Windows vista---->Ubuntu
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Windows vista---->Ubuntu
E ovako prvo vas sve pozdravljam a sad ja imam vistu sada bih htio preci na ubuntu vec sam narucio cd pa bih vas pitao jeli komplicirano za instalirati Ubuntu a zelio bih imati Dual bot s ubuntuom i vistom pa da mi samo objasnite.Jos sam novi u linux svijetu pa tako da neznam bukvalno nista
- glaskoncILLa
Re: Windows vista---->Ubuntu
moras pripremiti slobodni prostor na hard disku i nakon toga samo ubaci instalacijski cd i prati upute, ubuntu ce odraditi sve sto trebas.
sami tijek instalacije imas detaljno opisan na ubuntu web stranicama.
postoji i varijanta gdje ubuntu mozes instalirati unutar windowsa, ali mislim da je bolje da to napravis na gore opisani nacin.
sami tijek instalacije imas detaljno opisan na ubuntu web stranicama.
postoji i varijanta gdje ubuntu mozes instalirati unutar windowsa, ali mislim da je bolje da to napravis na gore opisani nacin.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Pogledaj i naš wiki.
Tamo imaš isto tako detaljno opisanu instalaciju Ubuntua kao i mnoge druge korisne stvari za Linux početnike.
Kao što je prije rekao glaskonciLLa ako hoćeš imati dual boot s Vistom, prije instalacije odvoji jednu praznu particiju na koju ćeš instalirati Ubuntu.
Nakon instalacije ćeš kod bootanja moći birati koji ćeš OS koristiti.
Tamo imaš isto tako detaljno opisanu instalaciju Ubuntua kao i mnoge druge korisne stvari za Linux početnike.
Kao što je prije rekao glaskonciLLa ako hoćeš imati dual boot s Vistom, prije instalacije odvoji jednu praznu particiju na koju ćeš instalirati Ubuntu.
Nakon instalacije ćeš kod bootanja moći birati koji ćeš OS koristiti.
Ok ali nekuzim kako da pripremim prostor na hardu
mislim,mjesta imam dosta ili na nesto drugo mislite
- glaskoncILLa
dakle, tvoj hard disk je podijeljen u nekakve logicke cjeline. te cjeline se zovu particije.
cijeli hard moze biti samo jedna particija, a moze ih biti nekoliko.
recimo, ako na toj svojoj Visti otvoris Computer vidjeti ces da se tvoj hard disk naziva C:.
Ukoliko imas nekoliko particija, onda ce one biti oznacene kao da su posebni hard diskovi, odnosno imati ces C: drive, D: drive i tako dalje, ovisno o broju particija.
broj i velicina particija se mogu mijenjati i za to postoje razni toolovi (aplikacije).
ako ti je otprilike jasno o cemu pricam, preporucam ti neki tool tipa Partition magic koji ce moci promijeniti velicinu tvoje postojece particije/a i koji je relativno jednostavan za koristenje.
ako nisi bas siguran, onda je mozda bolje da pozoves nekoga tko ce to odraditi umjesto tebe jer svaka takva intervencija moze uzrokovati gubljenje svih podataka na hardu, dakle bilo bi pozeljno da napravis backup svega sto ti je jako vazno i naravno da znas sto radis.
recimo, ako na toj svojoj Visti otvoris Computer vidjeti ces da se tvoj hard disk naziva C:.
Ukoliko imas nekoliko particija, onda ce one biti oznacene kao da su posebni hard diskovi, odnosno imati ces C: drive, D: drive i tako dalje, ovisno o broju particija.
broj i velicina particija se mogu mijenjati i za to postoje razni toolovi (aplikacije).
ako ti je otprilike jasno o cemu pricam, preporucam ti neki tool tipa Partition magic koji ce moci promijeniti velicinu tvoje postojece particije/a i koji je relativno jednostavan za koristenje.
ako nisi bas siguran, onda je mozda bolje da pozoves nekoga tko ce to odraditi umjesto tebe jer svaka takva intervencija moze uzrokovati gubljenje svih podataka na hardu, dakle bilo bi pozeljno da napravis backup svega sto ti je jako vazno i naravno da znas sto radis.
...."Have you mooed today?"...
- Suko
- Site Admin
Isto tako i CD Ubuntua koji ćeš dobiti sadrži program koji se zove Gparted (Partition Editor). Pomoću njega možeš također izraditi posebnu particiju na hard disku na koju ćeš instalirati Ubuntu.glaskoncILLa je napisao/la:dakle, tvoj hard disk je podijeljen u nekakve logicke cjeline. te cjeline se zovu particije.
Također imaš detaljne upute na hrvatskom jeziku na našem wikiju, pa ih malo prouči.
Inače, ako nisi siguran što radiš, particioniranje možeš vježbati na nekom USB sticku koji ti ne treba.
Tako da, ako pogriješiš, pa izbrišeš podatke sa USB-a ne bude štete.
Ja imam ce i de na de mi je vista jer je puno veci a c je mal ostalo mi je 10 gb slobodno u na de puino vise pa dali mogu ja na ce inst. ubuntu??
- Suko
- Site Admin
Možeš.
10 Gb ti je skroz dosta za početak.
Samo, trebaš znati da će ti Ubuntu izbrisati sve na toj particiji, tako da napraviš backup ako imaš neke važne stvari tamo.
Ona particija na kojoj ti je Vista neće nastradati ako sve pravilno uradiš, ali ne bi bilo loše da i na njoj napraviš backup, jer ne bi bio prvi početnik koji si je pobrisao cijeli disk jer nije pazio što radi.
I malo molim te pripazi na pravopis, jer te je teško razumjeti.
10 Gb ti je skroz dosta za početak.
Samo, trebaš znati da će ti Ubuntu izbrisati sve na toj particiji, tako da napraviš backup ako imaš neke važne stvari tamo.
Ona particija na kojoj ti je Vista neće nastradati ako sve pravilno uradiš, ali ne bi bilo loše da i na njoj napraviš backup, jer ne bi bio prvi početnik koji si je pobrisao cijeli disk jer nije pazio što radi.
I malo molim te pripazi na pravopis, jer te je teško razumjeti.
ok hvala,ma ja gledam tv dok pisem pa ima pogresaka
a sto bih mogao napraviti da mi se D izbriše,di bih mogao pogriješiti
- DoDo
Teoretski nigdje, no za svaki slučaj napravi backup važnih podataka. To je dobro raditi uvijek, bez obzira da li imaš na umu skoru (re)instalaciju OS-a. Nikad ne znaš što ti se može dogoditi s hard diskom ili s računalom. Uvijek je dobro imati backup važnih podataka.Skywalker je napisao/la:ok hvala,ma ja gledam tv dok pisem pa ima pogresakaa sto bih mogao napraviti da mi se D izbriše,di bih mogao pogriješiti
Postupak instalacije nije težak i vrlo je slikovito objašnjen na našem wikiju
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr