SSD diskovi... Imate li preporuku
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: SSD diskovi... Imate li preporuku
Da, trebala bi biti ta ploča. Zašto je problem što je samo jedna ta utičnica (slot) za SSD?
Nije problem,... ali da imaš dva M.2 utora, u drugi bi ubacio ovaj svoj stari SSD i direktno iz novog kompa bi probao pristupiti podacima koji su na njemu (a i ostao bi ti u kompu kao drugi disk za back up ili kaj ti već treba ako je ispravan i ne treba ti vanjsko kućište).
Ja u jednom od PC-a imam ovu MBO i u gornjem M.2 utoru je primarni disk, u donjem sekundarni pa sam mislio da možda imaš sreće, al jbg...
Ja u jednom od PC-a imam ovu MBO i u gornjem M.2 utoru je primarni disk, u donjem sekundarni pa sam mislio da možda imaš sreće, al jbg...

Nema problema, nisam protiv vanjskog spajanja, imam dovoljno utora na kućištu računala.
No, postupak bi bio sljedeći: trebam kupiti jedno kućište za svoju "plosnatu pločicu" (ranije opisani SSD), smjestiti stari SSD u to kućište, potom ga utaknuti u utor na računalu i nadati se da će moći pročitati podatke?
No, postupak bi bio sljedeći: trebam kupiti jedno kućište za svoju "plosnatu pločicu" (ranije opisani SSD), smjestiti stari SSD u to kućište, potom ga utaknuti u utor na računalu i nadati se da će moći pročitati podatke?
Tako je, kupiš kućište za SSD, ugradiš SSD, jedan kraj kabela (USB-C) uštekaš u kućište, drugi kraj (USB-C na USB-A i USB-C na USB-C,.. kaj već dobiješ ili kaj kupiš) uštekaš u PC i to je to, koristiš taj disk kao i bilo koji drugi prijenosni disk ili USB memoriju.
EDIT: Sad sam preventivno ponovno bacio oko na tvoju MBO i koliko vidim ti na zadnjoj strani gdje su ulazi/izlazi na MBO nemaš USB-C ulaz
tako da pripazi kad kupuješ kućište za SSD da uz njega dobiješ USB-C na USB-A kabel (ili USB-C na USB-C kabel sa USB-A adapterom jer ti adapteri nisu baš jeftini)
EDIT: Sad sam preventivno ponovno bacio oko na tvoju MBO i koliko vidim ti na zadnjoj strani gdje su ulazi/izlazi na MBO nemaš USB-C ulaz

Tako mi svega, ovo zbilja radi
Dostupni su mi SVI davno otpisani i prežaljeni podaci, a sad vjerujem da je u starom PC-u zbilja matična bila krivac za sve. Čudi me samo što je serviser tvrdio da nije nikako mogao pročitati moj disk, a meni se sad otvorilo sve i smjesta, nakon 15-minutne gnjavaže sa spajanjem.
Dragi @bertone, ne mogu reći da ću ti ikada platiti piće i da ćemo se ikada sresti u stvarnome svijetu, ali od srca zato govorim i stvarno mislim: Bog te blagoslovio!
Inače, kupio sam Eksterno kućište UGREEN, SSD M.2 2230-2280 B-Key. Hvala i trgovcu, sve je prošlo bez teškoća.

Dragi @bertone, ne mogu reći da ću ti ikada platiti piće i da ćemo se ikada sresti u stvarnome svijetu, ali od srca zato govorim i stvarno mislim: Bog te blagoslovio!
Inače, kupio sam Eksterno kućište UGREEN, SSD M.2 2230-2280 B-Key. Hvala i trgovcu, sve je prošlo bez teškoća.
Oprosti, @Cooleech, previdio sam ovaj post. U pravu si, formatirano je kao ext4.
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M

Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Super, sad si (ako već nisi) prebaci sve bitne stvari na novi komp, stari SSD formatiraj u ExFat da bude čitljiv u svakom OS-u i imaš back up disk od pola terabajta za 20€rudar je napisao/la: ↑11 lip 2025, 12:29 Tako mi svega, ovo zbilja radiDostupni su mi SVI davno otpisani i prežaljeni podaci, a sad vjerujem da je u starom PC-u zbilja matična bila krivac za sve. Čudi me samo što je serviser tvrdio da nije nikako mogao pročitati moj disk, a meni se sad otvorilo sve i smjesta, nakon 15-minutne gnjavaže sa spajanjem.

Za kavu/sok tko zna,... ako se sve poklopi u narednih godinu dvije kako sam zamislio, dolazi doma ponovno motor, a sa njime i putovanja po lijepoj našoj

Najviše bih volio da PC uopće nije zakazao, ali u nastaloj situaciji ovo je rješenje bilo znatno iznad mojih očekivanja. I korisno, i poučno, ne može bolje. Hvala još jednom i lijep pozdrav!