TheDado - ja sam novi :)

Ukratko se predstavite.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
Dobrodošli na forum portala linuxzasve.com. Ovo je mjesto gdje se ukratko možete predstaviti - slobodno otvorite novu temu i ukratko nam recite nešto o sebi. Također, poželjno je odmah ispuniti profil sa informacijama (Profil/Postavke, gore lijevo).
TheDado
Spol: M

TheDado - ja sam novi :)

Post Postao/la TheDado »

Pozdrav svima.

Moje ime je Damir. Od malih nogu sam oko računala i fasciniran s njima. Međutim nikad se nisam bavio Linuksom a htio bih naučiti da barem vidim o čemu se tu radi i kako se snalazi u svemu tome. Nadam se da ću na tom putu moći računati na vas dame i gospodo! :)

Prije cca godinu dana probao sam se igrati virtualnom mašinom, međutim to je bilo toliko nespretno da sam odustao. E sad dolazimo do problema. Od jednog kolege s drugog foruma sam kupio HP OMEN laptop s ciljem da ponovno probam naučiti Linuks. :) Međutim na HP stranici nema drivera za Linuks već samo za WIn. Što sad to znači? Da mi pola laptopa neće raditi? Hoće li biti kakvih problema? O Linuksu trenutno nemam pojma i uopće mi nije palo na pamet da driveri za laptop ne bi postojali. Zar sam se zeznuo i kupio "krivi" laptop?

Poznajem osnove programiranja, baze podataka i nešto web dizajna. Inače imam 40 i bavim se ekonomijom. Znam, tužna priča... Umjesto u IT... Ah...
Cooleech
Moderator

Re: TheDado - ja sam novi :)

Post Postao/la Cooleech »

Pozdrav i dobro nam došao!
Što se tiče drivera, ne trebaš se brinut. Samo skini distru koju planiraš instalirat na laptop, digni je sa USB stika/diska/DVD-a/čegagod i odmah možeš vidjet kako i što radi.
Za razliku od Windowsa gdje moraš pretraživat drivere, na Linuxu je to većinom u samom kernelu. Znači, nema traganja za opskurnim stranicama i kojekakvim driverima, većina će raditi van-kutije (out-of-box).
Ako i zatrebaš neki driver, lako se instalira preko paketnog managera ili sličnih aplikacija, opet nema traganja tko zna di.

I za kraj - uživaj i slobodno istražuj, pitaj, traži. ;-)
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Dobro nam došao. Samo naprijed, uzmi tu Cooleechevu skriptu i sve je riješeno za par minuta. Nije da te nagovaram, ali vjeruj, vrijedi probati. Ako sam ja uspio na 2 laptopa sve posložiti, i ti ćeš.
Arch ti je Bog Bogova.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
TheDado

Post Postao/la TheDado »

Hahaha hvala na dobrodošlici! Uf već sam se prepao da sam bacio pare za nešto što ne mogu koristiti.

Nego odakle da krenem? Neki tutorial? Mislio sam nešto s UDEMY.
Cooleech
Moderator

Imaš hrpu tutorijala na YouTubeu, Odyseeu i sličnim streaming siteovima, samo ukucaj što te zanima.
Arch ti ipak nebih preporučio za prvu distru, radije nešto što je jednostavno za instalirati tipa Linux Mint ili čak Zorin OS.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Dobrodošao, ako nemaš još u glavi sa kojim Linuxom bi krenuo, složiti ću se s cooleechom da ne ideš odmah na Arch (sorry Vl@do, ali doći će vrijeme za Arch),... Linux Mint ili još bolje Linux Mint Debian Edition su za početak čist OK.
Što se tiče tvog upita oko HP Omena, HP je izdao već više generacija tog laptopa tako da bez opisa i oznake točnog modela bilo što da napišemo (ako znamo) je nemoguće i zato, probaj prvo neki Live LInux s USB-a pa ćeš vidjeti što i kako radi ili ne radi.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
TheDado

Post Postao/la TheDado »

Što je Arch? :)

Mislio sam instalirati Ubuntu jer ga dosta tutoriala pokriva. Na UDEMY dosta njih pokriva nešto što se zove CENT OS. Ili tak nekako. Tutoriali dosta prate command line operacije a nisam baš vidio neke koji se bave baš radom u samom OS. Snalaženjem i slično. Da li se sve to svodi baš na administriranje servera, mreža čega već? Da, teško je uperiti prstom u početak.

A laptop je model OMEN HP - 17-an112nm. Unutra je ovo:
CPU
Intel® CoreTM i5-8300H (2.3 GHz base frequency, up to 4 GHz with Intel® Turbo Boost Technology, 8 MB cache, 4 cores)
Memory, standard
8 GB DDR4-2666 SDRAM (1 x 8 GB)
Video graphics
NVIDIA® GeForce® GTX 1060 (6 GB GDDR5 dedicated)

RAM mislim proširiti na 16.
Cooleech
Moderator

Već sam ti napisao gdje ćeš naći sve što te zanima. Pusti Udemy. Sve što za početak trebaš znat je kako instalirat distru koju želiš (Arch, CentOS, Ubuntu, Linux Mint i slično su distribucije linuxa ili skraćeno distre).
Moj savjet ti je; zaobiđi Ubuntu, kreni s Linux Mintom ili ZorinOS-om koji su bazirani na Ubuntuu, a daleko su bolji izbor.

Kad doznaš za nešto što se zove Desktop Enviroment, onda ti savjetujem Xfce (lagan, brz) ili Mate (malo kilaviji od Xfcea ali malo bolje složen) ili Cinnamon (najbolji izbor u odnosu na lakoću, brzinu i opcije) ili KDE ("najteži" je među navedenim ali moj favorit upravo zbog opcija). Od popularnijih DE-a imaš još i Gnome kojeg prezirem iz raznoraznih razloga, ali eto da i to kilavo go*no spomenem. :-D
Linux Mint dolazi u svim navedenim DE-ima osim KDE-a i srećom Gnomea. Možeš naknadno instalirat što god hoćeš.
Primjerice, na "standardni" Linux Mint Cinnamon sam dodao KDE i na kraju u potpunosti uklonio Cinnamon i sve ostalo što je bilo nepotrebno. Ali igranje oko takvih stvari ti preporučam za godinu-dvije. Tri. Nikad. :-D

Što se tiče RAM-a, 8 GB je više nego dovoljno za bilo koju distru. Što se tiče linux distribucija, jedina prednost još jednog "keksa" od 8 GB bi bio dual-channel rad memorije (nešto brži rad RAM-a).
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

bertone je napisao/la: 22 srp 2024, 20:16 ...složiti ću se s cooleechom da ne ideš odmah na Arch (sorry Vl@do, ali doći će vrijeme za Arch),...
Bila je to šala mala, pa znate mene. :lulz Koristim svaku priliku da promoviram, agitiram....
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
TheDado

Post Postao/la TheDado »

Evo instalirao sam Linux Mint. Ima tamo neka uputa da to treba verificirati. Nisam to napravio jer se čini dosta komplicirano i nije mi baš bilo jasno. Jesam li trebao? Skinuo sam sa servera u Češkoj.

Da li ja s Mint mogu raditi sve što i s drugim distroima tipa Ubuntu, Cent OS i koji već postoje? Dakle jel se s Mint isto može provoditi administracija i čemu sve Linux ne služi? Ili postoje neka ograničenja?
Odgovori