ThinkPad & Linux (hardver tema)

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: ThinkPad & Linux (hardver tema)

Post Postao/la bertone »

franko je napisao/la: 17 srp 2024, 10:12 Razmišljam bi li si nabavio "novi" polovni ThinkPad pa me zanima kojeg biste prodavača servisiranih laptopa preporučili. S kim imate iskustva da su kvalitetni, pouzdani i da su cijene razumne? Još bolje ako bih ga mogao preuzeti osobno u Zagrebu, ali nije uvjet, ako su pouzdani i kod pakiranja.
Ako hoćeš mogu te spojiti sa svojim dobavljačem laptopa samo što trenutno nije u ZG (podmladak i ženu otpeljao na more).
Zadnji T14s AMD g1 kojeg sam uzeo prije godinu i nešto je došao sa godinom i pol tvorničke garancije i baterijom koja je imala 13 ciklusa.
slika slika
Jedino što on laptope nabavlja iz Irske (ne iz Njemačke) pa treba naknadno laserski ugravirati naša slova i još par znakova na tipkovnicu ako ti je to bitno (no to se riješi za pet minuta u Zoni tampona na Pešćenici).
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

franko je napisao/la: 17 srp 2024, 10:12 Razmišljam bi li si nabavio "novi" polovni ThinkPad pa me zanima kojeg biste prodavača servisiranih laptopa preporučili. S kim imate iskustva da su kvalitetni, pouzdani i da su cijene razumne? Još bolje ako bih ga mogao preuzeti osobno u Zagrebu, ali nije uvjet, ako su pouzdani i kod pakiranja.
Kod našeg Ivana imaš dosta zanimljiv asortiman. Prolistaj malo, možda nađeš nešto.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
barbaivo

Post Postao/la barbaivo »

Moram malo komentirati ove cijene obnovljenih računala.Ovo par modela koliko me dosad zanimalo,vidim da bi cijena bila možda 20% manja od potpuno novog,dakle mogu uzeti i novo.Ne čini li se i vama tako?
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

barbaivo je napisao/la: 19 srp 2024, 07:32 Ne čini li se i vama tako?
A ne znam, procijeni sam. 20% nije puno, ali nije ni malo ako imaš garanciju kao na novo.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

barbaivo je napisao/la: 19 srp 2024, 07:32 Moram malo komentirati ove cijene obnovljenih računala.Ovo par modela koliko me dosad zanimalo,vidim da bi cijena bila možda 20% manja od potpuno novog,dakle mogu uzeti i novo.Ne čini li se i vama tako?
Probaj doći u dućan i tražiti trgovca da ti kaže koji je točno model LCD-a ugrađen u laptop, ako uspiješ dobiti informaciju kapa do poda :)

Što se tiče cijena to ovisi gdje i od koga kupuješ, ja sam T14s g1 sa AMD Ryzen 7 PRO 4750U procesorom, 16 GB RAM-a i 512 GB SSD-om platio 650 €, a T14s g3 sa AMD Ryzen 5 procesorom se u to vrijeme po dućanima prodavao za oko 2k € pa to baš i nije 20% razlika u cijeni.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
barbaivo

Post Postao/la barbaivo »

Hvala na komentarima,ja sam doduše prije otp 1,5-2 god tražio ovo:hp pavilion gaming 15 i5 6300hq, cijena novoga mu je bila otp 770 eu.Na jednoj našoj stranici za rabljene sam ga našao,više ga nema ,no znam da nije bila velika razlika u cijeni-očekivao sam bar 30%.Cijene ostalih također,pa zaključih bolje onda novi.Eto to je bilo moje iskustvo tada.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Tih 20% razlike u cijeni koje si možda vidio idu kod trgovaca za izložbene primjerke (open box popusti su 5-10%), ali to i nisu rabljeni laptopi u kategoriji u koju ja svrstavam rabljeni laptop :)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
franko

Post Postao/la franko »

rudar je napisao/la: 17 srp 2024, 11:00 Možda https://www.techsavers.hr/prijenosna-ra ... 42%7C54%7C
Kakva su tvoja iskustva s njima? Vidim da je gore spomenuti Ivan naveden među partnerima. Možda je to dobar znak?
Vl@do je napisao/la: 19 srp 2024, 05:59 Kod našeg Ivana imaš dosta zanimljiv asortiman. Prolistaj malo, možda nađeš nešto.
Rado bih surađivao s nekim tko aktivno promovira Linux na desktopu, ali čini mi se da njegov site za prodaju servisiranih laptopa već duže vrijeme nije ažuriran (npr. sve su cijene još uvijek samo u kn). Možda je to zato što sada prodaje preko spomenutog "Techsavers" sita?
bertone je napisao/la: 18 srp 2024, 12:28 Ako hoćeš mogu te spojiti sa svojim dobavljačem laptopa samo što trenutno nije u ZG (podmladak i ženu otpeljao na more).
Zadnji T14s AMD g1 kojeg sam uzeo prije godinu i nešto je došao sa godinom i pol tvorničke garancije i baterijom koja je imala 13 ciklusa.
slika slika
Jedino što on laptope nabavlja iz Irske (ne iz Njemačke) pa treba naknadno laserski ugravirati naša slova i još par znakova na tipkovnicu ako ti je to bitno (no to se riješi za pet minuta u Zoni tampona na Pešćenici).
Možda ne bi bilo loše, štajaznam... Ne zvuči loše ovo što kažeš. Htio bih vidjeti što bih mogao dobiti za max 500 €, jer sam, jeb***, kratak s parama, a i ne treba mi bijesni, nego pristojan stroj za poslove kojima se bavim. Ali zbog posla mi je bitan layout tipkovnice, svakako. A što se toga tiče, niti nijemci ne koriste YU tipkovnice pa se i na njihovim laptopima svejedno treba intervenirati na tipkovnicu kada se prodaju kod nas. Jedino što mi zaista smeta kod tih ucrtavanja na postojeću tipkovnicu je što onda to potpuno invalidira osvjetljenje...

Još sam uvijek u fazi "vaganja" pa se zato i raspitujem. S obzirom na budžet, ako želim da mi idući laptop bude opet bude ThinkPad, znam da moram gledati rabljene. Ako bih se pak odlučio da ipak kupim novi, onda znam da neće biti ThinkPad... 😅

Što se tiče ovih 20% manje, mislim da je Bertone tu u pravu -- toliko obično spuste cijenu ili za nove, ali izložene laptope, ili za nedavno objavljene i jako malo korištene (npr. netko ga kupi pa se nakon tjedan dana predomisli i vrati ga). Ja se ovdje raspitujem za laptope koji su par do nekoliko generacija stari, ali su još uvijek u dobrom stanju. I tu se značajnije spuštaju cijene.
Omnia sunt communia. Libertà è partecipazione.
rudar

Post Postao/la rudar »

franko je napisao/la: 21 srp 2024, 21:27
rudar je napisao/la: 17 srp 2024, 11:00 Možda https://www.techsavers.hr/prijenosna-ra ... 42%7C54%7C
Kakva su tvoja iskustva s njima? Vidim da je gore spomenuti Ivan naveden među partnerima. Možda je to dobar znak?

Franko, žalim, ali nemam baš nikakvih iskustava sa spomenutom tvrtkom. Nikada nisam poslovao s njima, nikada nisam ništa kupio od njih. Spomenuo sam ih i dao poveznicu jer odavno pratim njihovu ponudu i sviđa mi se to što nude, ali, ponavljam, nikakvih neposrednih iskustava nemam. Zato sam i naglasio: "možda", kad sam ih spomenuo, jer mi se učinilo da bi u njihovoj ponudi mogao pronaći nešto dobro.

Što se spomenutog Ivana tiče, ponavljam isto: apsolutno nikakvih iskustava nemam, nisam od njega nikad ništa kupio. Kad sam pogledao poveznicu koju je Vlado dao, bilo mi je vrlo neobično što su cijene samo u kunama. To je definitivno zastarjelo i nisam stoga siguran bavi li se čovjek uopće tim poslom još uvijek. Međutim, ne želim reći ništa ni dobro, ni loše, ovo je samo intuicija s moje strane, ničim konkretnim ne mogu je potkrijepiti.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

franko je napisao/la: 21 srp 2024, 21:27Kakva su tvoja iskustva s njima? Vidim da je gore spomenuti Ivan naveden među partnerima. Možda je to dobar znak?
Iako pitanje nije bilo upućeno meni, ja sam ga davno kontaktirao kad nisam mogao nabaviti HR/SLO/exYU tipkovnicu za X220 pa sam mislio preko njega uzeti naljepnice za tipkovnicu no bio mi je preskup pa nismo trgovali. Što se tiče trenutne ponude laptopa, ima tu svega, odnosno nešto mi ima realne cijene, nešto baš i ne.
bertone je napisao/la: 18 srp 2024, 12:28... Ali zbog posla mi je bitan layout tipkovnice, svakako. A što se toga tiče, niti nijemci ne koriste YU tipkovnice pa se i na njihovim laptopima svejedno treba intervenirati na tipkovnicu kada se prodaju kod nas. Jedino što mi zaista smeta kod tih ucrtavanja na postojeću tipkovnicu je što onda to potpuno invalidira osvjetljenje...
Treba intervenirati i na DE tipkovnicama ali puno manje jer se dosta znakova poklapa (recimo zagrade na DE su na tipkama 8 i 9 kao i kod nas, dok je na EN tipkovnici to na brojevima 9 i 0,... i ima još toga) ili se lako prebace tipke (na slikama ispod ćeš imati moju Frankenšajn tipkovnicu na kojoj su neke tipke prebačene sa izvornih mjesta, a neke laserski gravirane ali tako sam htio)... i da, slike ispod idu zato da vidiš kako izgleda laserski gravirana tipkovnica, odnosno da i dalje imaš osvijetljenu tipkovnicu jer kroz laserom gravirana slova/znakove prolazi svjetlost.
Lasersko graviranje nije isto što i doštampavanje znakova/slova sitotiskom (kroz doštampana slova/znakove ne prolazi svjetlost) ili stavljanje naljepnica (kod čega onda uopće ne prolazi svjetlost na tim tipkama).

Prvi stupanj osvjetljenja:
slika

Drugi stupanj osvjetljenja:
slika

... i da, slikano je bez blica pa na prvoj kamera mobitela osvjetljenje baca u plavo, ali nije plavo već bijelo samo slabije nego na drugoj slici.
rudar je napisao/la: 21 srp 2024, 22:44Kad sam pogledao poveznicu koju je Vlado dao, bilo mi je vrlo neobično što su cijene samo u kunama. To je definitivno zastarjelo i nisam stoga siguran bavi li se čovjek uopće tim poslom još uvijek. Međutim, ne želim reći ništa ni dobro, ni loše, ovo je samo intuicija s moje strane, ničim konkretnim ne mogu je potkrijepiti.
Cijene (kao i ponuda laptopa) na web stranici je zastarjela, ali nikad to nije ni bila ponuda već samo vizualni prikaz nekih modela, pravu ponudu (trenutno raspoložive modele) s cijenama u €, specifikacijom hardvera i slikama imaš u tabeli samo treba kliknuti na nju :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"