Promjenom distre nisi apsolutno ništa napravio, već samo podlegao stvarima protiv kojih se "boriš". Prihvatio si stanje kakvo je, isto kao da si ih podržao. Treba se zalagati protiv glupih i nemoralnih zakona, a ne podržavati ih podlijeganjem istima. Ubuntu nije u ništa boljoj poziciji od Fedore što se tiće patentnih prava :(

Za tebe kao da je napravljena ova nova distribucija o kojoj svi pričaju, možda si i čuo za nju - Fedora Community Remix, probaj pa javi kako ti radi ;)
Odgovori