Dakle, na laptopu imam Debian Testing (Stretch/Sid) i radno okruženje Mate. S nedavnom redovitom nadogradnjom stigao mi je Mate 1.14.1, a nestala mi je boja u pozadini Home foldera (vidi priloženu sliku). Ova bjelina mi smeta, navikao sam na lijepi plavi Dunav (Danube). Usto nemam nikakvih boja u prozorčiću koji se otvara nakon Edit-Backgrounds and Emblems-Colors. Ako se i pojave 'Emblems' ili 'Colors', njih se ne može prenijeti na pozadinu, kako se ranije automatski činilo.
Prvo sam prijavio 'kvar' na Debian bugs report, pa mi je za pola sata stigao odgovor koji potpisuje John Paul Adrian Glaubitz. On tvrdi da problem vjerojatno nije vezan uz Debian, nego da se javlja i u drugim distrama koje koriste Mate. Savjetovao mi je da pitanje uputim na adresu Mate GitHub i dodao da je osobno provjerio stanje i ustanovio da boja zbilja nema u uobičajenom prozorčiću koji se otvara nakon Edit-Backgrounds and Emblems-Colors.
Poslušao sam ga i proslijedio svoj upit na adresu koju mi je dao. Međutim, ondje je razvijatelj po imenu raveit65 upozorio da je moj problem već prijavljen i da se pokušaji rješavanja nalaze ovdje: https://github.com/mate-desktop/caja/issues/506, kamo je premjestio i moj upit. Na temelju pročitanog, čini mi se da je problem u tome što je GNOME tim uskratio podršku za jedan element koji je bio važan u Mate radnom okruženju, ali nisam pritom siguran.
Siguran jesam da problem postoji i zanima me:
1) jeste li s drugim distrama (Arch, Manjaro, Ubuntu, Sabayon) koje nude Mate okruženje naišli na ovaj problem?
2) može li se nekako jednostavnije riješiti, ili je u pitanju baš nešto ozbiljno i treba zaista čekati da se Gnome i Mate 'dogovore'?