U potpunosti bih se složio s Jurom.
Meni macOS uz otvoren* Firefox i Mail troši 12.33 GB RAM-a (od njih 16 GB) i to mi je sasvim okej. Zašto? Jer je 5 GB od toga cache - i drago mi je da je: računalo mi je brže (a možda i dugotrajnije jer ne radi SSD r/w) zbog toga što se te stvari cacheaju. To bi osobito došlo da značaja da imate HDD, a puno RAM-a.
Sasvim drugi problem su memory leakovi (gdje je to pitanje pojedinog procesa i toga kako on oslobađa memoriju). Svaka aplikacija kad joj treba memorija ju mora zatražiti od OS-a (u C-u se to može napraviti ručno s malloc, u drugim jezicima je to uglavnom semi-automatski ili automatski odrađeno od strane jezika), a OS će se pobrinuti da ona ne izađe iz okvira dodijeljene memorije. Tu memoriju moraju i osloboditi (u C-u s free, u drugim jezicima često kroz neki garbage collection) - ako to ne naprave, imamo memory leak. V.
https://owasp.org/www-community/vulnera ... emory_leak
Memorija koju koristi sustav obično nema tih problema i brzo se oslobađa (pogotovo u slučaju cacheanja). Otvorio sam sad i GIMP, Poedit, Figmu, PHPStorm, Android Studio, Inkscape, Edge i Chrome - sustav mi troši 15.99 GB RAM-a, ali udio cachea se smanjio na 4 GB.
To je normalno i poželjno ponašanje. Memorija je brza i lagana za koristiti. Struja je ionako u RAM-u - ništa ne gubiš ako ga koristiš. Ako zatreba nečemu drugome, OS će se pobrinuti za to. Ako nemaš dovoljno RAM-a, oslobodit će se cachevi. Ako imaš, nikom ništa. Ako neka aplikacija ždere previše memorije, OS će se... ovako ili onako pobrinuti za to (bacanjem errora, swappanjem, killanjem procesa ili nekako drugačije)
A što se tiče glomaznosti, browseri dosta dobro barataju s memorijom, pogotovo s obzirom na to što sve rade (a čega non-webdevovi nisu ni svjesni često)
----
* ali, zapravo su otvoreni i WindowServer (pozadinski proces za DE u macOS-u), mysqld (dobro me sjetilo da ga mogu ugasiti), kernel_task, php-fpm, nginx i još stotine procesa.