Problemi s instalacijom linuxa

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Dragana

Problemi s instalacijom linuxa

Post Postao/la Dragana »

Evo ovako, imam taj svoj FAMOZNI laptop sa Via Chrome 9 grafickom , sto smo vec svi utvrdili i vec sam se pomirila s tim da nema nista od Compiza...

Svejedno sam se odlucila na linux i pokusala instalirati gotovo sve distribucije. Evo ovako : distribucije temeljene na Ubuntu uopce ne rade, niti live cd niti se mogu instalirati na laptop.
Mandriva također ne radi samo se pojavi crni zaslon.

PCLinuxOS radi dobro i mogu ga ucitat, i to sam uspjela ucitat ga samo na particiju preko windowsa, jer sam prvo probala na 4. particiju a imam ih toliko jer imam 160giga.
No cim pozelim podesit pozadinu , rezoluciju promjenit trazi da se rebootira i nakon reboota ne radi, upisem lozinku i korisnicko ime i zatim kad upisem startx pise mi 'no screens found' i naravno nista ne radi.

Jucer sam ucitala Dream liux i nisam nista mjenjala, danas upalim laptop i ne radi. Zablokira se tamo na ulazu.
Imala sam Open Suse i on je radio i to u dual bootu sa windowsima ali on mi se zbilja ne sviđa.
Fedora se također hoće instalirati al kad probam upaliti ponovo komp zablokira se. :o
Netko nesto zna ? :? :)
Grof
Site Admin

Re: Problemi s instalacijom linuxa

Post Postao/la Grof »

Po ovome što sad znamo nitko ništa ne zna, no to ne znači da nećemo znati ;)

Malo se šalim, no nisi nam rekla kako to zablokira i kako to se neće učitat. Puno je razloga zašto nešto stane. Moramo ustanoviti zašto.

Bilo bi za početak dobro da se usredotočimo na jednu distribuciju koja ti se sviđa i koju bi htjela imati na laptopu. Sve je Linux i sve bi trebalo raditi, samo da ustanovimo u čemu je problem.
Dakle, prvo izaberi koju distru hoćeš na laptopu, pa ćemo po njoj drljat i proučavati zašto ne radi.
Dragana

Post Postao/la Dragana »

E pa sad. Ja bi najvise htjela Fedoru.
Zato sto sam vidjela pri pocetku instalacije da mi je nesto kao prepoznala grafičku , ali njoj najduze treba da se učita pa mi se neće dati sto put isprobavati.

Mozda dreamlinux 3.0 kad danas dobijem cd, jer kod sebe imam ovaj 2.2 i lijepo izgleda na laptopu .
Ili taj PCLinuxOs njega instaliram ali mozda krivo jer zablokira tek kad promjenim nesto pozadinu ili rezoluciju.
Jedan od ta dva. Kad dobijem cd javim di je zapelo.

Ili kad bi neko bio tako ljubazan pa kad bi mi objasnio kako da instaliram i podesim nesto od ovoga malo detaljnije. Naravno za početak instalacija.

Ova druga dva linuxa koja sam rekla stvarno im ne treba dugo da se instaliraju.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Da, vidiš... teško je sve disre probati i tražiti u njima greške....

Možda ne bi bilo loše da prvo probamo neku ubuntu distru (sad će me administrator prozivat za reklamu ubuntua :D ), jer je dobra podrška i lako možemo naći kvar, a ako je kvar do kernela ili modula, onda se taj kvar možda pojavljuje i na drugim distrama, no dok ne krenemo instalirati ne možemo znati ništa...
iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Predlažem Ubuntu 8.04. Jeste da je u Alphi, ali ima novi kernel, a samim time vjerovatno i podršku za grafičku karticu, koja mi se čini kao glavni izvor problema.
Samo redovito radit update dok ne izađe finalna verzija.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
GNU-Linux

Post Postao/la GNU-Linux »

Ako problem nije riješen,reci kakva je trenutna situacija,možda mogu pomoći.
GoRun

Post Postao/la GoRun »

Hej, pozdrav...totalni sam početnik na linuxima i da, svjestan sam da me čeka jedno mučno razdoblje dok se na njega priviknem...instalirao sam kubuntu 7.10 jer je to jedino što imam od distribucija (zapravo imam i ubuntu studio, ali taj me ne zanima) i nakon dugog i mučnog pokušavanja patricioniranja diska odustao sam od manualnog i odabrao opciju gdje on sam automatski sebi namjesti particije na prethodno ostavljenom neparticioniranom prostoru...no prvo što me je pomalo zbunilo jest poruka pri kraju instalacije koja glasi: "ne mogu pristupiti sigurnosnim osvježenjima" gdje sam skontao da mi treba konekcija na internet koja, naravno, nije još namještena (pošto koristim wireless)...ako mi netko može objasniti što su ta "sigurnosna osvježenja", nešto kao update? Dalje, kasnije nakon instalacije i početka korištenja skontao sam da mi wireless apsolutno ne radi i nikako ga ne mogu namjestiti...pa molio bih vas ako postoje neke detaljne upute o korištenju kubuntua 7.10 negdje na webu, da mi ostavite link, ili još bolje ako ima netko te upute kod sebe da mi pošalje na mail (go.run.love@gmail.com)...unaprijed hvala...
Zadnja izmjena: GoRun, dana/u 04 srp 2008, 15:19, ukupno mijenjano 1 put.
1.3845983784950983 + 0,6154016215049017 = 2 ... kava
Markec

Post Postao/la Markec »

GoRun je napisao/la:Hej, pozdrav...totalni sam početnik na linuxima i da, svjestan sam da me čeka jedno mučno razdoblje dok se na njega priviknem...instalirao sam kubuntu 7.10 jer je to jedino što imam od distribucija (zapravo imam i ubuntu studio, ali taj me ne zanima) i nakon dugog i mučnog pokušavanja patricioniranja diska odustao sam od manualnog i odabrao opciju gdje on sam automatski sebi namjesti particije na prethodno ostavljenom neparticioniranom prostoru...no prvo što me je pomalo zbunilo jest poruka pri kraju instalacije koja glasi: "ne mogu pristupiti sigurnosnim osvježenjima" gdje sam skontao da mi treba konekcija na internet koja, naravno, nije još namještena (pošto koristim wireless)...ako mi netko može objasniti što su ta "sigurnosna osvježenja", nešto kao update? Dalje, kasnije nakon instalacije i početka korištenja skontao sam da mi wireless apsolutno ne radi i nikako ga ne mogu namjestiti...pa molio bih vas ako postoje neke detaljne upute o korištenju kubuntua 7.10 negdje na webu, da mi ostavite link, ili još bolje ako ima netko te upute kod sebe da mi pošalje na mail...unaprijed hvala...
evo par uputa, nadam se da će ti pomoći http://sistemac.carnet.hr/node/269
iskreno nema ti previse tutorijala za kubuntu na hrvatski, ako te zanima onaj za engleski samo upisi u google kubuntu tutorijal.
a i preporučujem da pratiš neke online časopise, recimo Gnuzila http://gnuzilla.fsnserbia.org/ imas i fullcircle http://fullcirclemagazine.org/ (on je na engleskome) uglavnom isprobavaj razne opcije, čak i gledaj naše stare teme na forumu, uglavnom su poučne :D
sretno na linuxu
GoRun

Post Postao/la GoRun »

Hej...hvala puno...budem vidio, sigurno će mi pomoći...
1.3845983784950983 + 0,6154016215049017 = 2 ... kava
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Zavisi kaku wifi karticu imaš ja imam canyonku ijedino mi preko nje rdi BSD-desktop
a mislim da bi trebo i openBSD-pošto ima ra link drivere u sebi-
pozdrav :)
I am the one and only....
Odgovori