[RIJEŠENO] Mate, problem s fontovima u Home folderu

Teme vezane za ostala grafička okruženja (XFCE, LXDE, *box...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
rudar
Spol: M

[RIJEŠENO] Mate, problem s fontovima u Home folderu

Post Postao/la rudar »

Nakon nadogradnje Debiana (Debian Stretch) nisam uspio riješiti problem crnih slova na tamnoj pozadini u Home folderu (isto je i u folderu Documents, pa je vjerojatno u pitanju isti problem). Dakle, problem je s Icon fonts. Prilažem sliku:

slika

Radno okruženje je Mate, tema je Adwaita. Odgovara mi plavo zaleđe (background) i želim ga svakako zadržati, ali već dva dana nisam uspio shvatiti zašto mi je u Desktopu normalan, kontrastni naslov ispod ikona, dok je u Home folderu poremećeno.

Ako izaberem neku drugu temu (tamnu, poput Adwaita Dark, Black Mate ili Black Bird), onda su natpisi pod ikonama (fonts) kontrastni, ali meni tamne teme ne odgovaraju. Guglanje je zagovaralo intervencije u terminalu, poput

Kod: Označi sve

sudo nano /usr/share/themes/Greybird/gtk-3.0/gtk-contained.css
ali to me nije nikamo dovelo. Ako ta problematična slova jednostavno označim mišem (highlight), mogu ih normalno razaznavati, no to nije rješenje. Poput Adwaite, isti je problem i s drugim svijetlim temama, kao Menta ili Traditional Green. Možda je problem izazvan time što Caja "vidi" moj Home folder kao površinu bijele boje (white backround), pa zato koristi crne fontove. Međutim, ja želim zadržati postojeću plavu podlogu i na njoj dobiti naslove ikona bijele (kontrastne) boje, umjesto postojećih crnih.

Molim za pomoć i savjet.

Napomena: netko je na webu spomenuo mogući bug u ovoj verziji Adwaite, jer je taj citirao tekst koji imam i ja u /usr/share/themes/Adwaita/gtk-3.0/gtk.css

/* Adwaita is the default theme of GTK+ 3, this file is not used */

Ne znam znači li to da se gtk.css ovdje ne može uređivati? U verziji Adwaita gtk-2.0 uopće nema gtk.css.
Zadnja izmjena: rudar, dana/u 10 srp 2017, 17:20, ukupno mijenjano 1 put.
rudar

Re: Mate, problem s fontovima u Home folderu

Post Postao/la rudar »

Pogriješio sam u ranijem postu kod gtk. Kod mene nije više gtk 2, nego gtk 3, konkretno:

Desktop: MATE 1.16.2 (Gtk 3.22.11-1)

Kod instalacije teme u izborniku uz Adwaita stoji upozorenje:

This theme will not look as intended because the required window manager theme 'Adwaita' is not installed.

Nisam našao rješenje.
dg
Kontakt:

Post Postao/la dg »

Ne znam kako ti se desilo to da imaš plavu pozadinu. Jesi li to sam namjestio negdje u Caji?
Ako nisi, možda Caja koristi neke sopstvene klase za temiranje, pa zbog toga Adwaita ne radi kako treba. Inače Adwaita bi trebala raditi bez ikakvih grešaka ukoliko koristiš odgovarajuću verziju za GTK3 (što je skoro uvijek slučaj, jer je dio GTK3 paketa).

Kako god, Adwaita se može urediti, samo moraš to uraditi na "sirovim" fajlovima odavde.
Međutim, nije potrebno mijenjati cijelu temu ako želiš napraviti manju izmjenu. Napravi fajl u ~/.config/gtk-3.0/gtk.css i tu možeš dodati promjene koje će biti prihvaćene za svaku GTK3 temu koju koristiš.
This theme will not look as intended because the required window manager theme 'Adwaita' is not installed.
To ne bi trebalo imati veze, jer dekoracija prozora (Mateov window manager) nema uticaja na izgled GTK3 programa. Upozorenje se vjerovatno odnosi na činjenicu da neće izgledati usklađeno.
rudar

Post Postao/la rudar »

Prije svega, hvala na odgovoru i na interesu! ::bravo

Plavu boju bio sam lako namjestio u ranijoj verziji Mate (1.8), jer se tada Caja podešavala preko Edit -
Backgrounds and Emblems - Colors, s mojim izborom Blue Danube za pozadinu (background u Home folder). Problemi su počeli negdje od Mate 1.14. Moja tadašnja nevolja riješena je ovdje: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 32&t=12887

Nažalost, kad sam sad pokušao na isti način, preuzeo isti file koji je napravio @vision i pokušao ga instalirati, problem s bojom fontova nije se riješio. Znači, ne znam kako promijeniti boju fonta ispod ikona; treba mi bijela umjesto crne. I nisam pogodio kako kroz terminal ući u gtk.css da bih pokušao manualno popraviti što želim (a to je dodatan rizik jer mogu promašiti željenu kombinaciju boje).
dg
Kontakt:

Post Postao/la dg »

Izbriši fajlove što si napravio u ~/.themes/rudar/index.theme i direktorij u ~/.themes/rudar (ne znam kako si nazvao taj direktorij) jer nisu potrebne. Onda idi tamo gdje biraš temu i izaberi nešto drugo osim "rudar" (te teme što si sam dodao).

Dodaj ovo u fajl ~/.config/gtk-3.0/gtk.css

.caja-navigation-window .caja-notebook .view {
    background-color: #0000ff;
    color: #ffffff;
}
Boje izaberi koje tebi odgovaraju, samo unesi heksadecimalnu RGB vrijednost za background-color i color. Možeš koristiti ovu stranicu. Ovo riješenje sa gtk.css fajlom je mnogo "čistije". Umjesto da praviš posebnu temu, stvari navedene u tom fajlu se prihvataju preko bilo koje trenutno izabrane teme.
Nakon svega toga odjavi se i prijavi ponovo za svaki slučaj (mislim da sam ja morao).

Ja sam sad instalirao Debian 9.0 sa Mateom da testiram i radi mi kako treba. Evo slika:

slika
rudar

Re: Mate, problem s fontovima u Home folderu [riješeno]

Post Postao/la rudar »

Evo:

slika

Bog te blagoslovio! Uljepšao si mi ne samo ovaj, nego mnogo, mnogo dana. Banalno rješenje: pokrenuo sam terminal i nakon naredbe

sudo nano ~/.config/gtk-3.0/gtk.css
jednostavno prekopirao sadržaj koji si objavio, jedino što sam potražio onu nijansu plave koju ja volim. Zatim restart i to je sve. Svaka ti čast i od srca ti hvala. :bravo

EDIT by Vl@do: Dodano na popis riješenih tema
dg
Kontakt:

Re: Mate, problem s fontovima u Home folderu [riješeno]

Post Postao/la dg »

rudar je napisao/la:Banalno rješenje: pokrenuo sam terminal i nakon naredbe

sudo nano ~/.config/gtk-3.0/gtk.css
jednostavno prekopirao sadržaj koji si objavio, jedino što sam potražio onu nijansu plave koju ja volim. Zatim restart i to je sve. Svaka ti čast i od srca ti hvala. :bravo
Samo mala sitnica, ne moraš koristiti "sudo" u tom slučaju, jer fajl snimaš u svoj Home direktorij, a tu tvoj korisnik ima pravo pisanja. Čak ponekad će ti to nanijeti problema ako fajl snimiš tako (npr. nešto sa "sudo nano fajl.txt"), jer će njegov vlasnik biti root, a ne tvoj korisnik.
Odgovori