Već sam ti napisao gdje ćeš naći sve što te zanima. Pusti Udemy. Sve što za početak trebaš znat je kako instalirat distru koju želiš (Arch, CentOS, Ubuntu, Linux Mint i slično su distribucije linuxa ili skraćeno distre).
Moj savjet ti je; zaobiđi Ubuntu, kreni s Linux Mintom ili ZorinOS-om koji su bazirani na Ubuntuu, a daleko su bolji izbor.
Kad doznaš za nešto što se zove Desktop Enviroment, onda ti savjetujem Xfce (lagan, brz) ili Mate (malo kilaviji od Xfcea ali malo bolje složen) ili Cinnamon (najbolji izbor u odnosu na lakoću, brzinu i opcije) ili KDE ("najteži" je među navedenim ali moj favorit upravo zbog opcija). Od popularnijih DE-a imaš još i Gnome kojeg prezirem iz raznoraznih razloga, ali eto da i to kilavo go*no spomenem.

Linux Mint dolazi u svim navedenim DE-ima osim KDE-a i srećom Gnomea. Možeš naknadno instalirat što god hoćeš.
Primjerice, na "standardni" Linux Mint Cinnamon sam dodao KDE i na kraju u potpunosti uklonio Cinnamon i sve ostalo što je bilo nepotrebno. Ali igranje oko takvih stvari ti preporučam za godinu-dvije. Tri. Nikad.
Što se tiče RAM-a, 8 GB je više nego dovoljno za bilo koju distru. Što se tiče linux distribucija, jedina prednost još jednog "keksa" od 8 GB bi bio dual-channel rad memorije (nešto brži rad RAM-a).
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!