SSD diskovi... Imate li preporuku

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

rudar
Spol: M

Re: SSD diskovi... Imate li preporuku

Post Postao/la rudar »

Da, trebala bi biti ta ploča. Zašto je problem što je samo jedna ta utičnica (slot) za SSD?
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Nije problem,... ali da imaš dva M.2 utora, u drugi bi ubacio ovaj svoj stari SSD i direktno iz novog kompa bi probao pristupiti podacima koji su na njemu (a i ostao bi ti u kompu kao drugi disk za back up ili kaj ti već treba ako je ispravan i ne treba ti vanjsko kućište).

Ja u jednom od PC-a imam ovu MBO i u gornjem M.2 utoru je primarni disk, u donjem sekundarni pa sam mislio da možda imaš sreće, al jbg... :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Nema problema, nisam protiv vanjskog spajanja, imam dovoljno utora na kućištu računala.

No, postupak bi bio sljedeći: trebam kupiti jedno kućište za svoju "plosnatu pločicu" (ranije opisani SSD), smjestiti stari SSD u to kućište, potom ga utaknuti u utor na računalu i nadati se da će moći pročitati podatke?
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Tako je, kupiš kućište za SSD, ugradiš SSD, jedan kraj kabela (USB-C) uštekaš u kućište, drugi kraj (USB-C na USB-A i USB-C na USB-C,.. kaj već dobiješ ili kaj kupiš) uštekaš u PC i to je to, koristiš taj disk kao i bilo koji drugi prijenosni disk ili USB memoriju.

EDIT: Sad sam preventivno ponovno bacio oko na tvoju MBO i koliko vidim ti na zadnjoj strani gdje su ulazi/izlazi na MBO nemaš USB-C ulaz pface tako da pripazi kad kupuješ kućište za SSD da uz njega dobiješ USB-C na USB-A kabel (ili USB-C na USB-C kabel sa USB-A adapterom jer ti adapteri nisu baš jeftini)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

:thmb-up
rudar

Post Postao/la rudar »

Tako mi svega, ovo zbilja radi ::bravo Dostupni su mi SVI davno otpisani i prežaljeni podaci, a sad vjerujem da je u starom PC-u zbilja matična bila krivac za sve. Čudi me samo što je serviser tvrdio da nije nikako mogao pročitati moj disk, a meni se sad otvorilo sve i smjesta, nakon 15-minutne gnjavaže sa spajanjem.

Dragi @bertone, ne mogu reći da ću ti ikada platiti piće i da ćemo se ikada sresti u stvarnome svijetu, ali od srca zato govorim i stvarno mislim: Bog te blagoslovio!

Inače, kupio sam Eksterno kućište UGREEN, SSD M.2 2230-2280 B-Key. Hvala i trgovcu, sve je prošlo bez teškoća.
rudar

Post Postao/la rudar »

Cooleech je napisao/la: 09 lip 2025, 09:33 Prije će biti da ti je na SSD-u datotečni sistem kojeg on nije mogao pročitati (tipa ext4 ili slični linux fs).
Serviseri računala nisu baš najpametnija masa, govorim iz osobnog iskustva (završio sam za servisera računala :-D).
Oprosti, @Cooleech, previdio sam ovaj post. U pravu si, formatirano je kao ext4.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

rudar je napisao/la: 11 lip 2025, 13:05Oprosti, @Cooleech, previdio sam ovaj post. U pravu si, formatirano je kao ext4.
:thmb-up
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

rudar je napisao/la: 11 lip 2025, 12:29 Tako mi svega, ovo zbilja radi ::bravo Dostupni su mi SVI davno otpisani i prežaljeni podaci, a sad vjerujem da je u starom PC-u zbilja matična bila krivac za sve. Čudi me samo što je serviser tvrdio da nije nikako mogao pročitati moj disk, a meni se sad otvorilo sve i smjesta, nakon 15-minutne gnjavaže sa spajanjem.

Dragi @bertone, ne mogu reći da ću ti ikada platiti piće i da ćemo se ikada sresti u stvarnome svijetu, ali od srca zato govorim i stvarno mislim: Bog te blagoslovio!

Inače, kupio sam Eksterno kućište UGREEN, SSD M.2 2230-2280 B-Key. Hvala i trgovcu, sve je prošlo bez teškoća.
Super, sad si (ako već nisi) prebaci sve bitne stvari na novi komp, stari SSD formatiraj u ExFat da bude čitljiv u svakom OS-u i imaš back up disk od pola terabajta za 20€ :-D

Za kavu/sok tko zna,... ako se sve poklopi u narednih godinu dvije kako sam zamislio, dolazi doma ponovno motor, a sa njime i putovanja po lijepoj našoj :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

bertone je napisao/la: 11 lip 2025, 22:19Super, sad si (ako već nisi) prebaci sve bitne stvari na novi komp, stari SSD formatiraj u ExFat da bude čitljiv u svakom OS-u i imaš back up disk od pola terabajta za 20€ :-D
Najviše bih volio da PC uopće nije zakazao, ali u nastaloj situaciji ovo je rješenje bilo znatno iznad mojih očekivanja. I korisno, i poučno, ne može bolje. Hvala još jednom i lijep pozdrav!
Odgovori